Telenovela concesionării depozitului de deşuri din Alba: firma care a câştigat, iniţial, licitaţia a contestat anularea procedurii de către Consiliul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depozitul ecologic unde urmau să fie stocate deşeurile din judeţ rămâne, în continuare, gol
Depozitul ecologic unde urmau să fie stocate deşeurile din judeţ rămâne, în continuare, gol

Consiliul Judeţean Alba nu poate relua procedura de licitaţie pentru concesionarea obiectivelor şi echipamentelor din cadrul Centrului de Management al Deşeurilor de la Galda de Jos pentru că operatorul desemnat iniţial câştigător a contestat în justiţie anularea procedurii.

Telenovela privind soarta Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos continuă. Consiliul Judeţean Alba nu poate relua procedura de licitaţie pentru concesionarea obiectivelor şi echipamentelor pentru că operatorul desemnat iniţial câştigător, Eco Sud SA Bucureşti, a contestat în justiţie decizia Consiliului Judeţean privind anularea procedurii.

Administraţia judeţeană a hotărât anularea licitaţiei după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis în parte contestaţiile depuse de doi dintre operatorii care au participat la procedura de achiziţie publică. Este vorba despre companiile Eco Bihor SRL Oradea şi Polaris Mediu SRL Târgu Jiu, care au contestat la CNSC raportul procedurii şi, implicit, acordarea contractului în valoare de aproape 17 milioane de euro (77,28 milioane de lei) către societatea Eco Sud SA Bucureşti. Decizia CNSC a fost pronunţată în 5 septembrie 2019.

Faptul că CNSC a decis să fie evaluată doar oferta câştigătorului a pus comisia de licitaţie în imposibilitatea de a finaliza procedura, astfel încât aceasta a fost anulată. Plângerea depusă de Eco Sud SA la Curtea de Apel Alba Iulia în 25 septembrie a primit termen de judecată pentru 7 octombrie 2019. Consiliul Judeţean va putea relua procedura, în situaţia în care firma din Bucureşti nu va avea căştig de cauză, doar după ce instanţa de judecată se va pronunţa şi va motiva hotărârea.

CJ Alba a mai anulat, în ianuarie 2018, procedura de concesionare, însă, atunci, decizia a fost luată înainte de a se încheia perioada de depunere a ofertelor. Anularea licitaţiei şi procesul în justiţie amână operaţionalizarea Centrului, finalizat în 2017, cu cel puţin 6 luni.

Contractul are ca scop delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Galda de Jos, unde există o staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, depozitul conform şi instalaţiile aferente fiecăruia şi a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria, toate construite în cadrul proiectului cu finanţare de la Uniunea Europeană. Tot în cadrul acestui contract urmează să fie operate staţia de transfer de la Abrud, staţiile de sortare de la Zlatna şi Aiud, respectiv staţia de transfer şi sortare de la Baia de Arieş. De asemenea, procedura de delegare va include şi transportul deşeurilor de la aceste staţii la CMID Galda de Jos, unde vor fi sortate, tratate mecano-biologic şi, în final, depozitate.

Citiţi şi:

 

FOTO Cum arată peisajul sălbatic de pe traseul Transalpinei de Apuseni: pante abrupte, prăpăstii adânci, poieni spectaculoase şi case părăsite

 

Au escrocat o familie din Franţa cu sute de mii de euro şi au rămas fără casa din România. Hotărârea justiţiei franceze, pusă în aplicare de autorităţile din ţară

 

Distanţa corectă de la care trebuie privit la televizor în funcţie de diagonala şi rezoluţia acestuia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite