Vor dispărea banii? Mulţi împătimiţi ai tehnologiei susţin această ipoteză
0E tentant să prezicem un viitor fără bani, în ultimii 60 de ani s-au făcut numeroase speculaţii cu privire la dispariţia banilor. Odată cu progresul pe care l-au avut cărţile de credit, plăţile online şi apariţia Bitcoin, toate aceste evenimente au condus la o singură concluzie: banii, în mod fizic, ar putea deveni de domeniul trecutului.
La o privire mai atentă, ni se dezvăluie un aspect cel puţin intrigant: relaţia psihologică pe care oamenii au dezvoltat-o cu banii.
Banii, în mod fizic, sunt utilizaţi de omenire de mii de ani, şi pentru un motiv deloc lesne de neglijat. Banii nu pot fi detectaţi, sunt acceptaţi pretutindeni şi reprezintă o valoare sigură. Dacă ne-am trezi într-o zi fără electricitate, iar comerţul online ar pica, banii încă există. Dacă cineva vrea să cumpere ceva, fără ca nimeni să poată şti ce a cumpărat, banii reprezintă singurul mijloc prin care acest lucru este posibil.
Nu există niciun sistem alternativ de plată care să fie la fel de convenabil, sigur, şi anonim precum banii. Bitcoin este anonim, dar în acest moment este nesigur. Cărţile de credit şi cardurile de debit nu beneficiază de caracterul anonim.
Alt aspect important al banilor îl reprezintă fiabilitatea la nivel mondial. În cazul Statelor Unite ale Americii, de exemplu, banii nu îşi pierd valoarea în afara graniţelor ţării. De fapt, două treimi din dolarii americani există în afara graniţelor ţării, notează BBC.
Creşterea globală a fluxului banilor aflaţi în circulaţie este de 7% pe an, conform declaraţiei lui Eric Ziegler, preşedintele Grupului de Securitate Tehnologică al Crane Currency.
Nicole Jonker, de profesie economist la Banca Naţională a Olandei, a condus o cercetare în care participanţii au fost rugaţi să noteze într-un jurnal, tranzacţiile pe care le fac zilnic în bani lichizi, şi tranzacţiile efectuate prin celelalte modalităţi de plată. Olanda este un caz interesant de studiat întrucât sectorul de retail al ţării a implementat în 1400 de supermarket-uri, un sistem de plată care nu acceptă cash. Această decizie a condus, în mod inevitabil, la creşterea plăţilor făcute prin carduri de credit, cu 7 până la 8%, în fiecare an. Şi totuşi, cele mai multe tranzacţii sunt făcute încă cu bani lichizi, declară Jonker.
În Marea Britanie, jumătate din tranzacţiile făcute în anul 2013 au fost făcute în cash, conform unui raport emis în luna mai, de către UK Payments Council.„Prognoza actuală arată că această cifră va scădea sub 50%, în anul 2016, dar nu există nicio predicţie conform căreia banii lichizi ar dispărea”, arată raportul.
Probabil că puterea pe care banii lichizi o au se datorează relaţiei psihologice pe care oamenii au dezvoltat-o cu aceştia. Oamenii valorifică banii lichizi şi banii electronici în mod diferit, deşi vorbim despre aceeaşi valoare. „Oamenii trăiesc un sentiment iraţional când se rapotează la bani fizici, sentimentul că banii lichizi pot fi mai mult ai tăi, că îţi aparţin mai mult”, declară psihologul Eric Uhlmann, de la Şcoala de Management din Paris.