Film despre viaţa dramatică a unor familii din Alba Iulia şi Craiova, în concurs la Festivalul de la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Călderar împreună cu una dintre fiicele sale. Foto: Bernd Meiners/pong
Maria Călderar împreună cu una dintre fiicele sale. Foto: Bernd Meiners/pong

Un film documentar inspirat din evenimente reale ale vieţii unor familii din Alba Iulia şi Craiova concurează în cadrul Festivalului de la Berlin. Pelicula Revision (Recapitulare) prezintă povestea a două familii de romi din România, înainte şi după ziua de 29 iunie 1992, când doi dintre cei mai importanţi membri ai familiilor lor au fost împuşcaţi mortal în apropierea graniţei dintre Germania şi Polonia.

Eudache Călderar din Alba Iulia şi Grigore Velcu din Craiova erau doi dintre miile de est-europeni care doreau să ajungă în vestul Europei. Potrivit statisticilor oficiale sunt doi dintre cei 14.687 de morţi la graniţa Uniunii Europene, în perioada anilor 1998 - 2009. Au fost împuşcaţi de doi vânători, care au declarat, ulterior, că i-au confundat cu porci mistreţi. Corpurile victimelor au fost găsite pe câmp de un fermier.

Împuşcaţi cu un singur glonţ

Legiştii au stabilit că cei doi bărbaţi au fost împuşcaţi cu un singur glonţ. După patru ani de la crimă a avut loc un proces, în urma căruia nu s-a putut stabili cine a tras cu arma, astfel încât verdictul instanţei a fost de achitare a vânătorilor. Rudele din România nu au ştiut de existenţa procesului şi, prin urmare, nu au fost citate la proces. Aceasta în condiţiile în care în dosarul de investigare a crimei de la poliţie erau trecute adresele din România ale celor doi bărbaţi.

Femeile şi copii nu au ştiu timp de 19 ani în ce condiţii au murit soţii şi taţii lor. Eudache Călderar avea la Alba Iulia o soţie şi cinci copii, iar Grigore Velcu a lăsat în Craiova o familie cu patru copii. Misterul a fost elucidat în cara anului 2011, când regizorul Philip Scheffner a venit în România pentru a filma documentarul.

A discutat cu familiile celor doi bărbaţi decedaţi şi a pus cap la cap povestea vieţii lor până la sfârşitul tragic din 1992, dar şi evoluţia lor până în prezent. La premiera filmului de la Berlin au fost prezenţi Maria Călderar, soţia lui Eudache, cu fiul Andrei Călin Călderar, precum şi Gheorghe Velcu, unul dintre copiii al lui Grigore Velcu.

„Unde şi când începe această poveste“

Filmul concurează la secţiunea „Forum“ a festivalului. „Philip Scheffner realizează după aproape 20 de ani o investigaţie care nu a avut loc niciodată. A căutat rudele bărbaţilor decedaţi în România şi le-a înregistrat declaraţii pe care nu au avut posibilitatea să le dea până acum. La fel ca şi cu alţi martori şi experţi, el se întoarce la întrebarea cheie, le oferă posibilitatea de a asculta propriile declaraţii şi corecta dacă este necesar. În acest fel, realizează o recapitulare simultană a cazului şi a mediului“, afirmă Hanna Keller, editor online al International Forum of New Cinema 2012.

Întrebarea cheie adresată tuturor de regizor este „Unde şi când începe această poveste?“. Regizorul însuşi susţine în prezentarea peliculei că Revision este o poveste cu mai multe începuturi: în 29 iunie 1992, într-un lan de porumb la graniţa dintre Germania şi Polonia; în acelaşi timp într-un centru de refugiaţi din Rostock; câteva luni mai devreme în România; 19 ani mai târziu în România, când famiile află că acuzaţii au fost achitaţi.

Filmul a avut premiera mondială duminică, 12 februarie, şi mai rulează în cadrul festivalului în 16, 17 şi 19 februarie. Documentarul a fost nominalizat şi pentru „Amnesty International Film Award 2012“, distincţie care se acordă tot în cadrul festivalului. În cursul anului 2012, Revision va rula şi în România.

Click pe afişul filmului pentru galerie foto

image
Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite