Monument istoric din Roşia Montană, aflat în pericol iminent de prăbuşire, restaurat prin program guvernamental

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea este în pericol iminent de prăbuşire
Clădirea este în pericol iminent de prăbuşire

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) a demarat procedurile pentru restaurarea unui monument istoric din Roşia Montană aflat într-o stare avansată de degradare.

Este vorba despre Casa parohială a Bisericii Reformate, care a fost inclusă pe lista obiectivelor care vor fi salvate de la dispariţie. Astfel, INP a anunţat la sfărşitul săptămânii trecute lansarea Procedurii simplificate derulate în vederea atribuirii contractului de prestări Servicii de proiectare pentru elaborare documentaţii tehnico-economice şi asistenţă tehnică pentru restaurare şi punere în valoare a monumentului istoric din Roşia Montană.

Operatorul care va obţine contractual va trebui să realizeze studii şi investigaţii, documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, documentaţie tehnică pentru autorizarea lucrărilor de construire, documentaţie tehnică pentru organizarea execuţiei lucrărilor, proiect tehnic şi detalii de execuţie, documentaţie as-built, documentaţie privind urmărirea comportării în timp a lucrării de intervenţie şi asistenţă tehnică. Termenul de depunere a ofertelor este 14 mai 2020.

Valoarea estimate a contractului este de 232.962 lei. Nemaifiind utilizat de peste 20 de ani, imobilul este în starea de ”precolaps”, denumire care caracterizează o construcţie aflată în iminent pericol de prăbuşire. Potrivit temei de proiectare, construcţia reprezintă cel mai complex şi coherent exemplu de clasicism în arhitectura de la Roşia Montană. Funcţiunea propusă este cea de centru parohial, care va găzdui la nivelul parterului spaţii destinate prezentării istoriei comunităţii reformate de la Roşia Montană şi spaţii pentru activităţi publice. Nivelurile etajului şi podului mansardat pot fi amenajate ca spaţii de cazare pentru participanţii la activităţile organizate de Centrul Parohial Reformat. Spaţiile pentru activităţi de la parter pot fi utilizate şi pentru activităţile conexe celor de cazare (bucătărie, sală de mese).

Casa a fost construită la jumătatea secolului al XIX-lea, ca oficiu parohial şi locuinţă, cu spaţii comerciale la parter, spre stradă. În perioada postbelică a funcţionat ca farmacie şi locuinţă de serviciu pentru farmacist. După 1990 spaţiul comercial a mai fost folosit ca magazin general şi magazin alimentar. Din punct de vedere arhitectural, compoziţia clădirii este simetrică, cu marcarea corpului central în rezalit faţă de planul faţadei, străbătut la nivelul parterului de un gang de acces pe parcelă. Deşi clădirea nu se înscrie într-un front închis şi accesul pe parcelă se poate face şi prin curte, pe lângă casă, planul este organizat în funcţie de acest element important, gangul, care nu este deci, în acest caz, o necesitate funcţională ci o opţiune arhitecturală, estetică.

De altfel gangul, lipsit de o funcţionalitate evidentă, a fost obturat la un moment dat cu un zid în care se deschide o simplă uşă. În spatele acestei arhitecturi de factură clasicistă, spre curte, casa se întoarce printr-o cursivă puternic înrudită cu târnaţul arhitecturii locale, accesibilă printr-o casă a scării care este înglobată în volumul casei şi acoperită cu boltă. Stâlpii din lemn ai cursive sunt îmbrăcaţi în tencuială pentru a imita coloane cu capiteluri.

Citiţi şi:

 

Ce compuşi are mirosul cărţilor vechi, care îi vrăjeşte pe pasionaţii de lectură. La ce este folosit furfuralul

 

Cum a început bătălia cu COVID 19 la Alba Iulia. Relatarea unei asistente: ”Am primit tot ce am avut nevoie. Ni s-a oferit sporul maxim fără ca să îl cerem”

 

Ce spune un fermier german despre românii care refuză să muncească. Muncitorii ar fi fugit de pe plantaţie şi sunt căutaţi de poliţie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite