Panou de mari dimensiuni cu logo-ul municipiului Alba Iulia, amplasat pentru turiști în Cetatea Alba Carolina
0Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina au la dispoziție un panou cu litere volumetrice iluminate, de mari dimensiuni pentru fotografii și amintiri cu obiectivul istoric din Alba Iulia.

„Pasionații de fotografie au de astăzi un nou loc cu Cetatea Alba Carolina care trebuie imortalizat. O imagine valorează cât o mie de cuvinte, spune un proverb. Iar o imagine frumoasă cu Alba Iulia este inestimabilă. Vă invit cu drag să postați, în zilele următoare, pe toate platformele de socializare, dar și în comentariile acestei postări, fotografiile voastre realizate în acest loc, însoțite de haștagul LoveAlbaIulia”, a transmis primarul Gabriel Pleșa.
Valoarea achiziției a fost de 81.000 de lei, fără TVA. Literele au o înălțime de un metru, iar logoul de 2,68 metri. Iluminarea literelor și a logoului se face cu ajutorul modulelor LED, iar panoul are cu sistem de aprindere automată a luminii (senzor crepuscular).
Cetatea Alba Carolina a primit, recent, „Recenzia de aur - 2023" din partea Google Maps, clasându-se peste Castelul Peleş sau Cetatea Oradea, în ceea ce privește media notelor primite de la turiști. Obiectivul turistic din Alba Iulia a primit nota 4,8 din 5, în urma a peste 31.300 de comentarii lăsate de turişti, având cele mai bune recenzii acordate de utilizatorii Google Maps unui monument istoric din Transilvania.

Istorie de 300 de ani
Cea mai mare şi mai bine conservată cetate de tip Vauban din Europa, fortificaţia bastionară din Alba Iulia a fost ridicată în timpul Imperiului Habsburgic, între 1714 şi 1738, după un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti.
Aceasta ar fi trebuit să devină principala fortificaţie a Transilvaniei, fiind construită după cele mai noi metode de fortificare ale vremii, inspirată de sistemele concepute de mareşalul Vauban, arhitect militar francez. Fortificaţia avea rol atât în sistemul de apărare împotriva turcilor, cât şi de consolidare a puterii habsburgice în teritoriile ocupate.
Cetatea bastionară, apărată de trei sisteme de fortificaţii, are forma unui heptagon neregulat, cele şapte bastioane conferindu-i o imagine stelată. Intrarea în cetate se făcea prin şase porţi, decorate cu statui şi reliefuri. Trei dintre porţi erau spre oraş, iar celelalte trei erau spre câmpul de instrucţie.
În urma unor lucrări de restaurare și reabilitare care au costat peste 70 de milioane de euro, din fonduri europene, Cetatea Alba Carolina a devenit în ultimii 10 ani una dintre principalele atracții turistice din Transilvania.