Oferte bogate pentru vacanţa de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii vor servi bucate tradiţionale şi vor sărbători Paştele într-un mediu rustic. Foto: ANTREC Alba
Turiştii vor servi bucate tradiţionale şi vor sărbători Paştele într-un mediu rustic. Foto: ANTREC Alba

În funcţie de facilităţi şi program, preţurile pentru un sejur de patru variază între 280 de lei şi 600 lei. Oferta pensiunilor este valabilă în perioada 2-5 aprilie 2010. Majoritatea pensiunilor din Apuseni şi de pe Valea Sebeşului au anunţat că locuri disponibile pentru sejuruul de Paşte au fost deja ocupate.

Turiştii care şi-au făcut rezervări sunt fie din marile oraşe, fie străini din Ungaria, Franţa sau Germania. Aceştia sunt atraşi atât de bucatele româneşti, cât şi de tradiţiile specifice zonei. Sejururi ieftine şi atractive pot fi obţinute prin intermediul Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). „Pachetele de servicii includ pelerinaje la biserici şi mănăstiri, pentru rugăciune, şi desigur mese festive. Valoarea acestor pachete nu depăşeşte 280 lei pentru o persoană, pentru trei zile şi două nopţi, şi include zilnic două mese, plus masa festivă de Paşte“, a spus Emil Comşa, preşedintele ANTREC Alba.

Specialităţi locale la masă

Turiştii sunt atraşi de masa tradiţională şi obiceiurile specifice zonei. O gazdă bună îşi întâmpină turiştii cu preparate din carne de miel sau porc. De pe masă nu pot lipsi drobul sau mielul la proţap, cozonacul cu nucă, ouăle roşii, pasca, vinul şi ţuica de prune.

„Vom pregăti bucate de casă, preparate după vechi reţete ardeleneşti. Drobul de miel sau guşiţa, cum i se spune la noi, îl facem după o reţetă a bunicii. La masa de Paşte vom servi ciorbă din cap de miel cu macriş, friptură de miel, tocană la ceaun şi balmoş. Toate acestea, alături de vin roşu sau alb, după preferinţă. Cine nu se împacă bine cu vinul, poate să încerce o ţuică de mere, pere ori prune sau afinată, vişinată şi cireşată, toate făcute în cazanul nostru“, a spus reprezentantul Pensiunii Sub Piatră, din comuna Sălciua. Un sejur de patru zile şi trei nopţi la această pensiune costă 550 de lei.

Tocaşii alungă spiritele rele

La Albac, turiştii pot lua parte la obiceiul tocaşilor. „Din joia dinainte de Paşte până lunea, când iese preotul din biserică, la noi este tradiţia tocaşilor. Tinerii se adună în grupuri în aer liber şi trag în aer, pentru alungarea duhurilor rele. Li se spune tocaşi deoarece după ce împuşcă, bat toaca. Apoi, lunea, după slujbă, umblă din casă în casă şi cheamă lumea la hora din sat“, a spus Ioan Popa, de la Pensiunea Perla Arieşului. Tariful unui sejur la pensiunea din Albac este de 450 de lei pentru o persoană.

image

Pe Valea Sebeşului se păstrează obiceiul ca sătenii să ducă la biserică ouă roşii, caş, carne şi alte alimente, pentru a fi sfinţite. „La masa de Paşte vom servi din aceste bucate pentru ca persoanele care le consumă să fie păzite de rele tot anul“, a spus Elena Jinar, de la Pensiunea Valea Frumoasei. Aici, preţul pentru cazare şi masă este de 100 de lei pe zi, pentru o persoană.

Mănăstirile din judeţ nu au oferte concrete, dar îi aşteaptă pe credincioşi în limita locurilor disponibile, cu cazare şi masă gratuite. Astfel de posibilităţi există la mănăstirile de la Râmeţ, Dumbrava şi Oaşa.

Pensiunea Terra Mythica din comuna Ighiu are inclusă în oferta pentru sărbătorile pascale o excursie la Mănăstirea Râmeţ. În preţul de 546 lei de persoană, se poate opta şi pentru o excursie în Cetatea din Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite