Cât îi era de frică lui Ceauşescu de Herta Muller. Acţiunile disperate ale securităţii pentru a împiedica o dezbatere despre România, în 1989, în Berlinul de Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Herta Muller a primit în 2009 premiul Nobel pentru literatură Foto Adevărul
Herta Muller a primit în 2009 premiul Nobel pentru literatură Foto Adevărul

Securitatea comunistă urmărea cu atenţie şi încerca să reducă la tăcere vocile critice ale personalităţilor din exilul românesc.

Una dintre acţiuni a fost denumită ”Forum 89” şi viza urmărirea activităţilor derulare de Herta Muller şi Richard Wagner, doi scriitori români celebri interzişi în România. Herta Müller avea să devină în anul 2009 laureata premiului Nobel pentru literatură.

Cei doi scriitori aflaţi în exil participau la acţiuni ale diasporei româneşti, unele fiind organizate cu sprijinul Bisericii Evanghelice Lutherane din Republica Federală Germania.

În 6 aprilie 1989, Inspectoratul Judeţean de Securitate din Sibiu înainta comitetului judeţean al PCR o notă ”referitoare la unele acţiuni antiromâneşti preconizate în străinătate”.

Securiştii susţineau că potrivit unor informaţii, în programul manifestărilor ocazionate de a 23-a ediţie a ”Zilelor festive ale Bisericii Evanghelice” din RFG, ”la iniţiativa unor scriitori originari din Banat grupaţi în jurul cuplului Herta Muller – Richard Wagner, elemente cu poziţie deosebit de ostilă ţării noastre a fost inclus un aşa-zis Forum Romania, sub deviza «tensiuni complexe», în care să se pună în discuţie situaţia economică şi drepturile omului din România”.

În documentul declasificat de CNSAS se mai susţine că securitatea din România urma să declanşeze ”un complex de măsuri de prevenire şi contracarare”, în realizarea cărora trebuia să fie angajată şi conducerea cultului evanghelic din România. ”Prin intermediul acesteia va fi concepută şi transmisă conducerii Uniunii bisericilor evenghelice din RFG o notă de protest prin care se va solicita adoptarea unei atitudini ferme de respingere, din partea unor personalităţi cultice cu poziţie favorabilă României şi cu rol de conducere în cadrul uniunii”, se susţine în nota informativă. 

securitate herta muller

Sursa: Arhiva CNSAS

În 20 mai 1989 se revine cu o nouă notă de informare către Direcţia I din Ministerul de Interne ale cărei concluzii susţineau faptul că preconizata acţiune a celor doi scriitori români din exil nu ar mai fi inclusă în programul manifestării. Demersul era văzut ca un succes al acţiunilor de ”influenţare” derulate de către securitatea românească pe lângă organizatori: ”În cadrul programului Zilelor festive va avea loc şi o manifestare cu durata de câteva ore privitoare la România, de la care a fost însă exclus cuplul Richard Wagner – Herta Mulle. La eveniment fusese invitat deputatul docial democrat Hans Werner Loew, din parlamentul landului Bavaria, originar din ţară noastră, considerat ”cu poziţie favorabilă” României.

securitate herta muller

Sursa: Arhiva CNSAS

”Prin sursele noastre cu posibilităţi vom acţiona în direcţia determinării episcopului Joachim Heubach să participe la manifestarea privind România, pentru a urmări în mod direct desfăşurarea acesteia şi a putea interveni în situaţia unei evoluţii nefavorabile”, se mai susţine în document. Evenimentul era programat în perioada 3-14 iunie 1989 în Berlinul de Vest.

Activitatea de influenţare s-a desfăşurat inclusiv prin intermediul ambasadroului RFG în România. În 26 iunie 1989, la reşedinţa acestuia a fost organizată o recepţie cu ocazia Zilei Constituţiei RFG, la eveniment fiind invitat şi episcopul Bisericii Evanghelice din România, Albert Klein, folosit de regimul comunist pentru a contracara acivităţi externe considerate ostile.

securitate herta muller

Sursa: Arhiva CNSAS

”Diplomatul a subliniat că respectă şi împărtăşeşte atitudinea adoptată de conducerea Bisericii Evanghelice din România în acest caz, apreciind că provocările nu sunt un mijloc pentru promovarea relaţiilor bilaterale şi acţiunea în discuţie o dovedeşte cu claritate de vreme ce ambasadorul Dinu (Marcel Dinu, amasadorul României în RFG – n.r.) de la Bonn a refuzat invitaţia de a participa”, susţineau repreznetanţii securităţii într-o altă adresă, din 29 mai 1989. Documentele nu dezvăluie în ce condiţii s-a desfăşurat evenimentul şi dacă cei doi scriitori de origine română au fost, în final, prezenţi.

Vă mai recomandăm:

 

Medic de familie: „Partidele politice au permis cetăţenilor să obţină certificatul verde foarte uşor”

 

Cum se pregătesc poliţiştii într-un judeţ din Ardeal: „Trageri în mişcare, cu simulare ca într-un caz real“

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite