Calificare pe bani europeni pentru angajaţii din domeniile comercial şi social din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursurile de calificare sunt urmate în regim de gratuitate
Cursurile de calificare sunt urmate în regim de gratuitate

„Omul potrivit la locul potrivit “. Aceasta pare să fie deviza angajatorilor din judeţul Alba care-şi încurajează angajaţii să urmeze programe de formare profesională. Practic, încearcă să-şi formeze echipe cât mai competitive formate din personal cât mai bine pregătit.

Reorientarea profesională şi specializarea prin cursuri de calificare-recalificare, derulate prin proiecte cu finanţare europeană, rămân variante spre păstrarea unui loc de muncă şi urcarea pe scara profesională.

Cursuri de calificare pentru ocupaţiile de „Agent comercial “ şi „Pedagog social“

Angajaţii din Alba care activează în domeniile social şi comercial au posibilitatea de a urma programe de calificare, în regim de gratuitate, printr-un proiect pus în practică de Asociaţia „Sprijiniţi copiii“, în parteneriat cu Asociaţia „Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale-CERESS“  Alba şi SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia.

În derulare este un curs de calificare în ocupaţia de „Agent comercial“, la Ocna Mureş. Un program similar va fi organizat şi în municipiul  Sebeş.  În total, la orele de pregătire teoretică şi practică ar urma să participle 56 de salariaţi, selectaţi de la firme din judeţul Alba care activează în domeniul comercial.

Tot în regim de gratuitate va fi organizat prin proiect un curs de calificare în ocupaţia de „Pedagog social“(specialistul responsabil de organizarea comună a vieţii şi activităţii cotidiene a copilului) pentru cel puţin 56 de persoane, în municipiul Alba Iulia. În acest caz, vor fi selectaţi  salariaţi din Alba care lucrează în sectorul social.

Prin participarea la astfel de cursuri, angajaţii fără calificare dobândesc competenţe profesionale în meseriile practicate la locul de muncă. Fiecare absolvent va primi un certificat de calificare recunoscut pe piaţa internă a muncii, iar printr-o procedură simplă şi în statele Uniunii Europene. Persoanele interesate să se înscrie la cursuri pot obţine detalii suplimentare la numărul de telefon 0769/052753.

Evaluare şi certificare de competenţe profesionale

Specialiştii proiectului au organizat şi stagii de evalauare a competenţelor profesionale pentru ocupaţia „Animator socio-educativ“. Un astfel de specialist este cel care aplică diverse practici şi  tehnici de  animaţie în grup, fără să neglijeze relaţia individuală. În total, au fost evaluate şi certificate 31 de persoane din judeţul Alba. Evaluarea competenţelor asigură garanţia că o persoană a demonstrat că are cunoştinţele şi deprinderile necesare efectuării activităţilor descrise în standardul în baza căruia a fost evaluată. Asociaţia „Sprijiniţi copiii“ deţine primul Centru de evaluare şi certificare de competenţe profesionale în ocupaţia de „Animator socio-educativ“ deschis în Regiunea Centru.

Demersul Asociaţiei „Sprijiniţi copiii“ contribuie la dezvoltarea profesională a angajaţilor prin furnizarea serviciilor de informare, consiliere, orientare şi formare profesională continuă, care sunt slab dezvoltate sau chiar lipsesc din politicile de personal.  Până acum, 180 de persoane au primit cel puţin un serviciu de la specialiştii proiectului. În total, cel puţin 300 de salariaţi din domeniul serviciilor sociale şi comerciale din Alba, inclusiv de la intreprinderi individuale şi persoane fizice autorizate,  vor beneficia de  astfel de servicii.

Proiectul „Facilitarea accesului la formare profesională continuă pentru angajaţii din domeniul serviciilor sociale şi comerciale“ este co-finanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane –POS DRU 2007 – 2013.(Articol scris de Nicu Neag)
 

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite