Un cerb alb, o raritate a faunei, filmat de o turistă din Alba: „Cornel, prieten cu toată lumea“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cerbul alba a fost filmat într-un sat din comuna Bran, judeţul Braşov
Cerbul alba a fost filmat într-un sat din comuna Bran, judeţul Braşov

Imagini cu un exemplar rar de cerb lopătar au fost făcute publice recent pe reţeaua de socializare, de către o tânără din Alba Iulia.

”Cornel… cerbul alb lopătar (o raritate a faunei româneşti), prieten cu toată lumea”, este mesajul tinerei din Alba Iulia. 

Un astfel de cerb a fost filmat recent într-un sat din comuna Bran, lângă Braşov. Localnicii spun că acesta cutreiera liniştit pe străzi sau prin gospodăriile localnicilor, în căutare de hrană.

Şi în Cluj a fost văzut un exemplar alb, de data aceasta fiind vorba despre o ciută, surprinsă în imagini într-un lan de grâu, anul trecut.

Această specie de cerb a fost importată în ţara noastră în urmă cu zeci de ani, însă culoarea albă este o raritate.

Cerbii din genul Dama produc coarne „lăţite”, sunt lipsiţi de părul lung de pe gât în perioada boncănitului şi nu prezintă canini în maxilarul superior.

Lungimea corpului este de 1,30-1,60 m, coada de 16–18 cm, greutatea până la 120 kg (masculul) şi până la 65 kg (femela). Culoarea blănii este brun-roşcată, cu pete albe pe spinare, în timpul verii, în timp ce iarna culoarea blănii pe spinare este brun-aurie. Pe burtă şi pe partea internă a picioarelor blana este albă. Trăieşte 15-18 ani în libertate şi 20-25 în captivitate.

Coarnele apar numai la mascul. Ele încep să se lăţească în forma unei lopeţi de la mijlocul ramurii către vârf, fapt care a dus la denumirea de lopătar. Coarnele ajung la dezvoltarea maximă la vârsta de 10-12 ani. Coarnele, care cad în lunile martie-aprilie, se dezvoltă din nou până la sfârşitul lunii august.

Cerbul lopătar este originar din ţinuturile mediteraneene. Mai trăieşte sălbatic în Grecia şi semidomestic în cele mai multe ţări din Europa.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum a afectat pandemia de gripă spaniolă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Mărturii istorice inedite

 

Cum s-au duelat liberalii şi ţărăniştii la alegerile din 1933, în Alba. Ce partid a scos patru mandate din cinci FOTO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite