Caietul de vacanţă al elevilor români din urmă cu 90 de ani. Lecţii de igienă: „După o bae caldă, facem un duş rece“
0
Detalii inedite despre preocupările elevilor, acum aproape 90 de ani, au fost dezvăluite de reprezentanţii Arhivelor Naţionale.
Un Caiet de vacanţă pentru elevii din clasele a III-a şi a IV-a primară din anul 1933 arată modul în care trebuiau să se pregătească peste vară copiii din acele vremuri.
Una dintre secţiunile acestuia se referea la igienă şi prezenta câteva recomandări interesante:
”Despre băi: Noi respirăm pe nas, gură, dar şi prin piele. Dacă pielea corpului nu e curată, porii fiind astupaţi, respiraţia nu se poate face. Ca să fim sănătoşi, trebuie să ne spălăm zilnic cu apă rece şi cel puţin odată pe săptămână să facem o bae caldă.
După o bae caldă, facem un duş rece, neştergem bine şi ne odihnim încă o jumătate de oră. Băile reci la râu sau mare, sunt binefăcătoare sănătăţii, ne întăresc corpul, dar să nu intrăm cu stomacul încărcat, să nu fim înăduşiţi, nici să nu stăm mai mult de 10 minute. După baie rece, ne ştergem bine, ne îmbrăcăm repede şi facem mişcare, la aer”.

Altă recomandare pentru elevi era ”scriţi copii câte o pagină pe zi”, astfel încât aceştia să aibă posibilitatea să continue ”pregătirea” şi în vacanţă. Copiii îşi puteau exersa cunoştinţele de matematică, gramatică, ştiinţe, geografie, dar şi caligrafie. Caligrafia era foarte importantă în acea perioadă, fiind una dintre materiile pe care se insista mult la şcoală.

Caietul mai cuprinde un modul psihopedagogic, iar copiii erau îndemnaţi să facă desene pentru a ilustra experienţele. De asemenea, aveau de ”rezolvat” ghicitori. La istorie, de exemplu, trebuiau să răspundă la câteva întrebări despre Mihai Viteazul. Caietul era predat profesorului în clasa în care promova elevul în anul şcolar următor.