Ce infractori mai scapă prin prescrierea faptei. Bărbat acuzat de ucidere din culpă, obligat doar la plata unor daune
0O faptă de ucidere din culpă ce a avut loc urmă cu cinci ani și jumătate nu a mai putut fi pedepsită de autoritățile judiciare pentru că, între timp, fapta s-a prescris, urmare a unei decizii a Curții Constituționale.
Dosarul a fost trimis în judecată abia în ianuarie 2022, iar după un an de judecată s-a constatat că autorul faptei (A. V. R.) nu mai poate fi pedepsit din punct de vedere penal. Motivul se datorează unei hotărâri a Curții Constituționale de anul trecut, potrivit căreia în perioada 2018 – 2022 nu a existat vreo cauză de întrerupere a cursului termenului de prescripţie penală. Sute de infractori au scăpat de răspunderea penală, în acest mod, în ultimele luni.
Potrivit rechizitoriului, în timp ce se afla la tăiat de lemne, pe un terasament situat pe un plan superior celui în care se găsea victima, inculpatul a aruncat un lemn în zona în care se găsea aceasta, lovind-o în cap, cauzându-i astfel leziuni ce au condus în final la deces. Victima a decedat în 16 ianuarie 2018, într-o unitate medicală din Târgu Mureș.
Incidentul a avut loc în satul Colțești, comuna Rimetea, județul Alba. Potrivit înțelegerii, autorul faptei a tăiat un arbore aflat în partea superioară a pantei, pe ultimul terasament, arbore pe care l-a secționat cu un fierăstrău mecanic în fragmente mai mici, pe care le arunca pe pantă penru a fi adunate, ulterior, de către cealaltă persoană.
„La un moment dat, victima, care se afla lângă grămada de lemne formată pe terasa inferioară din fragmentele secționate, s-a împiedicat și, în momentul în care aceasta era în cădere, a fost lovită în cap de un lemn, cu diametrul de 10-15 cm și lungimea de aproximativ 1 metru, aruncat de inculpat din planul superior, victimei fiindu-i cauzate astfel traumatisme, respectiv hemoragie, contuzie și dilacerare meningo - cerebrale cu fractură craniană complexă, care au condus la deces”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.
Instanța a constatat că gradul de culpă în producerea evenimentului este împărțit între victimă și autor, și aparține în proporție egală fiecăruia. Prin urmare, chiar dacă a constatat încetarea procesului penal, l-a obligat pe autorul faptei să plătească jumătate din valoarea cheltuielilor de spitalizare a victimei, respectiv circa 40.000 de lei.