VIDEO Revoluţia din 1989 la Stremţ, în Alba: mult vin, sarmale şi o pereche de palme pentru primăriţa comunistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitori din comuna Stremţ. Foto: film Stremţ 89
Locuitori din comuna Stremţ. Foto: film Stremţ 89

Un film documentar realizat de doi studenţi de la UNATC Bucureşti are ca temă principală modul în care s-a desfăşurat Revoluţia din 1989 în comuna Stremţ din judeţul Alba. Din relatările hilare ale actorilor nu lipsesc principalele ingrediente ale revoluţiei: terorişti, arme, tancuri, comunişti, dezinformare.

Filmul ”Stremţ 89” arată cum s-a făcut transferul de putere de la nomenclatura comunistă la nişte ”reprezentanţi” ai poporului, într-o comună de la ţară, acolo unde miza nu mai era controlul politic al noului regim instaurat prin forţa maselor. Filmul, realizat de Anda Puşcaş şi Dragoş Dulea, este un amuzant documentar despre revoluţie, care a reuşit să arate ce se întâmpla în 22 decembrie 1989 în comuna Stremţ.

Ca în fiecare localitate din ţară, câţiva anti-comunişti mai tineri sau mai în vârstă au preluat ”puterea” locală, au organizat un sistem de apărare şi pază al comunei şi s-au ”luptat” cu mai multe dezinformări. Toate aceste ingrediente au fost completate de mult vin din producţia record a anului 1989 şi cu multe sarmale. Original a fost şi modul în care au dat jos primăriţa din comună. ”Am rugat-o pe primăriţă să plece că nu mai avem nevoie de serviciile ei. Dânsa n-a vrut. În urma unor negocieri simple… nu mai reţin.. una sau două perechi de palme, am convins-o”, poveşteşte unul dintre actorii documentarului.

”Revoluţia la noi a fost o comedie reuşită”, îşi aminteşte un alt personaj al filmului. Femeile îşi făceau griji să nu le fie foame celor care erau “pe front” şi le-au făcut sarmale şi le-au trimis oala, că erau de 72 de ore nemâncaţi şi nedormiţi. Una dintre dezinformările căreia au trebuit să îi facă faţă a fost faptul că mai multe tancuri urmează să ajungă în comună, pentru a merge spre Mănăstirea Râmeţ. Noua putere a instalat tineri de pază în mai multe locuri sale satului, care puteau să alerge mai repede pentru anunţa dacă vedeau ceva. Până la urmă şi-au dat seama că nu este adevărat şi au reununţat să se mai gândească la tancuri. Un alt eveniment a fost anunţata prezenţă a unor terorişti într-un apartament din comună. Au plecat înarmaţi spre locul cu pricina unde au descoperit o femeie din sat cu amantul. 

Un locuitor din sat şi-a amintit în timpul Revoluţiei că are un pistol ascuns pe acasă şi a mers să îl caute. Intenţia anunţată de acesta, după ce băuse mai multe pahare cu vin, era să îl ”împuşte” pe un informator din comună. Nu a reuşit să îşi ducă planul la sfârşit pentru că nu avea gloanţe. Acum cei doi sunt prieteni buni şi au uitat de trecut. Toate acestea sunt povestite cu mult umor în documentarul realizat de cei doi studenţi în colaborare cu EAT US ALIVE FILM.

FOTO 102 ani de la zborul pionierului aviaţiei române peste Cetatea Alba Carolina

Aurul de la Pianu de Sus, cel mai bogat zăcământ aluvionar din România. A fost exploatat sute de ani cu şaitrocul

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite