Trei foști șefi de la Control Trafic, aproape să scape de acuzațiile DNA. Dosarul stă de opt ani în camera preliminară

0
Publicat:

Tribunalul Alba a admis parțial rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată trei foști șefi ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR) din Transilvania.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2014 FOTO Adevărul
Dosarul a fost trimis în judecată în 2014 FOTO Adevărul

Dosarul a fost trimis în judecată din 2014 și se referă la fapte ce au avut loc în perioada 2012 - 2014. Inculpați sunt Rareș Vasile P., fost inspector șef teritorial (7 județe din Transilvania) în cadrul Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, Claudiu C. și Ioan D., foști inspectori coordonatori județeni.

Cei trei sunt acuzați de abuz în serviciu în formă continuată, iar în cazul fostului șef regional s-au mai reținut fapte de șantaj, luare de mită, fals intelectual și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității.

În februarie 2017 a existat o primă condamnare a celor trei, primii doi la închsoare cu executare, iar al treilea la închisoare cu suspendare. În iulie 2018, ulterior, cauza a fost strămutată la Curtea de Apel Alba Iulia. Aici, în 16 iulie 2020, s-a dispus rejudecarea cauzei de către Tribunalul Alba.

La instanța din Alba Iulia s-a reluat întreaga procedură a dosarului, cu faza de cameră preliminară. Procurorii DNA au contestat acest lucru și au solicitat rejudecarea doar a fazei de fond a dosarului, dar cererea acestora a fost respinsă atât de Tribunalul Alba, cât și de Curtea de Apel Alba Iulia. Prin urmare, timp de mai bine de doi ani instanța a readministrat întreaga procedură de cameră preliminară, iar în 31 octombrie 2022 a pronunțat o decizie.

Interceptările realizate de SRI, excluse din dosar

S-a constatat nulitatea absolută a punerii în executare a măsurilor de supraveghere realizate cu sprijinul SRI, autorizate și folosite ca mijloace de probă, precum şi a proceselor-verbale de redare a acestor convorbiri.

„Dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul activităţilor de supraveghere tehnică. Respinge în rest excepţia neregularității rechizitoriului emis la data de 10.07.2014 în dosarul nr. 6/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA-Serviciul Teritorial Cluj invocată de inculpaţi”, se mai susține în încheierea Tribunalului Alba.

Decizia instanței poate fi contestată, ceea ce va face ca procedura de cameră preliminară să mai dureze încă câteva luni. În faza de judecată, cel mai probabil magistrații vor constata prescrierea faptelor având în vedere deciziile Curții Constituționale, interpretate recent de către Înalta Curte de Casație și Justiție, care au constatat că articolul 155 din Codul Penal este neconstituțional. Prevederile acestui articol permiteau procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.

Acuzațiile procurorilor DNA

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada august 2012-21 mai 2014, Rareș Vasile P., în calitate de inspector șef teritorial al ISCTR-IT 4, singur sau împreună cu ceilalți doi inculpțați, în mod repetat, contrar atribuțiilor legale și de serviciu, a intervenit în activitatea de control desfășurată de către inspectorii din subordine. El i-a determinat să încălce normele legale privind constatarea și sancționarea faptelor contravenționale săvârșite la regimul transportului rutier, pentru a proteja, astfel, unele societăţi aflate în sfera de interes a inspectorilor judeţeni.

Fostul șef regional a dezvoltat, potrivit DNA, relaţii cu numeroşi operatori economici ce activează în domeniu, asigurând acestora protecţie în schimbul obţinerii de avantaje patrimoniale, fie direct, fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăţi comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau deţinute de membri ai familiei sale.

„Din vara anului 2012, când a fost numit în actuala funcție, atribuțiile sale din cadrul firmelor pe care le administra, au fost transferate soției sale. Calitatea de asociat a soției era de fapt una formală, probele administrate atestând că inculpatul Rareș Vasile P. este factorul decident, consultat telefonic cu privire la clienții societăților, prețurile la care sunt efectuate serviciile, et”, se precizează în comunicatul procurorilor de la momentul trimiterii în judecată.

În plus, cei trei au mai fost acuzați că au divulgat, în mod repetat operatorilor de transport, date privind locul amplasării echipajelor de control în trafic, intervalul orar de acțiune al acestora ori date privind existența unor reclamații înregistrate în evidențele ISCTR, astfel încât beneficiarii acestor informații să evite aplicarea amenzilor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite