Procurorii au audiat 50 de martori, între care personal MAI şi MApN, în ancheta privind accidentul aviatic din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Epava avionului prăbuşit în Apuseni, la limita dintre judeţele Alba şi Cluj
Epava avionului prăbuşit în Apuseni, la limita dintre judeţele Alba şi Cluj

Procurorii militari din Bucureşti au audiat 50 de persoane, în calitate de martori, în dosarul accidentului aviatic din Apuseni produs în 20 ianuarie 2014. Anchetatorii au finalizat, de asemenea, activitatea de întocmire a proceselor-verbale de redare privind comunicările realizate prin 112.

Audierile de martori au avut loc concomitant, în perioada 20 februarie – 05 martie în Bucureşti, Alba, Cluj, Mureş şi Bihor. 

„În continuarea cercetărilor privind accidentul aviatic produs la data de 20 ianuarie 2014, în Munţii Apuseni, echipa de procurori a Secţiei parchetelor militare, desemnată cu efectuarea actelor de urmărire penală în cauză, a procedat, în perioada 20 februarie  – 05 martie,  la audierea în calitate de martori a unui număr de 50 de persoane, reprezentând persoane vătămate şi părţi civile, controlori de trafic aerian, persoane din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, persoane din cadrul M.A.I. şi M.Ap.N., ş.a. Astfel, s-au desfăşurat concomitent audieri, atât la Bucureşti, cât şi pe raza judeţelor Alba, Cluj, Mureş şi Bihor. A fost finalizată, de asemenea, activitatea de întocmire a proceselor-verbale de redare privind comunicările realizate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă „112”. S-au solicitat şi primit documente, înscrisuri de la instituţii implicate în operaţiunile de localizare, căutare şi salvare a echipajului şi a persoanelor aflate la bordul aeronavei”, se afirmă într-un comunicat de presă al Parchetului General.

În Alba au fost audiaţi salvatorii din Horea precum şi alte persoane din comună, precum şi personal de la ISU implicat activitatea de căutare a epavei avionului. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au decis în 4 februarie să decline ancheta privind accidentul de avion din Munţii Apuseni în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia parchetelor militare. 

Procurorii militari au început urmărirea penală  pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni:

- ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 2 şi 3 C.pen., cu aplic. art. 5 C.pen. (art. 178 alin. 2 şi 5 din C.pen., adoptat prin Legea nr. 15/1968);

- vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2 şi 3 C.pen.;

- neglijenţă în serviciu, prev. de art. 298 rap. la art. 309 C.pen.;

- neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 C.pen.;

- nerespectare măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 350 C.pen.;

- art. 98 rap. la art. 110 din Codul aerian.

În accidentul de avion au decedat pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion. Ceilalţi pasageri ai avionului, copilotul şi trei medici care se trebiau să ajungă la Oardea pentru a preleva ficatul de la o persoană aflată în moarte cerebrală au scăpat cu viaţă.

Salvatorii din Horea, audiaţi ca martori de procurorii militari în dosarul accidentului aviatic din Apuseni

FOTO VIDEO „Lacrimi îngheţate“ pe Muntele Petreasa pentru Adrian şi Aura. Romaniţa Iovan s-a rugat şi a plâns la locul tragediei aviatice din Apuseni

Parastas emoţionant în Apuseni. Romaniţa Iovan a pus un avion din lego făcut de fiul lui Iovan pe crucea de la locul tragediei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite