Activele societăţilor falimentare din Alba nu au cumpărători. Valoarea bunurilor scoase la vânzare: peste 15 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul UPSOM Ocna Mureş este scos la vânzare prin negociere directă. Foto Arhivă
Combinatul UPSOM Ocna Mureş este scos la vânzare prin negociere directă. Foto Arhivă

Lichidatorii marilor firme din Alba ajunse în faliment încearcă să vândă bunuri evaluate la peste 15 milioane de euro. Cu excepţia a câteva spaţii comerciale aflate în zone importante din Alba Iulia, restul activelor nu au putut fi vândute în cadrul licitaţiilor organizate până în prezent.

Un motiv este valoarea foarte ridicată a bunurilor scoase la licitaţie, iar un altul este reprezentat de refuzul băncilor de a credita achiziţia de imobile. “Majoritatea activelor sunt ipotecate la bănci, iar acestea nu acceptă să fie scoase la vânzare la valorile de astazi. De multe ori impun practicienilor în insolvenţă ca valorificarea activelor să pornească de la valori apropiate cu cele dinaintea crizei. De asemenea, accepta foarte greu scăderi de preţuri. S-a întâmplat să avem oferte de cumparare pe valori mai mici, iar banca a respins oferta. Acum deşi am ajuns cu licitaţiile la acele valori nu mai avem ofertant”, a spus Emil Gros, reprezentat al firmei de lichidare judiciară Expert Insolvenţa Hunedoara.

montana

Eşecul vânzării în bloc a combinatului UPSOM Ocna Mureş, cu 14 milioane de euro, apoi 11 milioane de euro, a determinat schimbarea strategiei şi încercarea valorificării activelor prin negociere directă. Societatea este în faliment cu datorii de aproximativ 25 milioane de euro. 

Procedura de negociere se va derula după 15 ianuarie şi poate determina vânzarea unor active. Fostul combinat de mobilă Montana Câmpeni (foto dreapta) este scos la vânzare cu 2 milioane de euro, fără TVA. De asemenea, pentru clădirea şi terenul fostului producător de haine din piele, Capris SA Sebeş, în faliment, lichidatorul cere aproximativ 1 milion de euro. Bunuri ale societăţii Ardeleana SA Alba Iulia, fost producător de încălţăminte, sunt evaluate la 6,5 milioane de de euro. Între acestea, cireaşa de pe tort este Hotelul Continental (foto jos) din Cluj-Napoca pentru care s-a cerut în noiembrie 2012 suma de 5,9 milioane de euro, dar care nu a putut fi vândut.

continental cluj

Clădirile şi terenurile societăţii „Uzina Ardealul” SA Alba Iulia sunt licitate la aproximativ 2 milioane de euro, iar pentru un spaţiu comercial şi terenul aferent al firmei Ulpia Traiana preţul cerut este de 250.000 de euro. Toate aceste valori nu includ TVA.

„Sunt tot mai puţini investitori care să-şi dezvolte businessul prin achiziţia unor active. Sunt mai puţini investitori care să îndeplinească condiţiile de a lua un credit şi mai puţine bănci care să îl acorde. De asemenea, este important ce vinzi. Majoritatea activelor scoase la vanzare sunt imobile. În ultimii ani a scăzut apetitul pentru investiţiile imobiliare”, a completat Emil Gros. Există însă şi excepţii de la această regulă. În 2012 s-a reuşit vânzarea unui spaţiu comercial de 1.000 de metri pătraţi, situat în cea mai bună zonă comercială din Alba Iulia, la preţul de 1,82 milioane de euro, dublu faţă de valoarea iniţială. Cumpărătorul este societatea Lin şi Ema SRL Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite