Caz de infecţie cu virusul West Nile în Alba. Femeie de 64 de ani internată în stare stabilă la spitalul din Alba Iulia
0O femeie de 64 de ani din Alba Iulia este internată la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia în urma infecţiei cu virusul West Nile, cauzată de înţepătura de ţânţar.
Primul caz de meningoencefalită cu virusul West Nile a fost confirmat, joi, în judeţul Alba. Starea femeii, care s-a prezentat la spital cu multiple muşcături de ţânţar şi simptome specifice acestei infecţii, este stabilă.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba a solicitat, încă odată, tuturor primăriilor din judeţ să intensifice măsurile de dezinsecţie pentru a preveni răspândirea infecţiei cu acest virus, iar asistenţii medicali comunitari, coordonaţi de personalul de specialitate din DSP, desfăşoară acţiuni ample de informare, prin distribuirea de materiale informative privind prevenirea infecţiei.
Compartimentul evaluarea factorilor de risc din cadrul DSP Alba a transmis, tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, că au obligativitatea de a organiza şi desfăşura acţiuni de combatere a artropodelor şi răzătoarelor vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort.
Primăria municipiului va intensifica tratamentele de dezinsecţie din oraş. Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, se vor lua măsuri în regim de urgenţă şi se va acţiona în repetat. În aceste condiţii, administraţia va intensifica numărul dezinsecţiilor din oraş, se va acţiona în mod repetat, în regim de urgenţă. „Am primit de la DSP informaţia, deocamdată am făcut trei trecerei la dezinsecţie, dar vom acţiona în mod urgent mai mult şi mai puternic împreună cu DSP pentru a anihila cât mai mult din tot ceea ce înseamnă insecte care ar putea transmite acest virus” a declarat viceprimarul Paul Voicu. În această vară au fost făcute trei dezinsecţii în oraş de către firma DD Chim, contractată prin achiziţie directă până la finalizarea licitaţiei.
Campanie de informare
În paralel, locuitorii judeţului Alba sunt informaţi despre virusul West Nile de către asistenţii medicali comunitari şi personalul de specialitate din cadrul DSP Alba. Aceştia distribuie materiale informative şi comunică oamenilor cum pot preveni infectarea şi care sunt simptomele contactării virusului. Virusul West Nile este un potenţial factor declanşator al unor afecţiuni serioase (meningite, encefalite, meningoencefalite), principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înţepătura tânţarilor infectaţi. Perioada de incubaţie: de regulă, pacienţii dezvoltă simptomele după 3 - 15 zile de la contactarea virusului (înţepătura ţânţarului).
Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală: febră mare; dureri de cap; rigiditate la nivelul gâtului (redoarea cefei); stupoare (simptom ce apare de regulă în psihoze: deprimare, insensibilitate, amuţire); dezorientare; comă; tremor şi convulsii; slăbiciune musculară; pierderea vederii; amorţeală şi paralizie. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente. Recuperarea este caracterizata de o perioadă lungă de convalescenţă şi extenuare.
Cel mai adesea, virusul West Nile se transmite prin înţepătura tânţarilor infectaţi, care la rândul lor îl contactează prin înţeparea păsărilor infectate. Virusul NU se transmite prin atingere! Virusul West Nile nu poate fi transmis prin contact fizic obişnuit, cum ar fi sărutul. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgenţă la camera de gardă; în general, este necesară spitalizarea pacientului.