VIDEO Tânărul din Bangladesh, care suferă de boala omului-copac, din nou în atenţia medicilor, după ce refuzase tratamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Bangladesh care suferă de o boală genetică extrem de rară supranumită „sindromul omului-copac” a ajuns din nou la spital şi urmează să fie operat după ce boala a revenit. Bărbatul, care suferă de această condiţie medicală din copilărie, a fost operat pentru prima dată în 2016, când avea 25 de ani.

Povestea lui Abul Bajandar, un tată de 28 de ani dintr-un oraşel din sudul Bangladeshului, a devenit cunoscută în urmă cu trei ani când acesta a fost supus unor intervenţii chirurgicale complexe pentru îndepărtarea leziunilor sub formă de crengi de copac de pe mâini şi picioare.

Bajandar traieşte cu această condiţie de peste două decenii. Corpul său este invadat de excrescenţe cu aspect de coajă de copac.

Epidermodysplasia verruciformis apare ca urmare a unei deficienţe a sistemului imunitar care creşte receptivitatea la HPV sau virusul papilom uman şi provoacă infecţie cronică cu HPV şi leziuni ale pielii. De asemenea, creşte riscul dezvoltării melanomului, o formă gravă de cancer de piele.

Bajandar a suferit peste 25 de operaţii începând din 2016, dar nu a mai făcut nici un tratament din luna mai, au declarat doctorii pentru CNN.

„Este un caz complicat şi făceam progrese, dar a vrut să meargă acasă. I-am cerut de nenumărate ori să se întoarcă, dar nu a făcut-o,” a spus dr. Samanta Lal Sen, coordonatorul departamentului de Arsuri şi Chirurgie plastică al Dhaka Medical.

 „S-a întors la spital duminică însoţit de mama sa. Ar fi trebuit să vină acum şase luni. A ajuns prea tărziu.”

În lipsa tratamentului, boala lui Bajandar s-a agravat. Verucile de pe mâini au ajuns cam la 2 centimetri jumătate lungime. Mai mult, tânărul are acum veruci şi pe picioare şi alte părţi ale corpului, au precizat doctorii.

Echipa de doctori condusă de Sen lucrează la un plan de tratament. Ei estimează că va mai avea de nevoie de 5 sau 6 operaţii.

În 2016, Sen a spus că Bajandar a observat leziunile încă de când avea 10 ani. De atunci excrescenţele i-cuprins mâinile cu totul, răpindu-i venitul ca şofer de ricşă şi aducându-l în atenţia publică ca pe o curiozitate. Povestea sa a făcut înconjurul lumii.

Înainte să fie operat, Bajandra nu putea să mănânce singur, să se spele pe dinţi sau să-şi facă duş.

„Vreau să duc o viaţă normală. Îmi doresc să-mi pot ţine în braţe fata şi să o îmbrăţişez”, spunea el în 2016.

În 2017, după intervenţiile chirurgicale, se afla într-o „formă excelentă” care „îi permitea să mănânce şi să-şi folosească mâinile,” spunea Sen, însă acum are nevoie de alte operaţii.

Costurile operaţiilor vor fi suportate de Guvern, aşa cum s-a întâmplat şi în 2016.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite