Vizita istorică a Papei Francisc la Blaj. Vaticanul a promulgat decretul privind beatificarea a şapte episcopi greco-catolici morţi în închisorile comuniste
0Papa Francis a autorizat marţi, 19 martie, promulgarea decretului care va permite beatificarea la Blaj, în 2 iunie 2019, a şapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste.
Potrivit unui comunicat de presă al Vaticanului, Sfântul Părinte Francisc a primit în audienţa sa pe şeful Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, Cardinalul Angelo Becciu. În timpul audierii, Pontiful Suprem a autorizat Congregaţia să promulge mai multe decrete printre care şi cel privind ”martiriul slujitorilor lui Dumnezeu Valerio Traiano Frenţiu, Vasile Aftenie, Giovanni Suciu, Tito Livio Chinezu, Giovanni Bălan, Alessandro Rusu şi Giulio Hossu, episcopi; ucişi în ura credinţei în diverse locuri din România între 1950 şi 1970”.
Odată cu interzicerea cultului greco-catolic de către comunişti, în 1948, refuzul episcopilor greco-catolici de a trece la Biserica Ortodoxă s-a soldat cu persecuţii şi, în cazul unora dintre ei, moartea în temniţele comuniste. Este vorba despre episcopii Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan şi Iuliu Hossu.
Peste 150.000 de oameni sunt aşteptaţi să participe la Blaj, în 2 iunie 2019, la evenimentele organizate cu ocazia vizitei Papei Francisc. Sfântul părinte va fi prezent pe Câmpia Libertăţii, dar şi în Piaţa 1848 şi în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”. Papa Francisc va ajunge în România, în 31 mai, la Bucureşti, după care se va deplasa la Iaşi, la Şumuleu, iar, în ultima zi a vizitei, se va afla la Blaj.
Cauza de beatificare a debutat în 1994, iar în aceste zile procedura de verificare a documentelor şi de dezbatere în toate forurile Vaticanului s-a încheiat.În data de 5 aprilie 2018, Postulatura Cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici a anunţat predarea lucrării ”Positio super martyrio” la Congregaţia Cauzelor Sfinţilor, lucrare conţinând documentaţia necesară argumentării martiriului celor şapte episcopi. Acest studiu în două volume, însumând 1.900 de pagini, sintetizează în mod argumentat, pe baza documentelor de arhivă, mărturia şi jertfa episcopilor greco-catolici care, în faţa persecutorului comunist, au preferat moartea decât să-şi trădeze credinţa lor catolică.
Biserica Greco-Catolică a fost interzisă de statul comunist, guvernat de Petru Groza, în 1948, prelaţii acestui cult fiind supuşi în anii care au urmat unei cumplite prigoane.