Condamnat pentru omor deosebit de grav, ținut 12 ani la „regim închis”. De ce a fost refuzată cererea de liberare

0
Publicat:

Un bărbat condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav vrea să ajungă în libertate după doar 12 ani de detenție. Deținutul a fost refuzat pentru a doua oară de judecători.

Bărbatul este la „regim închis” în Penitenciarul Aiud FOTO Adevărul
Bărbatul este la „regim închis” în Penitenciarul Aiud FOTO Adevărul

Dănilă Akai, din județul Alba, a omorât în bătaie un bărbat, agresiunea având loc în incinta unei societăți comerciale, pe timpul nopții, în luna iunie a anului 2011. Victima nu a murit pe loc, ci a mai supraviețuit câteva zile, decesul fiind declarat în 2 iulie 2011. Anterior, acesta mai fusese condamnat la 7 ani de închisoare pentru tentativă de omor.

În Penitenciarul Aiud, deținutul a împlinit vârsta de 60 de ani, ceea ce face ca perioada de executare să poată fi redusă cu câțiva ani. Chiar dacă a îndeplinit fracția obligatorie prevăzută de lege, bărbatul nu i-a convins pe judecători că s-a îndreptat în cei 12 ani petrecuți după gratii.

Din totalul de 7.305 zile închisoare condamnatul a executat efectiv 4.412 de zile în penitenciar, i se consideră ca executate în baza legii nr. 169/2017 un număr de 540 de zile, iar ca urmare a muncii prestate i se consideră executate 610 zile, la data analizării în comisie fiind îndeplinit criteriul fracţiei minime prevăzute de lege.

„Petentul condamnat a fost stăruitor în muncă (610 zile considerate ca executate), a fost disciplinat (59 de recompense/fără sancţiuni) şi, în consecinţă, a dat dovezi temeinice de îndreptare. Progresul deţinutului există, aşa cum rezultă şi din evaluarea psihologică însă durata din pedeapsă efectiv executată nu o considerăm suficientă pentru a oferi garanţii reale că liberat fiind, nu mai reprezintă pericol pentru membrii comunităţii cu atât mai mult cu cât nu este la prima confruntare cu legea penală, având condamnări succesive şi executând pedepse în detenţie. Observăm şi faptul că deşi a executat mai mult de jumătate din pedeapsa aplicată deţinutul execută pedeapsa în continuare la regim închis, termenul de reanaliză fiind în aprilie 2024, aspect care poate oferi un indiciu asupra periculozităţii acestuia”, a apreciat Curtea de Apel Alba Iulia, care a respins cererea de liberare condiționată în 27 septembrie 2023.

Instanța a mai susținut că, la momentul acordării liberării, trebuie să aibă convingerea că timpul executat efectiv a fost suficient şi restul de pedeapsă poate fi executat fără vreun risc, în libertate.

Chiar dacă nu reprezintă o condiţie expresă care trebuie îndeplinită, durata rămasă de executat sau gravitatea faptei pentru care execută pedeapsa la momentul analizei unei eventuale liberări condiţionate este necesar a fi avută în vedere alături de antecedentele penale şi de fapta pentru care execută pedeapsa, toate oferind o perspectivă asupra personalităţii condamnatului, a conduitei acestuia precum şi a eventualului risc pe care lăsarea în libertate l-ar presupune”, a mai precizat magistratul. Deținutul mai poate formula o nouă cerere de liberare condiționată abia în luna aprilie 2024.

Potrivit legii, regimul închis în penitenciar constă în asigurarea unor măsuri de pază, escortare, însoţire şi supraveghere care să permită deţinuţilor să desfăşoare, în grupuri, activităţi lucrative, educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite