Declaraţie de susţinere pentru Alba Iulia – capitală regională din partea Adunării Regiunilor Europene. Documentul va fi transmis premierului Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ARE, MIchele Sabban şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel
Preşedintele ARE, MIchele Sabban şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel

Preşedintele Adunării Regiunilor Europene ARE, Michèle Sabban, a semnat joi, 21 februarie 2013, la Alba Iulia o declaraţie prin care susţine candidatura reşedinţei judeţului Alba pentru statutul administrativ de capitală regională. Declaraţia va fi transmisă în perioada următoare premierului Victor Ponta.

Semnarea declaraţiei a avut loc cu ocazia desfăşurării la Alba Iulia, joi şi vineri, a lucrărilor Prezidiului şi Biroului Executiv al Adunării Regiunilor Europene (ARE). Este vorba despre cea mai largă reţea independentă a regiunilor de pe continentul european, ce reuneşte peste 250 de regiuni din 35 de ţări precum şi 16 organizaţii interregionale.

La Alba Iulia funcţionează singurul birou ARE din zona de sud-est a Europei. Preşedintele Michèle Sabban s-a oferit să acorde Consiliului Judeţean Alba şi oraşului Alba Iulia asistenţă pentru formarea funcţionarilor care ar urma să lucreze în viitoarea administraţie regională. Aceasta a completat că declaraţia va din susţinută de toţi membrii ARE.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a apreciat demersul reprezentantului ARE şi a precizat că Alba Iulia este un oraş pregătit să fie capitală regională. „Experienţa pe care o avem în colaborarea cu ARE ne va fi de un real ajutor. Nu vom dezavantaja nicio comunitate aşa cum s-a întâmplat pe vremea regiunilor din regimul comunist. Sper că experienţa celor care fac regionalizarea să evite greşelile din trecut“, a spus Dumitrel. Cei doi au semnat şi un protocol de colaborare între CJ Alba şi ARE destinat dezvoltării relaţiilor de colaborare prin intermediul biroului de la Alba Iulia.

Declaraţia preşedintelui ARE, Michèle Sabban:

„Mă bucur că sunt prezentă în România acum când se discută despre regionalizare şi despre crearea unor noi structuri administrative care să faciliteze dialogul cu cetăţenii, pentru că organizaţia noastră, ARE,  deţine o bogată experienţă în acest domeniu. Din perspectiva regionalizării cred că Alba Iulia trebuie să fie capitală de regiune. Alba Iulia este un oraş foarte frumos, un oraş istoric, care înseamnă foarte mult pentru România, fiind un simbol pentru toţi românii.  Cred că pentru o capitala regionala mai importante sunt parteneriatele regionale existente, dorinţa de participare în reţelele de reprezentare la nivel european si deschiderea catre Europa decat mărimea oraşului sau industria pe care o deţine. Exista o lunga colaborare intre ARE si Alba, pornita imediat după ce România s-a înscris pe drumul european al democraţiei şi libertăţii. De aceea ştiu că Alba are aceste atuuri. Acesta este si motivul pentru care colaborarea noastră s-a extins treptat, în anul 2002 fiind deschis la Alba Iulia singurul Biroului ARE din Europa de Sud-Est, care acum este întărit prin semnarea unui nou acord“.
are
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite