Video Un cerb alb, o raritate a faunei, filmat de o turistă din Alba: „Cornel, prieten cu toată lumea“ VIDEO
0
Imagini cu un exemplar rar de cerb lopătar au fost făcute publice recent pe reţeaua de socializare, de către o tânără din Alba Iulia.
”Cornel… cerbul alb lopătar (o raritate a faunei româneşti), prieten cu toată lumea”, este mesajul tinerei din Alba Iulia.
Un astfel de cerb a fost filmat recent într-un sat din comuna Bran, lângă Braşov. Localnicii spun că acesta cutreiera liniştit pe străzi sau prin gospodăriile localnicilor, în căutare de hrană.
Şi în Cluj a fost văzut un exemplar alb, de data aceasta fiind vorba despre o ciută, surprinsă în imagini într-un lan de grâu, anul trecut.
Această specie de cerb a fost importată în ţara noastră în urmă cu zeci de ani, însă culoarea albă este o raritate.
Cerbii din genul Dama produc coarne „lăţite”, sunt lipsiţi de părul lung de pe gât în perioada boncănitului şi nu prezintă canini în maxilarul superior.
Lungimea corpului este de 1,30-1,60 m, coada de 16–18 cm, greutatea până la 120 kg (masculul) şi până la 65 kg (femela). Culoarea blănii este brun-roşcată, cu pete albe pe spinare, în timpul verii, în timp ce iarna culoarea blănii pe spinare este brun-aurie. Pe burtă şi pe partea internă a picioarelor blana este albă. Trăieşte 15-18 ani în libertate şi 20-25 în captivitate.
Coarnele apar numai la mascul. Ele încep să se lăţească în forma unei lopeţi de la mijlocul ramurii către vârf, fapt care a dus la denumirea de lopătar. Coarnele ajung la dezvoltarea maximă la vârsta de 10-12 ani. Coarnele, care cad în lunile martie-aprilie, se dezvoltă din nou până la sfârşitul lunii august.
Cerbul lopătar este originar din ţinuturile mediteraneene. Mai trăieşte sălbatic în Grecia şi semidomestic în cele mai multe ţări din Europa.