Amendat cu 2.000 de lei pentru că a făcut chef şi a deranjat vecinii cu muzica. Cum vrea să scape de sancţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a fost amendat de un echipaj de la Jandarmerie
Bărbatul a fost amendat de un echipaj de la Jandarmerie

Un bărbat din Alba Iulia amendat cu 2.000 de lei pentru că a deranjat liniştea publică încearcă în justiţie să scape de plata sancţiunii financiare.

Procesul verbal a fost încheiat de o echipă mobilă de la Jandarmerie, care a fost sesizată cu privire la faptul că, în 9 august 2020, L. Dragoş a pretrecut de ziua lui cu mai mulţi invitaţi, întreţinând atmosfera cu muzică la un volum foarte ridicat deranjând locuitorii din zonă.

Bărbatul a contestat amenda, dar a pierdut prima etapă a procesului, în 9 martie 2021, la Judecătoria Alba Iulia. Acesta a susţinut faptul că, agentul constatator s-a mărginit să arate că a constatat la ora 23:15, că volumul muzicii era ridicat. A completat că datorită descrierii evazive a faptei se impune anularea procesui-verbal. 

Petentul a mai suţinut că modul în care a fost încheiat procesul-verbal l-a privat de dreptul a putea formula obiecţiuni, iar vătămarea este evidentă, având în vedere că încheierea acestuia se putea face pe loc dacă s-ar fi impus aplicarea unei sancţiuni contravenţionale. Sancţiunea a fost transmisă acestuia prin poştă.

”Susţinerile petentului potrivit căreia se impune anulare procesului-verbal pentru necomunicarea dreptului de a formula obiecţiuni şi pentru descrierea insuficientă a faptei, instanţa le va respinge ca neîntemeiată având în vedere că pentru neîndeplinirea acestor obligaţii sancţiunea care intervine este cea a nulităţii relative, însă petentul nu a invocat în ce anume constă vătămarea sa, vătămare care să nu poate fi înlăturată altfel decât prin anularea procesului-verbal. În acelaşi timp, instanţa apreciază că petentul a avut posibilitatea formulării nemulţumirilor cu privire la procesul-verbal contestat în mod direct în faţa instanţei de judecată, iar fapta a fost descrisă suficient de către organul constatator, fiind indicat locul şi data săvârşirii contravenţiei şi fiind descrisă fapta pentru care petentul a fost sancţionat contravenţional”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Urmare a probelor suplimentare prezentate de Jandarmerie pentru a susţine cele reţinute în procesul verbal, respectiv raportul agentului constatator, instanţa a apreciat că sarcina probei a fost răsturnată, astfel încât îi revenea petentului sarcina furnizării de probe suplimentare în sensul dovedirii nevinovăţiei pretinse. ”Instanţa reţine că petentul nu a invocat motive de netemeinicie ale procesului-verbal contestat în termenul legal de formulare a plângerii contravenţionale, deşi avea această obligaţie.

De altfel, petentul nu a contestat faptul că a ascultat în seara datei de 09.08.2020 muzică la un volum ridicat, volum care a cauzat vecinilor un deranj, ci a înţeles să critice îndeplinirea de către organul constatator a obligaţiei legale în sensul în care a beneficiat de un «cadou nemeritat» de ziua sa. Astfel, chiar petentul admite faptul că în data de 09.08.2020 a organizat o petrecere în curtea casei sale şi că, fiind seară, respectiv orele 23:00-24:00, muzica s-a făcut resimţită”, a completat magistratul care a judecat cauza.

Prin urmare, instanţa a reţinut că fapta a fost corect reţinută şi încadrată juridic de către agentul constatator, iar procesul verbal atacat este temeinic întocmit. De asemenea, s-a apreciat că sancţiunea amenzii a fost aplicată în cuantumul prevăzut de lege şi este aptă să producă efectul urmărit de către legiuitor, respectiv sancţionarea petentului pentru neîndeplinirea unor obligaţii şi prevenirea săvârşirii unor astfel de abateri pe viitor.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Amenda primită de BCR pentru că a modificat unilateral dobânda la un credit. Judecător: „O practică agresivă”

 

Cum s-a derulat evacuarea a 200 de romi din blocul Turturica. „Ne-o dat afară ca pe nişte animale“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite