Alba Iulia: Blocaj pe piaţa spaţiilor industriale. Fabrici demolate în lipsa ofertelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spaţiile industriale din Alba Iulia nu sunt căutate cu toate că preţurile s-au menţinut la nivelul de la finalul anului 2009. Oferta este destul de bogată, iar cererea este extrem de redusă.

Ca urmare a restrângerii activităţilor sau chiar a încetării lor, oferta a crescut atât la închiriere cât şi la vânzare, în  schimb scăderea cererii s-a accentuat. Investitorii se lasă aşteptaţi în timp ce cei care au rezistat crizei economice îşi restrâng activitatea.

În Alba Iulia în primele şase luni ale anului 2010 un număr de 769 de firme şi-au oprit activitatea. Spaţiile care rămân în urma unor firme mari sunt oferite spre închiriere, iar preţul acestora variază în funcţie de amplasare şi dotare.

Preţuri în funcţie de dotări

„În principalele zone industriale ale municipiului Alba Iulia, Ampoi III şi ieşirea spre Cluj, preţul mediu de închiriere este de 1-2 euro/mp/lună. În cazul proprietăţilor industriale noi, cu finisaje şi dotări moderne, preţurile de închiriere sunt mai mari de 3-5 euro/mpSu/lună“, a precizat Mihai Sîrb, coordonatorul biroului de evaluare şi coordonare Darian DRS Alba Iulia.

image

Cel mai bun exemplu de blocare a pieţei spaţiilor industriale este situaţia în care se află fosta fabrică Refractara din Alba Iulia. Activele firmei şi terenul în suprafaţă de 17 hectare au fost cumpărate în 2008 de omul de afaceri italian Ariganello Pascqualino, patronul grupului de firme Arpa Business, în schimbul a aproximativ 4 milioane de euro.

image

De peste doi ani de zile acesta încearcă să vândă fără succes hale industriale cu suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi. „Ansamblul de vânzare este format din 3 hale industriale şi mai multe depozite anexe. Alături de aceste hale, de vânzare sunt şi două clădiri pentru birouri de 3, respectiv 2“, a declarat omul de afaceri, care solicită preţuri cuprins eîntre 100 şi 200 de euro pe un metru pătrat. Până să reuşească să vândă, italianul demolează restul construcţiilor şi vinde fierul vechi recuperat din structurile de beton.

„Previziunile sunt de continuare a scăderii cererii şi a gradelor de ocupare, în timp ce tranzacţiile în sensul valorii de piaţă vor rămâne în blocaj“, a mai spus Mihai Sîrb.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite