UPDATE Noul focar de coronavirus din Alba. Un centru de dializă cu 10 cazuri confirmate: un medic, două asistente şi şapte pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de dializă a devenit un focar de coronavirus
Centrul de dializă a devenit un focar de coronavirus

La nivelul jud Alba se înregistrează 49 cazuri confirmate COVID-19. De la raportarea de duminică au fost identificate încă 16 cazuri.

UPDATE DSP Alba a demarat o anchetă la centrul de dializă prin intermediul inspectorilor sanitari, diferită de anchetă epidemiologică. Anchetă vizează dotarea cu echipamente de protecţie, utilizarea acestora, efectuarea tirajului epidemiologic la accesul pacienţilor în unitate, respectarea precauţiunilor minime prevăzute de lege, pe care DSP le-a transmis centrului de dializă în scris de acum aproximativ 10 zile, precum şi respectarea regulilor de transport al pacienţilor dializaţi.

”Totodată luăm în calcul şi o eventuală nedeclarare de către unii pacienţi a contactului cu membri de familie sau alţi apropiaţi întorşi din state europene afectate de pandemie. Concluziile anchetei vor fi făcute publice odată cu finalizarea acesteia. Este inacceptabil ce s-a întâmplat”, spune directorul DSP Alba, Alexandru Sinea. La centrul din Alba Iulia sunt dializaţi circa 250 de pacienţi din mai multe judeţe.

Articolul iniţial: Noile cazuri sunt reprezentate de un număr de 8 persoane din mai multe localităţi din judeţ, care s-au prezentat cu simptome la spital sau contacti direcţi cu simptome identificaţi prin anchete epidemiologice, toţi izolaţi după confirmare şi 8 persoane pozitive dintre cele 48 de probe recoltate ca urmare a anchetei epidemiologice de la Centrul de Dializa Alba.

Este vorba despre un medic, două asistente şi cinci pacienţi, toţi contacti ai celor două cazuri depistate anterior. Toţi cei depistaţi pozitiv împreună cu contactii direcţi au fost izolaţi conform procedurilor. 

”Au fost predate către centrul de dializa Alba recoltoare de probe suficiente, astfel încât sa putem testa toate cadrele medicale şi toţi pacienţii. Au fost testate cu prioritate persoanele care au fost pe aceeaşi tura cu primele 2 cazuri pozitive.

DSP Alba a oferit toate instrucţiunile şi recomandările legale reprezentanţilor centrului de dializa. Ne aşteptăm să le respecte şi sa le pună în aplicare. Personalul confirmat pozitiv se va izola, se va lucra pe ture distincte covid şi non covid cu personal suplimentar care va purta obligatoriu echipament de protecţie.Toţi pacienţii dializati fie ca sunt pozitivi sau negativi trebuie sa beneficieze de asistenţă medicală, respectând normele de protecţie”, a precizat Alexandru Sindea, directorul DSP Alba.

Grupul de Comunicare Strategică a greşit din nou numărul cazurilor din Alba, prezentând un bilanţ de doar 34 de persoane infectate, în loc de 49 cât s-a transmis de către DSP la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Un pacient a transmis un mesaj prin care critică măsurile luate la nivelul centrului de dializă din Alba Iulia: ”Deja de acum o săptămână au început să fie pacienţi ai căror rude s-au întors recent din ţări cu grad mare de risc, pacienţi care au avut contact cu aceste rude şi apoi s-au prezentat fără nici o măsură de precauţie la centrul de dializă. În acest circuit fiind implicaţi alţi pacienţi aflaţi în maşina cu care sunt transportaţi (5 persoane), respectiv şoferul. Acei pacienţi sunt mai apoi distribuiţi în saloane diferite, unde intră în contact cu alţi aproximativ 9 pacienţi şi cadre medicale, iar şoferul deserveşte a doua zi alţi 5-7 pacienţi diferiţi de cei din ziua precedentă, care la rândul lor intră în saloane diferite. Nu vreau să explic ce înseamnă tot contactul acesta haotic între pacienţi şi personal medical şi auxiliar şi cât de repede s-ar transmite infecţia.

Da, marea problemă este că aceşti pacienţi nu spun adevărul legat de contactul cu rudele lor, punând în pericol cel puţin încă 90 de persoane. Până acum nu s-au luat măsuri pentru sancţionarea legală a acestor pacienţi şi a rudelor acestora venite în ţară, care evident nu respectă izolarea. Alţi pacienţi pur şi simplu nu respectă regulile interioare de igienă, legate de purtarea unor haine diferite în incinta centrului de cele de stradă, existând un vestiar în acest sens. Personalul nu ia măsuri pentru sancţionarea acestora. Personalul medical nu pare să ia măsuri administrative de limitare a riscului de îmbolnăvire limitând contactul unui şofer cu mai multe „ture” de pacienţi, respectiv gruparea pacienţilor din acelaşi mijloc de transport. Nimeni nimic. Acolo se îmbolnăveşte unul, mor toţi, aşa simplu şi sec. Şi toţi închid ochii.

Tocmai ce are cineva febră, se aşteaptă un rezultat, dar până atunci şoferul transportă alţi pacienţi, colegii din maşină merg în continuare cu alţi pacienţi în saloane. Nimeni nu ştie dacă e pozitiv sau nu acel caz cu febră dar deja a luat contact cu destule persoane care au luat contact cu alte destule persoane. Şi nimeni nimic până vine rezultatul, de parcă trebuie să aştepţi să moară cineva să iei măsuri. Da, poate e o simplă răceală, şi e totul bine, sau poate nu, şi atunci ce? Trebuie izolaţi, trebuie amendaţi. Centrul e o bombă cu ceas, tuşeşte unul mor toţi”.

Primul focar de îmbolnăvire cu COVID 19 din Alba se manifestă în comuna Ciuruleasa din Munţii Apuseni, unde există 11 cazuri. Pe teritoriul României, au fost confirmate 4.057 de cazuri de persoane infectate. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 406 au fost declarate vindecate şi externate.

Citiţi şi:

 

Se propune carantina totală într-o comună din Apuseni. 11 cazuri de COVID 19 au fost confirmate la Ciuruleasa

 

Medicul fără un plămân, şef de secţie de Boli Infecţioase, care continuă lupta cu noul coronavirus

 

A doua primărie de oraş din Alba închisă de coronavirus. Doi angajaţi ai Primăriei Abrud, confirmaţi cu COVID 19

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite