AJOFM Alba scoate bucătari şi ospătari pe bandă rulantă. Vezi care sunt costurile recalificării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

AJOFM Alba alocă anual circa 20 % din banii destinaţi recalificării profesionale a şomerilor pentru a scoate pe piaţa muncii bucătari, patiseri, cofetari şi brutari. Datele arată că doar jumătate dintre cei care fac cursuri de recalificare îşi găsesc un loc de muncă în domeniu.

În urma cursurilor de recalificare plătite din banii statului au ieşit pe bandă rulantă bucătari, ospătari şi cofetari, care au ajuns să-şi folosească noile aptitudini mai degrabă în propria gospodărie. Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numai anul trecut au fost instruiţi în ale gătitului 153 de şomeri din Alba. Asta în condiţiile în care lunar, la nivel judeţului, sunt disponibile, în medie, cinci locuri de muncă în astfel de meserii. 

 Monitorizaţi un an

„Cursurile de recalificare în meseriile de bucătar, ospătar şi cofetar-ospătar pot să spun că au devenit tradiţionale. Din datele noastre, până pe la începutul anului 2009, se înregistra  un deficit de bucătari, ospătari, barmani şi cofetari-patiseri. Numărul lor a crescut mult în ultimii ani, dar din păcate s-a agravat şi criza. Aşa că s-a ajuns în situaţia ca acest domeniu să producă şi şomeri, după închiderea unor firme de profil“, a apreciat Corneliu Engi, directorul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă Alba.

Acum, sunt în derulare trei cursuri de recalificare în meseria de bucătar. Astfel, 63 de persoane fără un loc de muncă îşi pun speranţele că după ce vor urma cursuri teoretice şi practice de 720 de ore vor putea fi plătiţi pentru munca în bucătărie ca şi calificaţi. Recalificarea unui şomer într-un bucătar sau ospătar costă, potrivit datelor prezentate de AJOFM, în medie, 400 de lei. Agenţia  îşi propune să cheltuiască în acest an circa 60.000 de lei, dintr-un total de 200.000 lei pentru recalificarea şomerilor în bucătari şi patiseri-cofetari.

Cursanţii sunt monitorizaţi timp de un an de la obţinerea diplomei. „Noi am constatat că jumătate dintre absolvenţii acestor cursuri reuşesc să se integreze pe piaţa muncii în meseriile pentru care s-au calificat. Noi verificăm ce statut au pe piaţa muncii, la 12 luni după ce obţin diploma“, a completat Corneliu Engi.

Speranţă în ţară

Maria  Comaniciu s-a înscris la cursurile de bucătar deşi a absolvit Facultatea de Teologie, specializarea engleză. A renunţat la învăţământ şi s-a îndreptat spre afaceri.  „După ce mi-am dat seama câtă răspundere presupune munca la catedră am renunţat şi am activat în domeniul privat ca şi director la o firmă cu profil de activitate în domeniul alimentar“, a spus Maria Comaniciu de 31 de ani, din Alba Iulia. A optat pentru cursurile de bucătar deoarece i-a plăcut întotdeaun asă gătească. „Doream să fac o recalificare şi să mă îndrept spre un alt domeniu. Sper să-mi găsesc un loc de muncă aici, străinătatea nu reprezintă o alternativă pentru mine“, a mai spus tânăra.

Formăm bucătari pentru vestici

Marian Repede este un alt tânăr care speră că îşi va găsi un loc de muncă făcând ceea ce îi plăce: să gătească. „Sper să-mi găsesc un loc de muncă într-un restaurant în care să pot acumula noi cunoştinţe de la un maestru-bucătar.  Vreau să acumulez noi cunoştinţe pentru a face carieră în acest domeniu“, a spus şomerul de 22 de ani care a lucrat ca şi reprezentant comercial la mai multe firme de distribuţie din Alba.

Conducerea Agenţiei admite că mare parte din oameni recalificaţi în aceste meserii vor fi tentaţi să lucreze în străinătate în hoteluri, restaurante, cafenele, după ce câştigă la noi puţină experienţă.

„Dacă sunt bine pregătiţi practic şi dacă au şi un document care să ateste acest lucru, se pot reorienta deoarece  diplomele nostre sunt recunoscute în Uniunea Europeană. Ca atare cei interesaţi îşi pot găsi un loc de muncă în industria turismului”, a amai adăugat şeful AJOFM Alba.

Specialiştii în recrutarea forţei de muncă pentru Occident consideră că pentru angajatorii străini cel mai mult cântăreşte experienţa, nu diploma. În industria hotelieră de lux din vest, un bucătar este remunerat lunar cu peste 2.000 de euro. La noi, un specialist în ale gătitului ajunge să câştige, în medie, 500 de euro.



Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite