Încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria, sărbătorită după 90 de ani. Piese de muzeu de 15 milioane de euro expuse la Alba Iulia
0Cetatea Alba Iulia va găzdui luni, 15 octombrie 2012, unul dintre cele mai importante evenimente cultural-istorice din ultimii 22 de ani. Autorităţile vor marca încoronarea Regilor Ferdinand şi Maria, moment ce a avut loc în urmă cu 90 de ani, la 15 octombrie 1922.
În organizare sunt implicate Consiliul Judeţean, Primăria Alba Iulia, Instituţia Prefectului şi Muzeul Unirii. „Este cel mai important eveniment cultural organizat de Muzeul Unirii în cei 124 de ani de existenţă“, a spus Gabriel Rustoiu, directorul instituţiei. Manifestarea va avea două părţi, una dedicată familiei regale şi cealaltă expoziţiei cu obiecte ce au aparţinut celor doi regi ai României, încoronaţi la Alba Iulia.
La eveniment participă principesa Margareta, principele Radu şi Principele Nicolae. Regele Mihai şi regina Ana nu au putut onora invitaţia din motive de sănătate. Reprezentanţii familiei regale vor sosi la Alba Iulia cu trenul regal la ora 11.30. Urmează un Te Deum la Catedrala Încoronării, iar de la 12.45 vernisarea expoziţiei la Sala Unirii. Piesele de bază expuse vor fi coroanele regelui Ferdinand şi reginei Maria, mantiile purtate la încoronare şi sceptrul regal.
Coroanele sunt evaluate la un preţ de 15 milioane de euro, motiv pentru care a fost nevoie de plata unei asigurări cifrate la 10.000 de euro (sumă plătită ca sponsorizare de o firmă de asigurări) pentru a putea fi aduse la Alba Iulia. Expoziţia va cuprinde în total 70 de piese expuse într-un număr de 15 vitrine şi este adusă de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. Va fi deschisă în perioada 15 – 17 octombrie, între orele 10.00 – 22.00, iar intrarea va fi liberă. Este pentru prima dată, după 90 de ani, când aceste obiecte sunt aduse la Alba Iulia.
După verinsarea expoziţiei, invitaţii vor participa la o paradă a portului popular şi la o întâlnire cu publicul, în Piaţa Cetăţii. Bugetul evenimentului este de aproximativ 200.000 de lei. Manifestările se vor încheia la ora 21.00 cu un foc de artificii.
„I-am spus şi Regelui Mihai, căruia i-am şi mulţumit, că, dacă, încoronarea decisă de strămoşii lui nu avea loc la Alba Iulia, oraşul nu ar mai fi fost ceea ce este astăzi. Faptul că aici s-a pornit ceasul Unirii a adus multe beneficii, mai ales după 1990“, a afirmat primarul Mircea Hava. Regele Mihai este printre puţinii cetăţeni de onoare ai municipiului Alba Iulia.
"Am făcut acest eveniment ca o obligaţie faţă de istoria România şi faţă de Alba Iulia. A fost un efort deosebit şi sper ca toţi să îşi amintească şi să cunoască ce a însemnat Încoronarea pentru istoria ţării“, a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean.
Încoronarea regilor Ferdinand şi Maria, în 15 octombrie 1922, a însemnat pentru Alba Iulia prezenţa a 80.000 de oameni şi a unor reprezentanţi ai tuturor corpurilor diplomatice din Europa, dar şi SUA şi Japonia. „Alba Iulia, o localitate cu 9.000 de suflete, a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume“, a spus istoricul Liviu Zgârciu.