Studenţii din Alba fac practică la Siemens şi Continental

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conştienţi că tinerii români mănâncă teorie pe pâine, profesoriii de la Universitatea de stat din Alba Iulia au câştigat o finanţare europeană tocmai pentru practica studenţilor la firme de renume din ţară şi străinătate. „Ucenicia“ i-ar putea ajuta să-şi găsească mai repede un loc de muncă după absolvire.

Echipa de universitari, coordonată de profesorul Ioan Ileană, a obţinut o finanţare europeană nerambursabilă de 1,8 milioane de lei prin Programul Operaţional Sectorial Dezvolatarea Resurselor Umane –POSDRU.

În total, vor fi selectaţi pe parcursul a doi ani, 300 de studenţi care învaţă la Universitatea „1  Decembrie 1918 “ din Alba Iulia. Studenţi de la Ştiinţe Economice, Asistenţă Socială, Inginerie, Cadastru, vor face orele de practică în companii din judeţul Alba, dar şi din Germania, Olanda şi Italia.

„Un număr de 70 de studenţi vor face practica în comapnii de renume, precum Siemens, Continental şi grupul italian De Lorenzo Spa, care este şi partener în proiect, dar şi la Universitatea din Eindhoven. Contăm pe faptul că tinerii se vor întoarce cu o mentalitate schimbată, cu un pic de normalitate în plus“, a apreciat profesorul Ioan Ileană, coordonatorul proiectului.

Coordonatorul proiectului, profesorul universitar Ioan Ileană

image

Ceilalţi 230 de studenţi vor face practica la 55 de firme din Alba. „Ucenicia“ va dura între două şi trei săptămâni. Iniţiatorii proiectului spun că numărul orelor de practică trebuie să fie în concordanţă cu programul de şcolarizare de la noi. În comparaţie, în Occident practica unui student se întinde pe durata a şase luni.

Recrutarea studenţilor se va face în funcţie de rezultatele şcolare şi de media la anumite discipline care au legătură cu profilul de activitate al companiei la care se face pregătirea.Studenţii vor avea asigurat transportul, cazarea şi masa şi vor primi lunar şi o bursă de 200 de lei.

Profesorii care vor să repare lucrurile din mers susţin că,  în ultimii 2o de ani, în România s-a considerat că teoria este mai importantă decât practica. În consecinţă,  studenţii învaţă tot soiul de noţiuni pe care nu ştiu cum să le folosească după absolvire. Nu mai e un secret că legea practicii se aplică doar în teorie. Ministerul ar trebui să dea bani Universităţilor, care la rândul lor ar trebui să plătească firmele private să-i înveţe meserie pe viitorii absolvenţi. În realitate, practica înseamnă doar o adeverinţă.


Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite