Biserică săsească veche de 500 de ani, ruinată. Un sat din Ardeal riscă să-și piardă moștenirea FOTO
0O biserică-monument istoric dintr-un sat din Alba, locuit în trecut de o comunitate importantă de sași, se prăbușește. Biserica are o vechime de peste 500 de ani.
Biserica Evanghelică din Veseuș, comuna Jidvei, județul Alba, este abandonată de mai bine de 20 de ani. În ultimii ani, zidurile și bolat au început să se probușească, iar din interior au dispărut multe obiecte.
Ansamblul de monumente istorice de la Veseuș este format din Biserica evanghelică și Turn-clopotniță și de poartă. Biserica a fost construită în stil gotic, în anul 1504, pe locul unei foste bazilici romanice. Adăugirile (turnul, clopotnița și poarta) au fost realizate în anul 1825.
Starea ansamblului de la Veseuș este foarte precară, având nevoie de reparații urgente. Lucrurile de valoare au fost duse la muzee, pentru a nu fi furate. În prezent, la Veseuș nu mai locuiește niciun sas, dar în trecut aici existau cetățeni de etnie germană. Locul acestora a fost luat de romi, care sunt, în prezent, majoritari în sat.
La recensământul din 1930 au fost înregistrați 1.155 locuitori, dintre care 390 germani, 84 romi, 82 maghiari și 5 evrei. Sub aspect confesional populația era alcătuită din 681 greco-catolici, 380 evanghelici (luterani), 78 reformați (calvini), 5 mozaici și un romano-catolic. La recensământul desrulat în 2022 a rezultat o populație de 1.021 de locuitori.
Administrația locală din Jidvei ar fi dorit să preia ansamblul monumental, însă reprezentanții Bisericii Evanghelice din Transilvania s-ar fi opus. În această situație, în câțiva ani monumentul se va prăbuși de tot. Chiar și în prezent, efortul de salvare este unul foarte mare din punct de vedere financiar.
„Fiind unul din puținii sași rămași, mă simțeam ca într-un muzeu în aer liber, care cândva a fost plin de viață. Acum și muzeul se prăbușește...”, a precizat un locuitor din zonă, cu referire la situația bisericii.