Situaţie disperată la spitalul din Abrud. Medicii solicită ajutor cu lacrimi în ochi: ”Nu avem staţie de oxigen pentru secţia COVID”
0Spitalul Orăşenesc din Abrud se află într-o situaţie limită în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.
Spitalul din Abrud are 85 de locuri, 30 rezervate pentru bolnavii de COBID-19 şi nu dispune de secţie ATI. Însă ca să nu le moară în braţe pacienţii, medicii au improvizat o instalaţie care să îi ţină pe bolnavi pe linia de plutire.
Din aproape 800 de pacienţi COVID trataţi în ultimul an, spitalul a înregistrat şapte decese În lipsa dotărilor, medicii au improvizat cum au putut pentru a salva vieţile a sute de bolnavi. Au dat găuri în pereţii spitalului pentru a trage tuburile de oxigen pentru pacienţii Covid şi au improvizat practic o secţie de ATI.
Conducerea unităţii a solicitat ajutorul ministerului, dar nu au primit de ani de zile niciun răspuns, aşa că o parte din oxigenul care salvează vieţi este asigurat din donaţii. Incredibil este că în tot acest efort, medicii au reuşit performanţa de a avea extrem de puţine decese.
”Am încercat să aducem un surplus faţă de necesarul de oxigen dat de concentratoare, am montat nişte tuburi de oxigen în afara clădirii şi prin nişte tuburi am tras oxigenul în saloanele unde sunt pacienţii. În funcţie de necesarul de oxigen a fiecărui pacient. Am avut pacienţi care au necesitat 8 tuburi, alţii au 2 tuburi pe zi.
Avem 4 persoane nominalizate din muncitorii spitalului care sunt agreaţi să schimbe tuburile de oxigen şi să monteze acele reductoare pe care le vedeţi montate pe tuburi Ei vin şi ziua şi noaptea, la orice oră îi solicităm, în decurs de maxim 10 minute sunt aici şi schimbă tubul. Sunt planificaţi şi lucrează în ture. Au fost cei de la ISU în control şi au considerat că sunt corespunzătoare normelor actuale de siguranţă”, spune medicul Horea Presecan, potrivit servuscluj.ro.
”Ideea a pornit de la lipsa de oxigen a spitalului, după ce noi am fost nominalizaţi ca spital suport pentru pacienţii Covid. Ne-am dat seama că de la formele uşoare care au venit la început, încet-încet formele au devenit medii sau mai grave şi aveau tot mai mulţi nevoie de oxigen. Neavînd altă posibilitate de a ajuta pacienţii, ne-am amintit că în trecutul spitalului aşa se dădea oxigen la sălile de operaţii şi am reinventat această metodă.
Am ajutat mulţi pacienţi, nu toţi au nevoie de necesar major de oxigen, dar din cei internaţi, 600-700 pe care i-am avut, cel puţin 100-150 au avut nevoie de oxigen suplimentar şi a fost singura posibilitate de a-i ajuta şi de a-i menţine în viaţă până ajung într-o secţie de terapie intensivă”, adaugă medicul Presecan.
Cu lacrimi în ochi, managerul spitalului spune că era singura soluţie în lipsa unei staţii. Au obţinut şi avize, multă vreme şi ISU le-a oferit ajutor şi oxigen. ”Nu am zis niciodată că nu facem, că nu putem, deşi câteodată şi ei erau obosiţi, şi eu la fel. Mai mult am stat aici, o perioada lungă… n-am găsit altă soluţie urgentă, pentru că nu aveam timp de pierdut. Avem concentratoare de oxigen trimise tot de ISU, dar nu erau suficiente şi vorbind cu partea medicală spuneau haideţi să punem în exterior o butelie protejată şi aşa am ajuns la 6-7 butelii de oxigen.
Spitalul Abrud
La început veneau cazuri uşoare şi apoi cazuri medii şi nu am avut altă soluţie, am făcut solicitări de o staţie de oxigen, nu s-au realizat de 4 ani de zile fac solicitări. Este o firmă care ne ajută, ne-a făcut şi sponsorizare, domnul vine, le încarcă…”, a explicat Anca Ioana Nicoleta, managerul Spitalului Alexandru Borza.
”Cred că fost cea mai grea lecţie de viată, a fost un moment unic. Lucrez de mulţi ani în sistemul sanitar, dar nu aş mai vrea să mai trec prin aşa ceva. Când intri într-o lupta şi nu ai cu ce să lupţi, te gândeşti că o să mori şi vis a vis de persoanele cu care lucrez aici nu am decât cuvinte de laudă.
Pandemia asta, după cum ştiţi, a cernut aşa puţin oamenii… Eu am crezut că o să-i facă mai buni, dar dimpotrivă, i-a făcut mai răi , dar eu încă sper într-o lume mai bună şi după toată această nenorocire care a venit peste toţi, eu sper ca toţi cei buni să reziste şi cei răi să plece”, a încheiat managerul Anca Ioana Nicoleta.
La spitalul din Abrud este nevoie urgent de o staţie de oxigen, dar şi de alte materiale sanitare. Medicii spun că au nevoie de lenjerii de pat (95 de bucăţi), perne (95) şi saltele pat spital cu husă impermeabilă (30 buc) pentru paturile din secţia COVID.