FOTO Valea Arieşului în alb şi negru. Peisaje de arhivă din frumuseţile Apusenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valea Arieşului din Munţii Apuseni este una dintre cele mai frumoase zone din România. Se întinde de la Buru (Cluj) şi până la Arieşeni (Alba), cale de peste 100 de kilometri. Peisajele sunt spectaculoase şi sălbatice şi oferă trăiri dintre cele mai diverse. Imagini de colecţie cu Valea Arieşului în alb şi negru reprezintă amintiri de acum 30 – 40 de ani.

Chiar şi în alb şi negru, Valea Arieşului este spectaculoasă pentru cei care au trecut măcar o dată cu autobuzul sau cu Mocăniţa pe drumul care şerpuieşte pe lângă râu. Numele Arieşului provine de la cuvântul aur, care scoate în evidenţă bogăţia apelor sale în acest metal preţios. Comunele şi oraşele care se află pe cursul apei sunt Buru, Ocoliş, Poşaga, Sălciua, Baia de Arieş, Lupşa, Bistra, Cîmpeni. Pe Arieşul Mic se mai află Vidra şi Avram Iancu, în timp ce pe Arieşul Mare sunt comunele Vadu Moţilor, Albac, Horea, Scărişoara, Gârda de Sus şi Arieşeni. O mare parte a acesei zone se confundă cu Ţara Moţilor, un 

De mii de ani, râul Arieş a reprezentat o sursă importantă de aur pentru locuitorii zonei. În latină, cuvântul Arieş este echivalent cu Aureus, iar în maghiară cu Aranyos, de la arany, adică „aur”. În latină, râul era denumit Auratus. Râul Arieş se formează în zona localităţii Mihoeşti din Alba, lângă oraşul Cîmpeni, la confluenţa a două braţe Arieşul Mare şi Arieşul Mic. Se varsă, după aproximativ 164 de kilometri, în Mureş, în aval de Luduş. O parte a teritoriului străbătut de Arieş se numeşte şi Ţara Moţilor, o regiune rustică pitorească, cu mari bogăţii naturale şi culturale.

Legenda râului

Bazinul râului cuprinde o regiune minieră foarte importantă (Roşia Montană, Baia de Arieş, Bucium), bogată în aur, argint şi alte metale. Unele aşezări din zonă, precumeş, Arieşeni, Ghiriş – Arieş (vechiul nume al Câmpiei Turzii), Gura Arieşului, Luncani evocă numele râului. Arieşul, aşa cum îl ştim astăzi, a „văzut” multe generaţii de căutători de aur. Acum 6 000 de ani, odată cu descoperirea aurului, aşezările umane din valea râului aurului explodează ca şi extindere, urcă pe văile râurilor până în vârfurile munţilor, aşa cum le întâlnim şi acum, ca şi cea mai antropizată zonă montană a Europei, până la cele mai mari altitudini.

Legenda aurului din râu este legată de Muntele Găina. Astfel, se spune că pe Muntele Găina trăia o zână nemaipomenit de frumoasă, care locuia într-un palat strălucitor. Zâna avea o găină cu pene de aur. Găina ii făcea zilnic câte trei ouă de aur, iar zâna dăruia aceste oua fetelor sărace din zonă care urmau să se mărite. Trei feciori de-ai locurilor, auzind de bogăţia ei, s-au deghizat în haine femeieşti, au reuşit printr-un şiretlic să pătrundă în palat şi să fure găina. În fuga lor, au scăpat din coş ouăle de aur, care s-au spart în râul Arieş. De atunci, Arieşul poartă în nisipul său fărâmituri de aur. 

FOTO Aventurile exploratorului Samuel Fenichel din Aiud la capătul lumii, în Papua - Noua Guinee

FOTO VIDEO Pământurile rele din Alba: „Orga de pământ“ de la Râpa Roşie şi „canionul roşu“ din Apuseni

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite