Carne expirată de 9 ani şi fructe congelate în pungi de pampers la centrele de bătrâni ale asociaţiei ”Sf. Iosif” din Alba Iulia
0
O cantitate de 150 de kilograme de carne expirată a fost găsită miercuri în urma unui control efectuat la centrele de bătrâni ale Congregaţiei Sf. Iosif din Alba Iulia. O parte din carne avea ca termen de expirare anul 2005. Asociaţia a fost amendată cu suma de 10.000 de lei şi riscă închiderea centrelor.
La control au participat reprezentanţi ai Prefecturii Alba, DSP, DSVSA şi AJPIS. Carnea expirată a fost găsită la centrul de persoane vârstinice de pe Bulevardul Ferdinand I care aparţine Congregaţiei „Sfântul Iosif” din Alba Iulia. Aici se prepară mâncarea pentru bătrânii din centrele asociaţiei. O parte din carnea respectivă avea termenul de valabilitate expirat şi de nouă ani. Pe lângă asta, s-a mai găsit şi compot sau budincă expirată şi fructe congelate în ambalaje de pampers. Au fost aplicate amenzi de 10.000 de lei, iar lăzile frigorifice în care a fost găsită carnea pentru mâncarea bătrânilor au fost sigilate.
Centrele pentru persoane vârstnice ale congregaţiei nu funcţionează legal, pentru că nu deţin autorizaţie. Un control similar a avut loc în urmă cu o lună şi jumătate, dar neregulile identificate atunci nu au fost remediate decât parţial. Asociaţia administrează trei centre de ocrotire a bătrânilor, cu peste 70 de persoane vârstnice internate. Sora Maria, persoana responsabilă în cadrul asociaţiei a spus, în momentul în care reprezentanţii DSVSA au găsit alimentele expirate în două lăzi frigorifice din cadrul cantinei, că sunt ale personalului şi că în niciun caz nu sunt pentru beneficiari. În cămara unde sunt ţinute alimentele din care se face mâncarea pentru bătrâni fructele congelate erau păstrate în pungi de pampers, carne expirată din 2012 şi compot cu termenul de valabilitate trecut tot de acum doi ani.

“Au fost găsite produse de origine animală ambalate şi etichetate, dar cu termen de valabilitate expirat. De asemenea, au fost găsite produse de origine animală, ambalate fără etichetă care să ateste provenienţa produsului şi perioada de valabilitate. Menţionez faptul că toate produsele care le-am verificat, prin sondaj bineînţeles, au provenienţă străină, nefiind etichetă în limba română. Am găsit produse de origine non-animală, respectiv fructe de pădure, strugurei roşii, ambalate în ambalaj de pamperşi. Am găsit carne expirată 2005, 2012, 2013, cea mai proaspătă – expirată din februarie 2014. Am sigilat lăzile respective, se face act de sechestru şi de reţinere oficială”, a declarat dr. Lucian Chiţu de la Direcţia Sanitar Veterinară Alba.
„La vremea respectivă (în 28 aprilie, la primul control – n.r) am considerat că e mai bine să le lăsăm o perioadă ca să remedieze toate problemele pe care le-am constat în urma acelor controale. Din nefericire, astăzi a expirat termenul acordat şi în Alba am avut surprize neplăcute, am constatat că, din 59 de probleme identificate data trecută, doar 12 au fost remediate. La blocul alimentar unde s-a făcut control am avut surprize şi mai mari: aproape 150 de kg de carne era expirată. Şi nu era expirată de o săptămână sau două. Era carnea etichetată cu data de 2005, care cu certitudine era pusă în circulaţie. Măsurile au fost foarte clare. S-a confiscat întreaga cantitate, urmează ca în cel mai scurt timp să controlăm toate unităţile încă o dată şi vom aplica sancţiunile conforma legislaţiei”, a spus prefectul Gheorghe Feneşer.
Acesta a adăugat că se va merge până la închiderea centrelor pentru persoane vârstnice, dacă este nevoie, iar motivul pentru care până acum încă mai funcţionează este problema repartizării beneficiarilor acestor cămine. „Dacă închidem aceste centre, ce facem cu acei oameni? Au loc să meargă în alte părţi? Ne-am interesat şi noi şi răspunsul este că nu. Drept pentru care facem tot posibilul să remediem deficienţele. Mi-e greu să vă spun dacă vom închide centrul. Eu, personal, nu îmi doresc să închidem această activitate. Dar dacă lucrează, să intre şi ei pe făgaşul normal”, a completat prefectul de Alba
În urma controalelor, OPC Alba a aplicat o sancţiune de 5.000 de lei, iar Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba tot 5.000 de lei. Direcţia de Sănătate Publică a decis suspendarea activităţii blocului alimentar şi cumpărarea mâncării beneficiarilor de către Congregaţia „Sf. Iosif” prin catering. Asociaţia mai administrează la Alba Iulia instituţii private de învăţământ: grădiniţă, şcoală generală şi liceu. Pentru a-şi petrece aici ultima parte din viaţă, bătrânii şi familiile acestora plătesc între 800 de lei şi 1.600 de lei pe lună.
Bloc de locuinţe sociale finalizat la Alba Iulia: 25 de familii se vor muta în casă nouă











