Consilier local din Alba Iulia: „Există o presiune mare a DNA-ului, intru în grevă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţia consilierului democrat liberal Horea Bărdaş a venit pe fondul discuţiilor aprinse legate de constituirea Primăriei ca parte civilă într-un dosar penal instrumentat de DNA Alba Iulia.

Procurorii DNA au transmis administraţiei locale din Alba Iulia o solicitare oficială privind constituirea ca parte civilă într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la sumele cu care a fost susţinută activitatea clubul de fotbal FC Unirea în ultimii cinci ani.

Consiliul local a dezbătut situaţia marţi, pentru a treia oară. Cele mai multe discuţii au fost pe seama sumei cu care să se constituie în dosarul penal.

„Intru în grevă, nu mai votez nimic“

Cea mai tranşantă poziţie a fost exprimată de consilierul Horea Bărdaş. „Există o presiune mare a DNA-ului. Intru în grevă, nu mai ridic mâna.  Nu mai votez nimic. Mie mi se pun în mapă nişte documente parafate şi eu ridic mâna. De ce trebuie să răspund eu acum pentru că nişte acte au fost prost făcute? În aceste condiţii, nu mai am siguranţa că rapoartele făcute de Primărie sunt în regulă şi atunci refuz să mai ridic mâna. Noi votăm şi mâine vine DNA-ul şi zice că nu-i bine. Consider că noi nu mai avem dreptul la un punct de vedere în Consiliul Local. Noi facem jocul DNA-ului“, a spus pe un ton aspru Bărdaş.

Mai mult a venit şi cu o propunere. „Cer schimbarea Consiliului Local şi propun să aibă în componenţă un reprezentant de la DNA, DIICOT, Garda Financiară. Dacă mergem aşa va trebui să ne angajăm fiecare câte un avocat“, a spus Horea Bărdaş, care s-a abţinut de la votul proiectelor aflate pe ordinea de zi.

Bărdaş a făcut o paralelă între dosarul penal al DNA-ului şi divorţuri. „Dacă DNA-ul zice: Divorţaţi şi lăsaţi-vă nevestele, noi facem aşa doar că zis DNA-ul?“, s-a întrebat consilierul.

După discuţii contradictorii care au durat o oră, 15 dintre cei 20 consilieri prezenţi în sală  au votat pentru constituirea Primăriei ca parte civilă în dosarul DNA.


„Propun ca Primăria să se constituie  parte civilă în dosarul DNA, iar prejudiciul să fie stabilit în urma unei expertize. Nu putem face referire la o sumă, nu ştim dacă este un prejudiciu cert.Organele îndrituite să stabilească un prejudiciu cert şi apoi să comunicăm şi sumele, mai ales că în suma comunicată de DNA sunt prinse atât cotizaţiile cât şi finanţările acordate Asociaţiei Fotbal Clun Unirea 1924. Ori, aşa cum ştim, plata cotizaţiilor reprezintă o obligaţie a CL, cotizaţia nu are cum să constituie prejudiciu. Constituirea ca parte civilă ne permite să putem formula cereri în dosarul penal“, a propus consilierul PDL Mircea Costinaş. Colegul său Marius Rotar a ales să se abţină.„Sunt convins că nu s-a produs nimic  ilegal. Noi am aprobat suma că merge cu un scop, pentru susţinerea unui fenomen de masă, care este fotbalul “, a subliniat Marius Rotar.

„Cererea DNA-ului este la suma de 8.070.000 lei. Nu văd de ce trebuie să scoatem suma din Hotărârea de Consiliu Local. Noi răspundem şi trebuie să ne constituim parte civilă cu suma respectivă“, a propus Gabriel Pleşa, consilier PNL. „Din cele 8 milioane de lei s-ar putea constata până la urmă că doar 1 leu constituie prejudiciu şi dacă este aşa, şi 1 leu din toată suma rezultă că e fraudă, riscăm s-o plătim. De aceea trebuie să ne constituim parte civilă în dosar”, le-a explicat Liviu Hondola, consilier liberal, colegilor din sală.

Primăria se constituie ca parte civilă pentru suma de de 8.070.000 lei comunicată de DNA Alba Iulia în condiţiile stabilirii unei infracţiuni. Putem micşora sau mări pretenţiile“, se arată în Hotărârea de Consiliu Local aprobată de 15 consilieri.S-au abţinut de la vot: Horea Bărdaş, Vasile Cornea, Marius Rotar, Iulius Domuţa şi Ioan Bogăţan.

Suma pentru care există suspiciuni că s-a cheltuit ilegal este de aproximativ 8 milioane de lei (aproape 2 milioane de euro). Banii au fost acordaţi sub formă de finanţări şi cotizaţii în ultimii cinci ani.

Dosarul „banilor publici de la FC Unirea“a apărut în urma separării de cauza privind grupul infracţional DGFP Alba – Pomponio instrumentată de procurorii DIICOT. Procurorii au considerat că modul de utilizare a banilor publici ar putea întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu şi a altor infracţiuni de corupţie, motiv pentru care au disjuns cauza şi au transmis documentele DNA Alba Iulia pentru continuarea cercetărilor. Activitatea sportivă de la FC Unirea a fost susţinută masiv, cu sume de ordinul milioanelor de lei, în ultimii ani, de la bugetul local şi cel judeţean.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite