Curtea de Apel Alba Iulia a amânat judecarea cererii lui Augustin Lazăr de suspendare a procedurii de revocare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a judecat marţi, 19 martie, pe fond, cererea procurorului general Augustin Lazăr, privind suspendarea procedurii de revocare iniţiate de ministrul Justiţiei. Dosarul înregistrat iniţial la această instanţă a ajuns şi la Curtea de Apel Bucureşti pentru ca, în final, ÎCCJ să decidă competenţa în favoarea instanţei din Alba Iulia.

UPDATE 2 Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea avocatului procurorului Augustin Lazăr şi a dispus amânarea judecării cauzei pentru data de 2 aprilie 2019. Completul de judecată a avut în vedere şi necesitatea dezbaterii celor trei cereri de intervenţie accesorie formulate de Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, respectiv două persoane fizice. Instanţa a dispus citarea intervenienţilor în vederea discutării, la următorul termen de judecată, a admisibilităţii cererilor lor de intervenţie formulate în interesul părţilor din dosar.

UPDATE 1 Avocatul procurorului general a depus la dosar o cerere de amânare a cauzei pe motiv că îl reprezintă pe Augustin Lazăr, tot astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un alt proces civil. Lazăr a contestat la ÎCCJ o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii din 3 decembrie 2018 potrivit căreia ”există indicii că procurorul general a încălcat codul deontologic atunci când a folosit expresia «inculpaţi de rang înalt»”. Prin urmare, cel mai probabil, completul de judecată de la Curtea de Apel Alba Iulia va amâna astăzi, 19 martie, judecarea cauzei prin care Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare din funcţie.

____________________________________________________________________________

Procurorul general Augustin Lazăr a depus în 2 noiembrie 2018, la Curtea de Apel Alba Iulia, o cerere de suspendare a procedurii de revocare iniţiate de ministrul Justiţiei. Instanţa a decis că nu este competentă să judece cauza şi a trimis dosarul Curţii de Apel Bucureşti. Şi această instanţă şi-a declinat competenţa, astfel încât s-a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde s-a stabilit, definitiv, că procesul, trebuie judecat la Alba Iulia.

”Faptul că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie are anumite competenţe specifice (spre exemplu, aceea de ordonator principal de credite sau de exercitare a controlului asupra tuturor parchetelor, conform art.70, 72 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară) nu este de natură să transforme persoana care deţine această funcţie de conducere într-o autoritate publică distinctă de parchetul pe care îl conduce”, a susţinut Înalta Curte în motivarea deciziei privind competenţa de judecată. ÎCCJ a reţinut, sub aspectul competenţei teritoriale a instanţei de judecată, dispoziţiile articolului din Codul de Procedura Civilă care stipulează că "Reclamantul persoană fizică se adresează exclusiv instanţei de la domiciliul său”.

Augustin Lazăr a solicitat în acest proces şi suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii menţionate, inclusiv a Raportului privind activitatea managerială a procurorului general. Augustin Lazăr a menţionat că unul dintre motivele pentru care a fost iniţiată procedura de revocare este desfăşurarea anchetei privind modalitatea de intervenţie a jandarmilor în timpul protestelor din 10 august, invocarea acestui motiv constituind, în realitate, "o ingerinţă în activitatea concretă de instrumentare a unei cauze penale".

”Solicităm instanţei să constate că, în procedura desfăşurată de ministrul justiţiei, care s-a finalizat prin propunerea de revocare, dreptul la apărare al procurorului vizat de această măsură nu a fost asigurat, nefiind în măsură să prezentăm ministrului, anterior formulării propunerii, motivele şi documentele care ar fi preîntâmpinat luarea acestei măsuri”, susţine Augustin Lazăr, în cererea de suspendare a procedurii de revocare. De asemenea, procurorul general consideră că procedura declanşată de ministrul Justiţiei întruneşte ”elementele unei veritabile proceduri disciplinare”. ”Prin efectele pe care le produce în plan concret, asupra carierei procurorului ce ocupă o funcţie de conducere, procedura declanşată de ministrul justiţiei întruneşte elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punând în discuţie modul în care un procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu (…) Având în vedere efectele pe care le produce în concret propunerea de revocare din funcţie, dar mai ales faptul că avizul Consiliului Superior al Magistraturii -Secţia pentru procurori are caracter consultativ, singura etapă a procedurii în care pot fi discutate aspecte ce vizează legalitatea intrinsecă a propunerii este cea desfăşurată în faţa ministrului justiţiei”, se arată în cererea de suspendare.

Mandatul procurorului general Augustin Lazăr expiră pe 28 aprilie 2019. Acesta şi-a depus, ieri, 18 martie, candidatura pentru un nou mandat de trei ani în cadrul procedurii iniţiate de ministrul Tudorel Toader.

Citiţi şi:

 

Confesiunile unei prostituate. A început audierea inculpaţilor din dosarul proxeneţilor internaţionali „lover-boy“

 

Închisoare pentru un şofer din Bucureşti care a produs un accident mortal în Alba. De ce a ajuns după gratii, deşi a recunoscut fapta comisă

 

Curentat cu un baston electric şi atacat cu spray lacrimogen. Aventurile unui cioban care a păscut oile pe terenul altuia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite