UPDATE Protestele continuă la Roşia Montană: un grup de mineri de la RMGC s-a baricadat în subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii s-au blocat în galeria Cătălina Monuleşti
Minerii s-au blocat în galeria Cătălina Monuleşti

Angajaţi ai RMGC şi localnici din Roşia Montanaă protestează din nou miercuri, 11 septembrie, împotriva deciziei politice referitoare la respingerea proiectului minier în Parlament. Minerii ameninţă cu greva foamei, iar 22 dintre ei s-au blocat în subteran.

UPDATE 4 Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului", Cristian Albu şi prefectul Gheorghe Feneşer s-au aflat timp de oră în mină, pentru a discuta cu minerii care au refuzat să iasă la suprafaţă. Numărul exact al acestora este de 22.

"Starea lor fizică şi mentală este bună deocamdată. Nivelul de oxigen este puţin în scădere, iar umiditatea este destul de ridicată. Minerii îl consideră pe liderul liberal, Crin Antonescu, principalul vinovat faţă de starea în care s-a ajuns, astăzi, aici. Colegii mei mai doresc ca toţi reprezentanţii grupurilor parlamentare să vină la Roşia Montană cât de urgent, să discute cu ei şi să vadă în ce stare au ajuns”, a declarat liderul de sindicat, Cristian Albu.  Minerii au transmis că, dacă până sâmbătă, niciuna din persoanele nominalizate nu vine la Roşia Montană vor intra în greva foamei. 

Protestatarii se află la o distanţă de circa un kilometru de intrarea în galerie, la o diferenţă de nivel de 300 de metri. Doi dintre mineri au probleme de sănătate. Unul are probleme cu inima, iar celălalt are bronşită. „Îl voi informa pe primul ministru, pe preşedintele Senatului şi liderii grupurilor parlamentare. Este o chestiune de 

bun simţ să vină aici şi să vadă adevărata faţă a Roşiei Montane. Am înţeles de la cei de la sindicate că cei 600-700 de oameni care protestează aici au sprijinul celor din Valea Jiului, care li s-ar putea alătura. Nu cred că avem nevoie de asemenea manifestaţii în momentul de faţă, cred că avem nevoie de linişte şi înţelepciune”, a spus prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer.

UPDATE 3 Protestul angajaţilor de la RMGC, susţinuţi de localnici, s-a mutat la intrarea în galeria Cătălina Monuleşti. La Roşia Montană a ajuns şi prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, care va intra în mină pentru a vorbii cu oamenii blocaţi în subteran.

UPDATE 2 Minerii au intrat în galerie la ora 08.30 şi trebuiau să iasă la 10.30 pentru pauza de masă. Minerii au refuzat să mai iasă din mină în semn de protest faţă de decizia de respingere a proiectului minier în Parlament.

UPDATE 1 Liderul sindicatului din RMGC, Cristian Albu, a declarat că minerii lucrau la reabilitarea galeriei miniere şi au decis să nu mai iasă din subteran. ”Din păcate s-a ajuns la soluţii extreme. Oamenii mi-au spus că le-a ajuns cuţitul la os. Sunt disperaţi, le expiră contractele. Începe şcoala şi nu au cu ce să îşi trimită copiii la şcoală. Îl rog pe Crin Antonescu, cel care a provocat această situaţie, să vină la Roşia Montană, pentru a discuta cu oamenii de aici”, a spus Cristian Albu.

image

Aproximativ 300 de persoane protestau miercuri dimineaţă în piaţa centrului istoric al comunei Roşia Montană. Potrivit liderului Sindicatului “Viitorul Mineritului”, Cristian Albu, protestele continuă pe tot parcursul zilei, iar o parte din mineri au decis să recurgă la greva foamei pentru a se ţine seama de solicitările lor. 

Potrivit precizărilor oferite de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ, manifestaţia de miercuri are autorizare pentru desfăşurare. Aceasta este valabilă o lună, cu programul: între orele 10.00 şi 21.00, protest în centrul comunei; între orele 10.00 şi 19.00, deplasare dinspre Piaţa Veche spre sediul administrativ al RMGC, pe o singură bandă, fără să blocheze circulaţia; între orele 19.00 şi 21.00, marş spre Gura Roşiei, pe drumul judeţean, fără să afecteze traficul rutier.

Galeria Cătălina Monuleşti

mina calatina

Un grup de mineri de la RMGC au rămas galeria minieră Cătălina Monuleşti, care este reabilitată pentru a fi deschisă în scop turistic, şi s/au blocat în subteran. În cursul zilei de marţi, peste 500 de persoane au iniţiat o campanie de proteste în comuna din Munţii Apuseni.

Galeria Cătălina-Monuleşti, care păstrează urme de exploatare şi artefacte din mai multe perioade istorice, începând cu epoca romană (sec. II-III d. Hr) şi până la mijlocul secolului XX, este în proces de reabilitare, prin cercetarea arheologică sistematică. Până în urmă cu câţiva ani, din cauza lipsei lucrărilor de conservare, galeria a fost surpată pe toată lungimea, astfel încât accesul vizitatorilor nu era posibil. RMGC a investit pentru reabilitarea acestui sector minier subteran din Roşia Montană. După cercetarea şi reabilitarea completă, se intenţionează ca reţeaua minieră Cătălina-Monuleşti să fie integrată in situ ca obiectiv al Muzeului Mineritului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite