Primăria Zlatna îşi face domeniu schiabil în Trascău cu două pârtii şi un telescaun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria oraşului Zlatna a demarat procedurile tehnice pentru realizarea unui proiect de dezvoltare a infrastructurii turistice pe teritoriul administrativ al localităţii. Investiţia în valoare de câteva milioane de euro se referă la amenajarea unui domeniu schiabil în Munţii Trascău, pe Valea Feneşului.

Proiectul ar urma să fie realizat în zona Feneşasa pe un teren forestier şi pajişte în suprafaţă de aproximativ 50 de hectare din care suprafaţa ocupată efectiv va fi de 6 hectare. În documentele depuse la APM Alba, iniţiatorii susţin că va fi defrişată suprafaţa de  4,92 hectare de pădure şi se propune împădurirea a 3,60 de hectare.

Proiectul presupune amenajarea urmatoarelor obiective: două pârtii de schi, (pârtia Părăginoasa cu lungimea de 1.752 metri şi pârtia Şcoală cu lungimea de 205 metri), instalaţie de transport cablu de tip telescaun cu lungimea de 1.595 metri, instalaţie automata de înzapezit artificial, piscine, pistă de biciclete, instalaţii aferente. Proiectul va fi cumulate ci altele două, ce se referă la construirea unor micro-hidrocentrale în aval pe Valea Feneşului. De altfel, apa necesară instalaţiei de producere a zăpezii artificiale va fi obţinută dintr-un lac de acumulare (20.000 metri cubi) amplasat la confluenţa dintre pârâul Feneşel şi pârâul Lung.

În zonă ar urma să fie construite şi spaţii de cazare. Pentru a se putea accede la pârtea de schi şi la celelalte obiective preconizate, se va realiza un drum de acces de  care va lega zona de acces la instalaţia de transport cu actualul DC 173. Proiectul de la Zlatna este cuprins într-un program guvenamental destinat finanţării unor investiţii în domeniul turismului, aprobat de Ministerul Dezvoltării Regionale în urmă cu câţiva ani.

Şase proiecte turistice în Alba

În Hotărârea de Guvern adoptată atunci, judeţul Alba a fost inclus în lista cu programele şi proiectele noi de investiţii, cu şase ample proiecte turistice: Consiliul Judeţean Alba – Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona montană înaltă, Munţii Sebeş; Consiliul Local Alba Iulia – Amenajarea turistică a Castrului Roman; Consiliul Local Gârda de Sus – Amenajarea în scop turistic a peşterii “Poarta lui Ionele”, Consiliul Local Horea – Schi în România, comuna Horea; Consiliul Local Ocna Mureş – Dezvoltarea infrastructurii turistice, oraşul Ocna Mureş; Consiliul Local Zlatna – Dezvoltarea infrastructurii turistice, oraşul Zlatna.

Nivelul de cofinanţare a proiectelor derulate în comun de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi autorităţile publice locale era stabilit astfel: unităţile administrativ-teritoriale asigură până la 50% dar nu mai puţin de 5% din valoarea totală a contractelor de lucrări, încheiate în conformitate cu legislaţia în vigoare, exceptând domeniul schiabil; unităţile administrativ-teritoriale asigură până la 50% dar nu mai puţin de 5% din valoarea contractului aferent realizării documentaţiei tehnico-economice, încheiat în conformitate cu legislaţia în vigoare. În cazul domeniului schiabil, Ministerul Dezvoltării Regionale finanţează procurarea instalaţiilor de transport pe cablu şi montajul acestora în limita fondurilor disponibile.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite