Lucrările la singurul bazin olimpic din Alba Iulia blocate de cinci luni. Sportivii fac pregătirea la 100 km
0
Lucrările de modernizare a singurului bazin olimpic din Alba Iulia, începute în urmă cu un an, erau planificate să se finalizeze în vara acestui an. Numai că, între timp, s-au oprit din lipsă de bani. „Victime“ principale sunt tocmai cei care practică acest sport la nivel de performanţă, nevoiţi să facă naveta pentru şedinţele de pregătire în judeţele limitrofe.
Bazinul olimpic din Alba Iulia, singurul din judeţ, a fost închis încă din septembrie 2010, pentru ample lucrări de modernizare. Imobilul a fost preluat cu un an înainte de la administraţia locală de Compania Naţională de Investiţii, prin intermediul căreia se derulează investiţia.
Datorii către constructori
„Schimbarea la faţă“ era prognozată de autorităţi să se finalizeze în iulie 2011. Numai că, între timp, constructorii au stopat lucrările din cauza lipsei banilor.
„Din punctual nostru de vedere pe partea de construcţii lucrările sunt finalizate în procent de 60 la sută. Au fost executate lucrări de sablare a structurii de rezistenţă. La demisol suntem în faza de finisaje, iar la exterior la tencuiala decorativă. Cât despre bazinele de înot sarcina noastră a fost doar să le demolăm“, a spus unul dintre reprezentanţii firmei Ben Oni Loghin din Alba Iulia cea care a subcontractat lucrarea de construcţii de la Trustul de Instalaţii, Montaj şi Construcţii Cluj, cel care a câştigat licitaţia. „Stăm din cauza banilor pe care trebuie să-i încasăm, ca să plătim, spre exemplu, materialele de la furnizori. Sumele care ni se cuvin au fost achitate doar parţial“, mai spun constructorii.
„Din câte ştim noi fondurile pentru continuarea lucrărilor au fost deblocate. Este doar o chestiune de timp până se va relua activitatea pe şantierul de la bazinul olimpic“, a precizat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.
Sportivii se antrenează la 100 de kilometri
Principalele „victime“ ale tărăgănării sunt tocmai înotătorii care îşi fac aici orele de pregătire pentru competiţii, legitimaţi la Liceul Sportiv din Alba Iulia. Tinerii fac încă din septembrie 2010, naveta în judeţele limitrofe pentru şedinţele de antrenament. Pe lângă timpul pierdut, nu sunt de neglijat nici cheltuielile pe care le implică acest pelerinaj săptămânal.
„În lot avem acum opt sportivi. Şedinţele de pregătire le facem la Hunedoara şi Sibiu. Din punct de vedere financiar ne descurcăm cum putem. Liceul ne decontează transportul, iar aproximativ 40 la sută din costuri sunt suportate de părinţii tinerilor. Bineînţeles, că de pregătire atârnă şi rezultatele“, a spus Nicolae Bob, coordonatorul lotului de înotători.
Bazinul era frecventat zilnic, în medie, de 400 de persoane: sportivi,dar şi de cei care optau pentru cursuri de iniţiere şi agreement.
Dacă luăm în calcul termenul iniţial de execuţie, estimat de autorităţi la 10 luni, lucrările ar trebui finalizate în trei luni. Asta, dacă ne bazăm pe faptul că, până acum, constructorii au muncit pe acest şantier şapte luni. Şi, un lucru şi mai important, dacă banii penntru achitarea restanţelor către constructori şi pentru continuarea lucrărilor vor fi alocaţi la timp şi fără sincope.
Ce presupune modernizarea
Lucrările vizează consolidarea clădirii, refacerea faţadei, precum şi reamenajarea spaţiului. Vor fi montate instalaţii sanitare, de încălzire şi un sistem de ventilare şi climatizare. Pentru economii pe termen lung, va fi dotat cu panouri solare pentru încălzirea apei, iar prin intermediul unor instalaţii moderne, radiaţiile solare vor fi transformate în curent electric. Cuva bazinului va fi recondiţionată prin aplicarea unor panouri din oţel. Pentru competiţii, se vor refacere culoarelor de înot şi se va monta un sistem de cronometraj semiautomat şi tabele de afişaj.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 10 milioane de lei, bani proveniţi de la bugetul de stat.