Cum a prejudiciat un contabil bugetul local cu peste 140.000 de lei după ce a falsificat semnătura primarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotarârea definitivă a fost pronunţată la Curtea de Apel Alba Iulia
Hotarârea definitivă a fost pronunţată la Curtea de Apel Alba Iulia

Contabilul Primăriei Mirăslău din Alba rămâne condamnat la închisoare cu suspendare după ce a falsificat semnătura primarului şi a semnat mai multe facturi provocând un prejudiciu de peste 140.000 de lei.

Toma Lucian Eufrem, referent superior în cadrul instituţiei, a fost trimis în judecată în martie 2020, iar prima hotărâre în dosar a fost pronunţată la Judecătoria Aiud, pe data de 15 septembrie.

Inculpatul a contestat hotărârea la Curtea de Apel, instanţă care a pronunţat sentinţa definitivă în 23 decembrie 2020. Fostul angajat al Primăriei Mirăslău a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 4 ani. În această perioadă, acesta este obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii timp de 100 de zile la Primăria Mirăslau sau Primăria Aiud. De asemenea, a fost obligat să achite Primăriei suma de 143.140 de lei, plus dobânda legală, cu titlu de daune materiale. 

”În fapt, s-a reţinut că, în cursul lunii aprilie 2019, inculpatul, în calitate de referent superior – contabil în cadrul Primăriei Comunei Mirăslău, jud. Alba, ar fi îndeplinit acte care nu intrau în sfera atribuţiilor sale de serviciu, în sensul că a contrafăcut semnătura primarului pe mai multe ordine de plată şi a achitat facturi în valoare totală de 143.140 lei, unui număr de trei societăţi comerciale, fără ca marfa aferentă să fi fost recepţionată de primărie. Societăţile comerciale au beneficiat astfel de un folos necuvenit, iar Primăriei Comunei Mirăslău i-a fost cauzată o pagubă în cuantum de 143.140 lei, sumă cu care aceasta s-a constituit parte civilă în cauză. Inculpatul a fost trimis în judecată în stare de arest la domiciliu şi este, în prezent, suspendat de drept din funcţia ocupată în cadrul Primăriei Comunei Mirăslău”, se precizează în rechizitoriul Parchetului. 

”În declaraţia inculpatului dată în faţa, a recunoscut contrafacerea semnăturii martorului A. L. G. (primarul comunei – n.r.) pe cele 4 ordine de plată, precum şi faptul că a achitat cele 4 facturi. Tot în cadrul respectivei audieri, inculpatul a precizat că respectivele documente nu au fost singurele semnate în numele primarului, la nivelul primăriei existând chiar şi o stampilă cu semnătura acestuia. Apărarea inculpatului, care lăsa să se înţeleagă prin respectiva declaraţie că a semna în numele primarului era o practică obişnuită la nivelul Primăriei Mirăslău sunt infirmate de declaraţiile martorilor M., A., Ş. şi M.. Astfel, din declaraţia martorului A. L. G. rezultă că nu l-a împuternicit informal pe inculpat să semneze în numele său respectivele ordine de plată, iar ştampila cu semnătura s-a există, însă nu a fost folosită pentru a angaja plăţi, trezoreria neacceptând astfel de semnături. Declaraţia primarului este confirmată de cele relatate de ceilalţi angajaţi ai primăriei”, se susţine în hotărârea Judecătoriei Aiud, menţinută la Curtea de Apel.

Instanţa a constatat că inculpatul nu a oferit niciun fel de explicaţie pentru modul în care a procedat, dar a recunoscut comiterea infracţiunii.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Asistentă de la spitalul din Alba Iulia despre noul vaccin: ”Am aşteptat cu emoţie această zi. Am zărit şi luminiţa mult aşteptată de la capătul tunelului”

Alba Iulia scapă de scenariul roşu după două luni şi jumătate, între care 30 de zile de carantină

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite