Mircea Hava şi Teodor Atanasiu, cei mai influenţi politicieni din Alba. Adversarii îi cataloghează ”baroni locali”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Hava şi Teodor Atanasiu, cei mai influenţi politicieni din Alba
Mircea Hava şi Teodor Atanasiu, cei mai influenţi politicieni din Alba

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, conduce administraţia locală din 1996, fiind astfel cel mai vechi primar de oraş în funcţie de la PDL şi unul dintre cei mai vechi din ţară. Senatorul Teodor Atanasiu, liderul PNL Alba, este şi el un politician care se menţine de aproape 20 de ani în funcţii politice. Amândoi s-au acuzat reciproc şi au primit şi din partea altor adversari din politică titulatura de ”baron local”.

Mircea Hava s-a dovedit a fi cel mai abil politician din Alba din ultimii 20 de ani. Curtat de toate partidele de-a lungul vremii, a rămas fidel PDL-ului, pentru care a câştigat la nivel local cam tot ce se putea câştiga. În mandatul politic 2008 – 2012, PDL Alba a obţinut conducerea Consiliului judeţean, Primăria Alba Iulia, plus alte 40 de primării din judeţ. Hava se află din 1992 în conducerea primăriei din reşedinţa judeţului. Organizaţia din Alba este în continuare una dintre cele mai puternice din ţară. La Consiliul judeţean a făcut alianţă cu PNL, în timp ce la Consiliul local Alba Iulia, după un scurt mariaj cu liberalii, a preferat un viceprimar din partea PPDD.

În perioada 1992 – 1996 a fost viceprimar. După acest mandat a câştigat postul de primar, pe care nu l-a mai părăsit până în prezent.

Toate încercările adversarilor politici de a câştiga competiţia pentru funcţia de primar au fost sortite eşecului. Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a declarat după alegerile locale din 2012 că ”vom aştepta să moară Mircea Hava ca să ne depunem candidatura pentru un nou mandat. Sau poate ne ajută cei de la DNA”. Nici măcar procurorii DNA nu au reuşit să oprească supremaţia lui Mircea Hava în Alba Iulia. A fost scos de sub urmărire penală într-un dosar penal în care era acuzat că a acordat subvenţii ilegale societăţii de transport public din oraş. Adversarii politici şi-au văzut, astfel, şi ultima speranţă năruită, având în vedere că s-au folosit deseori de acest dosar în atacurile politice lansate împotriva liderului PDL Alba.

Oficial, Mircea Hava are o avere destul de neînsemnată. Deţine două case şi două terenuri intravilane aferente locuinţelor. Mai are un autoturism Volkswagen Passat şi două depozite bancare în valoare totală de peste 80.000 de lei. Veniturile din salariul de primar s-au cifrat la o medie anuală de 35.000 de lei. Hava a reuşit în ultimii ani să aducă investiţii publice de peste 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru Alba Iulia. Jumătate din această sumă a fost cheltuită pentru reabilitarea şi restaurarea Cetăţii Vauban, care a devenit, astfel, un punct de atracţie turistică la nivel internaţional. Lucrările de construcţii la majoritatea proiectelor mari au fost realizate de aceleaşi firme: SC Grup Corint SA, SC Florea Grup SRL şi SC Elis Pavaje SRL. Patronii acestor firme sunt consideraţi apropiaţi ai administraţiei locale din Alba Iulia, având în vedere licitaţiile publice pe care le-au câştigat în ultimii ani.

Pentru a rezista atât de mult, Hava s-a înconjurat de oameni de încredere. La Primăria Alba Iulia îl are pe viceprimarul Paul Voicu, dar şi pe administratorul public Nicolaie Moldovan, un posibil urmaş al acestuia la conducerea administraţiei locale. Un ”nou venit” în echipa primarului este Dorin Nistor, fost director la Garda Financiară Alba. Nistor a pierdut la câteva zeci de voturi funcţia de primar în oraşul Sebeş şi a ratat şi postul de deputat în Colegiul nr. 1, Alba Iulia. Cu toate aceste eşecuri electorale, Nistor a rămas un om de încredere al primarului şi a fost numit director al Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Alba – Transport Local. Cel puţin în viitorul apropiat, Mircea Hava rămâne favorit pentru a decide destinul politic administrativ în Alba Iulia şi pentru a avea un cuvând greu de spus la nivel judeţean. Destrămarea USL face practic imposibilă o candidatură cu şanse din partea altor partide pentru postul de primar în reşedinţa judeţului.

Teodor Atanasiu şi meciurile cu preşedintele Traian Băsescu

Teodor Atanasiu a plecat de jos, de la funcţia de consilier local în Cugir, şi a ajuns ministru al Apărării, şef la AVAS, deputat şi senator. Ce mai recent eveniment în care a fost implicat este dispoziţia neînceperii urmăririi penale, dată la sfârşitul lui ianuarie 2014, după ce Atanasiu a fost pus sub acuzare, în august 2012, pentru infracţiuni la legea referendumului şi infracţiuni de corupţie, după refrenedumul pentru demiterea preşedintelui din vara lui 2012. Ulterior a fost propus pentru postul de ministru al Economiei, dar PNL a ieşit de la guvernare.

De profesie inginer, absolvind studiile Facultăţii de Mecanică, secţia Tehnologia Construcţiilor de Maşini, din Cluj, Teodor Atanasiu a intrat în politică în PNL, în 1990, îndeplinind mai multe funcţii: secretar (1990-1992), preşedinte PNL Cugir şi PNL Alba (din 1993), iar din 2001 a intrat în Biroul Politic. A fost consilier local, consilier judeţean, iar mai apoi, în iunie-decembrie 2004, preşedintele Consiliului Judeţean Alba. În decembrie 2004 fiind numit ministru al Apărării Naţionale. În timpul mandatului său, avându-l ca premier pe fostul preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu, Atanasiu a cerut retragerea trupelor româneşti din Irak, însă reprezentanţii CSAT au respins propunerea lui, pe care, de altfel, a criticat-o dur şi preşedintele Traian Băsescu. Un alt scandal pe care l-a avut cu şeful statului este şi cel în urma căruia Teodor Atanasiu a fost acuzat de abuz in serviciu de către Adriana Săftoiu, consilier prezidenţial la acea vreme. Scandalul a pornit atunci după ce actualul ministru al Economiei a susţinut că Săftoiu transmite presei informaţii care îi strică imaginea. Adriana Săftoiu l-a acuzat atunci că foloseşte serviciile secrete ale armatei pentru a afla detalii despre activitatea ei prezidenţială.

În septembrie 2006, Teodor Atanasiu este suspendat din funcţia de ministru al Apărării, Traian Băsescu susţinând că procesul său penal ar putea fi afectat tocmai din cauza faptului că ar putea fi audiate persoane din cadrul MApN, adică aflate în subordinea lui Atanasiu. Ulterior, la mai puţin de o lună, liberalul a primit NUP (neînceperea urmăririi penale), dar nu a mai revenit în funcţi. În acelaşi an, premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, nu l-a lăsat pe Atanasiu fără loc de muncă şi l-a numit la şefia AVAS, unde a stat până în 2008. Ulterior a fost ales deputat, iar din 2012 este senator de Alba. 

Potrivit ultimei sale declaratii de avere, Atanasiu detine cote parti dintr-un teren intravilan si o casa de vacanta in Cugir, iar sotia sa are cote parti din doua terenuri intravilane si doua case de locuit din Alba Iulia. Mai are in proprietate un autoturism Opel Omega din 1999. Teodor Atanasiu si sotia sa au conturi in banci de peste 700 de mii de lei, 100 de mii de euro si 23 de mii de dolari. In declaratia de avere mai este trecut un imprumut de 50.000 euro acordat unei rude. La venituri sunt trecute doar sumele incasate din salariul de parlamentar. Insa, in declaratia de interese precizeaza ca este asociat la Cooperativa de Credit Concordia Cugir. Sotia sa este asociat in mai multe firme: Travel Vision Global SRL, N&D Corporation SRL Zlatna, Neodex SRL Abrud si Editura Milenium SRL Alba Iulia. Şi Atanasiu s-a înconjurat de oameni de încredere, cel mai sugestiv exemplu fiind Florin Roman, ales în 2012 vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Alba.

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, nu trece la Mişcarea Populară: „Nu s-a pus problema plecării mele din PDL“

VIDEO Mircea Hava rămâne preşedinte la PDL Alba. Primarul din Alba Iulia conduce organizaţia de 19 ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite