Alba Iulia: Romulus Oprişcan a făcut o meserie din pasiunea pentru fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romulus Oprişcan a părăsit breasla ziariştilor şi s-a dedicat fotografiei. Şi-a format cultura pentru această meserie citind despre cum se face o fotografie profesionistă, despre tehnică şi practicând. Talentul şi-a spus şi el cuvântul, astăzi tânărul fiind solicitat să fotografieze la nunţi în toată ţara.

Data şi locul naşterii: 6 ianuarie 1983, Alba Iulia
Studii: Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918“, Alba Iulia
Stare civilă: necăsătorit


„Totul a început pe vreme când lucram în departamentul tehnic al unui ziar. Atunci mi-a atras atenţia aparatul foto mai mult decât de obicei şi am început oarecum să îl studiez“, a povestit Romulus. La scurt timp acesta şi-a achiziţionat primul aparat foto profesionist.

„Miza era mare la fel ca şi investiţia. Eram hotărât să fac ceva în acest domeniu. Am investit aproximativ 6.000 euro în echipamente profesionale fără să am idee încotro voi merge“, a afirmat tânărul. Avea ţinta. Ştia ce îi place şi ce voia să realizeze. „Am fost autodidact. Am citi foarte mult pe internet şi am exersat ani de zile“, a completat Romulus.

Îi plac pozele de nunţi şi fashion

După această perioadă a venit şi satisfacţia unei munci bine făcute. Portofoliul său cuprinde fotografii variate, însă tânărul albaiulian pune accentul pe cele de nunţi şi fashion. „În acest segment simt că mă încadrez foarte bine şi că am un cuvânt de spus. Îmi place naturaleţea, motiv pentru care nu dau curs nepărat tradiţionalismului. Încerc mereu să vin cu altceva. La o nuntă eu nu îmi doresc ca mirii să fie pozaţi în cadrul covenţional, gen curtea bisericii sau parc, ci caut altceva cu acordul lor. Îmi plac fotografiile stil foto jurnalistic pentru nunţi, adică naturale“, a povestit fotograful.

Ideea tânărului a prins repede, deşi admite că mentalitatea românilor este greu de schimbat. Se conformează cerinţelor clientului, dar nu pierde ocazia să îşi dea frâu liber imaginaţiei atunci când se poate. „Din păcate românii au mari lipsuri în ceea ce priveşte cultura vizuală. De prea multe ori totul se rezumă la personajul din poză şi nu la totul care alcătuieşte poza. Un bun fotograf ştie să îmbine tot ce este necesar pentru a da calitate pozei“, a spus Romulus Oprişcan.

Calităţile unui fotograf

În opinia tânărului un bun fotograf trebuie să întrunească o serie de calităţi. „Comunicarea este foarte importantă în această meserie. Intri în contact mereu cu persoane străine cărora trebuie să le induci calmul la evenimente. Trebuie să stăpâneşti foarte bine tehnica foto, să încadrezi, să anticipezi şi să ştii când să faci poza respectivă pentru a obţine ceea ce îţi doreşti“, a afirmat Romulus.

Fashionul, fotografii comerciale şi fotografii de nunţi sunt mare parte din portofoliul tânărului care a creat din pasiunea sa o afacere. O parte din fotografii pot fi văzute pe www.romulusopriscan.ro. „Internetul îmi furnizează cei mai mulţi clienţi. Oamenii văd fotografiile şi mă cheamă la evenimente în întreaga ţară. În această vară nunţile îmi asigură veniturile“, a precizat albaiulianul.

Ce planuri ai pentru viitor?
R.O: „Visul meu este acela de a avea un studio unde să îmi pot pune în practică cât mai bine ideile. Din păcate realizarea unui astfel de studio costă în jur de 100.000 euro, bani pe care un fotograf modest nu şi permite. Sper ca într-o bună zi să ajung să lucrez în afara graniţelor şi să mi se acorde credit pentru realizările mele. Vreau să câştig bani din bănci de imagini postate pe net, dar pentru asta mai e mult de muncă“.

Oricine poate fi un fotograf?
R.O: „Oricine îşi poate achiziţiona un aparat, iar după explozia economiei în România. Mulţi au şi făcut-o. Românii au o mare lipsă de cultură în acest domeniu şi din acest motiv e dificil să lucrezi cu oamenii şi să îi şi mulţumeşti. Încă unii mai merg pe mentalitatea coservatoare, iar tu ca fotograf trebuie să te supui cu riscul că la final tot ei nu vor fi mulţumiţi“.  

Ce nu-i place: „Nu-mi place faptul că oamenii consideră că un fotograf munceşte puţin. Munceşti câte o zi şi o noapte la un astfel de eveniment, şi asta e partea uşoară, după care vin săptămâni de editat mii de poze din care la final alegi câteva sute. E muncă serioasă şi care trebuie să mulţumească oamenii“.

Ce-i place: „Îmi place să fac aplinism, să schiez. Îmi place teatrul şi baletul. În măsura timpului liber îmi place să citesc“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite