Ultimele două porţi ale Cetăţii Alba Iulia sunt puse în valoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de scoatere la lumină a şanţului vestic al Cetăţii Alba Iulia sunt în plină desfăşurare. Până în prezent au fost realizate activităţi ce ce reprezintă un procent de 10% din valoarea contractată, de peste 12 milioane de euro.

Sunt realizate lucrări de terasamente, sistematizare verticală, desfaceri, demolări, consolidare, reconstituire şi montare piatră naturală în valoare de 4.840.000 lei.

Se lucrează la Poarta a VI-a

În zona Arhivelor Statului, s-a refăcut în procent de cca 70% sistemul rutier şi pietonal până la stadiul de balast stabilizat. De asemenea, în această zonă s-a realizat devierea reţelelor de utilităţi (electrica, telefonie, apa canal) pentru asigurarea funcţionalităţii acestora în raport cu soluţiile de sistematizare prevăzute în proiect. Au fost atacate şi lucrările de borduare şi montare a dalelor din piatră naturală. Pentru asigurarea scurgerii apelor au fost montate tuburile aferente gurilor de scurgere.

„Întrucât pe conturul zidului superior al ravelinului Sf. Michael s-au executat lucrari de săpătură în vederea dezvelirii anteşanţului a fost descoperit colţul ravelinului Sf. Michael care s-a reconstituit din cărămidă pentru o mai bună percepţie vizuală asupra fortificaţiei. În zona teatrului de vară au fost executate lucrări de săpătură în scopul realizării circuitului vizitabil prin zidurile cetăţii acolo unde anterior exista camera de proiecţie. Tototdată au fost curăţate gradenele în vederea amenajării ulterioare. Pentru realizarea paralelei din lemn de la poartea a VI-a cetăţii, au fost dezafectate construcţiile degradate care serveau drept grup sanitar şi magazie“, se arfirmă într-un comunicat de presă al Primăriei Alba Iulia.

Poarta a VII-a, deschisă circulaţiei

Ca şi lucrări specifice de reconstituire-restaurare se poate menţiona realizarea parţială a cunetei din zona porţii a IV-a, a zidului cleştelui din dreptul bastionului trinitarienilor, a zidului contragărzii bastionului Sf. Michael şi în procent de 90% colţul ravelinului Sf. Michael.

În zona străzii Nicolae Iorga, au fost efectuate săpături pentru realizarea fundaţiilor podului de 37 de metri. Infrastructura parcării de pe contragarda bastionului Sf. Michael este finalizată, urmând ca în perioada următoare să fie montate dalele de piatră naturală. Pentru accesul pe contragardă este prevăzut un pode de 10 m ale cărui fundaţii au fost realizate.

În cartierul Carolina de Nord infrastructura circulaţiilor a fost realizată în proporţie de cca 90%. Până la această dată a fost realizată şi suprastructura din dale de piatră pentru zonele de parcare. Accesul pe traseul de Nord se poate face prin poarta a VII-a a Cetăţii, care a fost pusă în valoare şi deschisă circulaţiei.
Proiectul privind latura de vest a Cetăţii se implementează pe durata a 27 de luni. Valoarea totală a investiţiei este de 12,5 milioane de euro, din care 80 la sută este suportată din fonduri europene.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite