Șofer care zbura cu 163 km/h pe autostradă, scăpat de judecători. Greșeala polițistului rutier
0Un șofer surprins cu o viteză de 163 km/h, pe autostrada A10 Sebeș – Turda, între Aiud și Alba Iulia, a scăpat de amendă și de suspendarea permisului de conducere, ca urmare a unei erori a polițistului rutier.
Pe acest tronson de autostradă, viteza maximă de rulare este de 100 de kilometri pe oră, în condițiile în care se mai desfășoară lucrări de către constructorul autostrăzii.
Șoferul a contestat procesul verbal în instanța de judecată și a avut câștig de cauză, tocmai pe motivul că judecătorul nu a putut distinge clar, din înregistrarea video pusă la dispoziție de poliție, care anume era mașina sa dintre autoturismele vizate.
„Sub aspectul legalității procesului-verbal, instanța reține că actul sancționator a fost întocmit cu respectarea dispozițiilor art. 17 din O.G. nr. 2/2001, având în vedere că acesta cuprinde mențiunile obligatorii privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, fapta săvârșită, data comiterii acesteia și semnătura agentului constatator. În ceea ce priveşte condiţiile prevăzute de art. 16 din O.G. nr. 2/2001, instanţa reţine că nulitatea procesului-verbal pentru nerespectarea uneia dintre aceste condiţii trebuie să fie invocată de petent”, a susținut magistratul de la Judecătoria Alba Iulia.
De asemenea, instanţa susține că procesul-verbal întocmit se bucură de prezumţia de legalitate, temeinicie şi autenticitate, acest fapt fiind în concordanţă cu jurisprudenţa Curții Europene a Drepturilor Omului.
„Urmare a vizualizării înregistrării video depusă de către intimat instanța constată că nu se poate observa care autoturism a fost surprins circulând cu viteza de 163 km/h din moment ce inclusiv captura video este total neclară, ulterior derulării imaginilor putând fi identificate trei autoturisme care circulau la acel moment în aceeași zonă și pe același sens de deplasare.
În acest context, instanţa consideră că probele suplimentare prezentate de intimat nu sunt suficiente pentru a răsturna prezumţia de nevinovăţie de care se bucură petentul, aşa încât dubiul care subzistă cu privire la viteza de deplasare a autovehiculului condus de petent poate profita numai acestuia şi justifică reţinerea netemeiniciei actului sancţionator”, se precizează în hotărârea instanței din 30 ianuarie 2022.
Hotărârea poate fi contestată cu apel la Tribunalul Alba.