Maşinile cu gabarit depăşit distrug casele de pe două străzi din Alba Iulia
0Locuitorii de pe străzile Mărăşeşti şi Gheorghe Doja din centrul municipiului Alba Iulia sunt nevoiţi să îşi renoveze casele în fiecare an din cauza maşinilor de mare tonaj care circulă pe stradă.
Din 1997 de când strada a fost astfaltată pentru locuitorii de pe Mărăşeşti au început necazurile. Deşi în zonă este interzis accesul autoturismelor care depăşesc greutatea de 3,5 tone, străzile sunt tranzitate zilnic de zeci de atfel de maşini. „De când s-a asflatat strada sunt adevărate curse de raliuri pe aici, mai ales dimineaţa. Chiar şi cursele de călători au viteze foarte mari“, a afirmat Rareş Munteanu, 40 ani, şomer.
Locuitorii zonei susţin că doar prezenţa poliţiştilor îi mai potolesc pe şoferi, însă odată cu plecarea acestora coşmarul începe din nou. „Atâta timp cât sunt polişiştii pe stradă e linişte. După cinci minute după ce pleacă e plin de camioane. Se anunţă prin staţie şi încep cursele“, a mai spus Rareş Munteanu.
Îşi renovează casele în fiecare an
Casele sunt afectate de camioanele care tranzitează zona, iar localnicii sunt nevoiţi să îşi renoveze locuinţele aproape anual. „Ne crapă pereţii şi tot la câţiva ani reparam crăpăturile, dar la scurt timp se ivesc altele. Când trece o maşină mare şi mobilierul se zgâlţâie în casă. Probleme mai mari au început odată cu expolatarea de piatră şi nisip de pe Mureş plus că multe companii deschise în zonă fac transporturi cu maşini mari“, a spus Eugenia Todor, 50 ani, şomeră.
„Locuiesc aici de 12 ani şi văd cum pe zi ce trece se adâncesc crăpăturile provocate de tranzitul maşinilor cu gabarit depăşit. Casele sunt vechi au trecut şi prin inundaţii. Am renovat-o până acum de cel puţin 4 ori“, a completat o altă localnică.
„Dimineaţa profită şi trec că nu îi urmăreşte nimeni. Te zguduie în pat efectiv. Am fost nevoiţi să ne mai facem o cameră în spate şi să ne mutăm acolo. Anul acesta am tencuit din nou şi am astupat crăpăturile“, a spus Felicia Giurgiu, 59 ani, pensionară.
Problema locuitorilor nu a fost rezolvată cu toate că s-au făcut numeroase plângeri la primărie. „Zona nu poate fi supravegheată 24 ore pe zi. Poliştii vin şi dimineaţa, vin şi după-amiază, dar imediat ce au plecat apar şoferii îndrăzneţi. Primarul a promis anul trecut că va face demersurile să monteze o cameră video, dar nu s-a făcut nimica“, a afirmat Rareş Munteanu. Reprezentanţii autorităţilor susţin că încă se caută variante.
„Tot ce am putut face a fost să interzicem accesul maşinilor de peste 3,5 tone, dar din păcate regulile nu se respectă“, a precizat Ioan Bogăţan, viceprimar. La rândul lor poliţiştii desfăşoară controale în zonă zilnic pentru a reduce abaterile de la regimul rutier. „Au fost multe persoane sancţionate contravenţional pentru depăşirea vitezei legale, şi alte abateri. Avem lucrători care acţionează în zonă zilnic pe trei schimburi“, a afirmat Iulia Haţegan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.