FOTO VIDEO Cascada îngheţată din Apuseni. Imagini spectaculoase cu căderea de apă acoperită de gheaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cascada Pişoaia a îngheţat şi la început de an 2020. Foto: ziarulunirea.ro
Cascada Pişoaia a îngheţat şi la început de an 2020. Foto: ziarulunirea.ro

O cascadă spectaculoasă din Apuseni a devenit şi la început de an 2020 o atracţie deosebită pentru turişti. Căderea de apă a încgheţat şi a creat o imagine de basm.

Zeci de turişti ajung în fiecare zi la cascada Pişoaia de pe valea Arieşului Mic, impresionaţi de monumentalitatea blocului de gheaţă.

Cascada este rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă destul de mare, respectiv de 2,5 hectare. Rezervaţia peisagistică Cascada Pişoaia se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag şi arbori izolaţi de răşinoase. Căderea de apă se realizează de la aproximativ 18 m înălţime, cu un front de despletire a firului apei de 25 metri pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formaţiunile calcaroase de tip travertinic depuse dea lungul timpului măresc spectaculozitatea zona.

cascada apuseni

Apele din zonă sunt bogate în calcar, acoperă totul cu depuneri, şi dau naştere la numeroase formaţiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase. Din aceste tufe calcaroase localnicii confecţionează cruci care pot fi văzute lângă biserici sau dea lungul drumurilor, sau taie cărămizi cu ajutorul cărora îşi împrejmuiesc casele. Aflată într-un peisaj captivant, la aproximativ 500 de metri de la şosea, cascada Pişoaia oferă un ”spectacol” răcoritor şi privelişti liniştitoare, care cu siguranţă vă vor impresiona, mai ales dacă sunteţi sensibili la frumuseţea creată de Dumnezeu.

Cascada se află în comuna Vidra, sat Nemeşi, pe Arieşul Mic, la confluenţă cu pârâul Slatina, în imediata apropiere a drumului DJ 762 Mihoieşti - Avram Iancu. Pe versantul stâng al Arieşului Mic, vis-a-vis de cascadă, se află o altă rezervaţie, paleontologică, care atrage prin aspectul său ciudat. Este vorba despre o puzderie de formaţiuni sub formă de melci, încrustate în piatră în urmă cu mai bine de 65 de milioane de ani. Peste 30 de specii de moluşte şi-au lăsat aici amprenta pe o suprafaţă de 4,30 ha, alcătuind acest recif senonian, bizar în ochii oricărui călător. Accesul spre cascadă şi Dealul cu melci este semnalizat la marginea drumului judeţean. În zonă există mai multe pensiuni unde se poate obţine cazare la preţuri avantajoase.

cascada apuseni

Citiţi şi:

 

FOTO Probleme pe autostrada A1 în zona scufundată în 2015. CNAIR a anulat 5 licitaţii pentru expertize şi lucrări. Solicitarea Comisiei Europene

 

Serviciul medical gratuit pentru copiii românilor din ţară şi din diaspora. Câte consultaţii s-au acordat prin PEDITEL 1791

 

Percheziţii la două primării din Alba în cadrul unui dosar cu ramificaţii în 25 de judeţe ce vizează infracţiuni de fals şi abuz în serviciu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite