Avocatul Poporului, despre camerele de filmat ale Poliţiei: „Este un abuz, poţi să refuzi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsura luată de Poliţia Rutieră, de înregistrare audio-video a discuţiilor purtate cu şoferii pe drumurile publice în momentul în care sunt opriţi, este contestată dur de Avocatul Poporului. În opinia lui Gheorghe Iancu, Poliţia abuzează în materie de protecţie a datelor cu caracter personal.

Avocatul Poporului , Gheorghe Iancu, a avut joi, la Alba Iulia, o întâlnire cu şefii instituţiilor deconcentrate, găzduită de Instituţia Prefectului. Profesorul universitar, numit în această funcţie din septembrie 2010, a criticat dur modul în care funcţionează instituţiile statului în raport cu cetăţeanul. Una dintre neregulile sesizate se referă la folosirea camerelor de filmat de către Poliţia Rutieră, atunci când opreşte şoferii în trafic.

"Sunteți de acord să fiți filmat și înregistrat?"

„Nu contest camerele în sine, ci modul în care se foloseşte imaginea, care  nu este legal! Fiecare are dreptul la imagine și Constituția reglementează acest lucru. Dacă consimţământul nu este expres şi neechivoc se încalcă art. 26 din Constituţia României care vorbeşte despre dreptul la viaţă intimă. Întrebarea corectă pe care trebuie să o pună polițistul este «Sunteți de acord să fiți filmat și înregistrat?». Deci, legea prevede că poți să le folosești, dar modul de folosire este ilegal. Câți știu că pot să se opună?. Consider că Poliţia abuzează în materie de protecţie a datelor personale”, susţine Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.

Sistemul la care s-a referit Avocatul Poporului se activează în momentul când este pornit girofarul maşinii Poliţiei. Camera video funcţionează chiar şi noaptea, iar sunetul poate fi captat şi de la o distanţă  de 300 de metri, iar dispozitivul are o capacitate de stocare de patru ore. În cazul în care conducătorul auto nu recunoaşte ce s-a întâmplat la faţa locului, probele audio-video ar putea fi folosite de poliţişti în instanţă. Practic toată discuţia cu agentul de la Rutieră este înregistrată, aşa că cel puţin teoretic, se elimină „mica înţelegere“. Deocamdată, proiectul este unul pilot. Sistemul a fost montat pe zece  autoturisme ale Poliţiei Rutiere care vor patrula pe Autostrada Bucureşti-Piteşti şi pe Drumul Naţional 7.

Adjunctul IPJ Alba, Mihai Rus, a spus că folosirea sistemului audio-videocriticat de Avocatul Poporului are un rol preventiv. Avocatul Poporului a adus în discuţie şi înregistrările făcute în spațiul public de camere video amplasate în marile oraşe din ţară. Iancu a subliniat că legea existentă ar trebui să conțină o serie de excepții vizavi de folosirea imaginilor luate din spaţiul public.

„Statul: slugă, nu stăpân“

Avocatul Poporului a criticat şi relaţia dintre funcţionarul de la ghişeul instituţiei publice şi contribuabil. „ Ghişeul este faţada dintre autoritatea statului şi cetăţean. Eu consider că ghişeul este o mare nenorocire. Mulţi nu înţeleg că statul trebuie să fie slugă, nu stăpân. Mulţi funcţionari ar trebui să-şi scoată din cap că sunt stăpâni“, a mai subliniat Iancu. “

Profesorul universitar a subliniat că unii dintre cei care vin cu plângeri pleacă mulţumiţi că au primit un răspuns din partea unei autorităţi publice, iar alţii că au fost îndrumaţi, în urma medierii, către instituţia care trebuie să le rezolve problema.

Întrebat câţi dintre petiţionarii care au dreptate în ceea ce reclamă la Avocatul Poporului „pleacă mulţumiţi“, Iancu a folosit tonul optimist: 90 la sută. Potrivit raportului prezentat de biroul Alba al Avocatului Poporului majoritatea problemelor sesizate anul trecut au fost din sfera socială.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite