Se schiază în cele mai bune condiţii pe pârtiile din Şureanu şi de la Arieşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În masivul Şureanu se schiaă în cele mai bune condiţii
În masivul Şureanu se schiaă în cele mai bune condiţii

Sezonul sporturilor de iarnă şi-a intrat din plin în ”pâine” pe pârtiile din alba. Atât în masivul Şureanu cât şi la Arieşeni, în Apuseni, se schiază în cele mai bune condiţii. Singurul impediment ar fi vremea foarte rece cu temperaturi ce pot scădea sub minus 15 grade celsius. Informaţii la zi cu privire la starea pârtiilor ne sunt oferite de Serviciul Turism al Consiliului Judeţean Alba.

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

Lungime: 11 km

Altitudine maximă: 2.010 m

Tunuri de zăpadă: nu

Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)

Nocturnă: nu

Pârtie pentru sănii: da

Semnal mobil: în principal Telekom

Informaţii despre pârtii: 0258 738 121; 0258 738 102

Evaluare generală: sezonul de schi s-a îmbunătăţit substanţial la Şureanu, în urma ninsorilor abundente şi a gerului care a păstrat zăpada. Pârtiile se prezintă în condiţii bune şi foarte bune, drumul este deszăpezit şi perfect accesibil iar vremea se anunţă foarte rece, cu ninsori răzleţe.

Informarea se referă la perioada extinsă 02-08 ianuarie 2015.

Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeş şi lacul Oaşa (Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepţie făcând o serie de mici porţiuni între lacul Tău şi lacul Oaşa) şi este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu (18 km): drumul este deszăpezit şi practicabil pentru orice tip de maşină. Având în vedere că a nins iar zăpada a acoperit gropile, suprafaţa drumului este netedă şi uşor de parcurs. Atenţie, este foarte important să aveţi la dispoziţie lanţurile pentru roţi, pentru eventuale porţiuni cu zăpadă mai mare sau ambutejaie în pantă. Păstraţi atenţia sporită în special în porţiunile înguste de drum!

Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: din cele nouă pârtii, şapte sunt funcţionale (C_1, C_3, A_1, A_2, A_3, S_1, S_2). Stratul de omăt măsoară între 30-50 cm şi prezintă în unele vârfuri de pantă mici porţiuni de iarbă. Cu toate acestea, suprafaţa pârtiilor este perfect schiabilă. Din cele trei instalaţii de cablu, funcţionează teleschiul „Curmătura”, telescaunul şi (posibil) teleschiul „Şureanu”. Urmăriţi zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro Zona de off-piste pentru freeride este accesibilă, dar prezintă unele porţiuni de gheaţă, datorită viscolului.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Şureanu va ninge Duminică şi luni, cu momente de viscol puternic Duminică. Temperaturile vor scădea din nou foarte mult, înregistrându-se valori între -3 şi -25 grade Celsius pentru perioada 02-08 ianuarie. Vântul va sufla cu putere pe culmi, viscolind zăpada iar cerul va fi noros. E posibil ca vremea să afecteze într-o mică măsură vizibilitatea pe pârtii.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski¬-uri pe Domeniul Schiabil Şureanu; unităţi de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei şi pe malul lacului Oaşa.

Sfatul Serviciului Turism:

- evitaţi vitezele mari pe drum;

- ţineţi cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor de schi.

Arieşeni (Vârtop şi Nucet)

Pârtii: 3 (Vârtop 1 şi Vârtop 2 în judeţul Alba; Piatra Grăitoare în judeţul Bihor)

Lungime: 3 km

Altitudine maximă: 1.400 m

Tunuri de zăpadă: da

Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)

Nocturnă: da

Pârtie pentru sănii: da

Semnal mobil: toate reţelele

Informaţii despre pârtii: 0256 227 955

Evaluare generală: la Arieşeni, sezonul continuă în condiţii foarte bune. Se schiază, pârtiile sunt acoperite de zăpadă suficientă iar o veste bună vine din partea prognozelor meteo, care anunţă ninsori în zilele următoare şi temperaturi foarte scăzute, care vor menţine zăpada. Urmăriţi camerele web şi contactaţi personalul de la pârtii pentru actualizări zilnice.

Informarea se referă la perioada extinsă 02-08 ianuarie 2015.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţă faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

image

Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: în prezent, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 şi Vârtop 2 măsoară circa 30 cm şi este perfect practicabil pentru schi şi snowboarding. Instalaţiile de transport pe cablu funcţionează conform programului. Din păcate, nu am putut contacta personalul pârtiei Piatra Grăitoare (din judeţul Bihor), pentru a vă oferi informaţii concrete despre starea aceste pârtii.  Urmăriţi camerele web şi contactaţi personalul de la pârtii pentru actualizări.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieşeni vor fi ninsori în zilele de Duminică şi luni. Vântul va sufla moderat iar temperaturile vor fi din nou în scădere, încadrându-se între -4 şi -27 de grade până în 08 ianuarie. Cerul va fi înnorat iar vizibilitatea pe pârtii va fi doar slab afectată de condiţiile meteo.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.

Sfatul Serviciului Turism:

- evitaţi vitezele mari pe pârtie;

- ţineţi cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor de schi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite