VIDEO Talin, bijuteria Ţărilor Baltice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partea veche a oraşului, dominată de micile magazine şi vânzătorii ambulanţi de obiecte artizanale, este un paradis pentru turişti
Partea veche a oraşului, dominată de micile magazine şi vânzătorii ambulanţi de obiecte artizanale, este un paradis pentru turişti

Străduţele înguste şi pietruite ale centrului vechi, clopotniţele înalte ale bisericilor din secolul al XIV-lea şi zidurile groase fac din capitala Estoniei unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa.

Ca orice loc vizitat de turişti, Talinul are un centru istoric intrat în patrimoniul UNESCO, unde se întâmplă de regulă toate lucrurile importante. Atracţiile sunt mulţumitoare chiar şi pentru turiştii foarte minuţioşi, care preferă itinerariile ambiţioase.

În 2011, Talin va fi capitala culturală a Europei. Deşi nu are foarte multe muzee de artă, veţi găsi în schimb câteva bijuterii istorice care vă vor desluşi atât trecutul medieval, cât şi zilele lungi şi cenuşii din perioada sovietică. Nu vă aşteptaţi la prea multe amintiri din epoca comunistă şi nici să nu aveţi impresia că aţi ajuns în Rusia. Estonia e mai apropiată de Ţările Nordice, şi nu doar geografic, ci şi ca mentalitate, limbă sau din punct de vedere al arhitecturii.

Străduţele de pe dealul Tompeea coboară spre Curtea Regatului Danez, unde vara artiştii îşi aşază şevaletele

Străduţele de pe dealul Tompeea coboară spre Curtea Regatului Danez, unde vara artiştii îşi aşază şevaletele

În Old Town, buticurile cu haine create de designerii estonieni contrastează cu obiectele artizanale de sticlă, lână şi ceramică, absolut tradiţionale, şi în acelaşi timp fac din Talin un paradis pentru cumpărători. Pe timp de vară, oraşul e bântuit de turiştii de pe vasele de croazieră, tributari unor obiceiuri grozave pentru economia oraşului: coboară doar pentru o zi pe acest tărâm, răstimp în care trebuie să vadă şi să cumpere cât mai multe, cu pauza de masă aferentă, când neapărat gustă ceva estonian.

Restaurantele se întrec în agăţarea clienţilor cu acea politică de dumping clasică: o tânără drăguţă te pofteşte să guşti o minunată friptură de ren sau un delicios cod ţinut la saramură. Şi cine rezistă tentaţiei?

Dealul Tompeea este de departe cel mai vizitat loc din Talin. Aici se află de fapt castelul medieval cu acelaşi nume, reşedinţa vechilor regi. Pe străduţele ei veţi găsi una din emblemele estoniene, Riigikoku, o clădire roz construită în stil expresionist, în care-şi are sediul Parlamentul încă din 1922. Steagul statului estonian flutură de pe bastionul Pikk Hermann.

Căsuţele din cetate, fiecare vopsită într-o altă culoare, te fac să crezi că ai aterizat în mijlocul unei poveşti. La fel, aleile labirintice, umbrite de castani seculari. Unele coboară către Curtea Regatului Danez, unde, pe timp de vară, îşi aşază artiştii şevaletele. În Tompeea se disting clar zidul de vest şi turnul Hermann, care aparţin fortăreţei medievale a Ordinului Fraţilor Sabiei, şi totodată clădirea administrativă a Guvernului, care reprezintă era ţaristă şi are un stil clasic. Se ştie că în secolul al IX-lea aici se găsea deja o fortăreaţă de lemn, care a fost cucerită de danezi în 1219. În 1710, suedezii au fost alungaţi de ruşi, care s-au întins până în Estonia cu Imperiul Ţarist.

Catedrala, urâtă de estonieni

Catedrala ortodoxă Alexandr Nevski, o altă emblemă a Talinului, a fost ridicată pe dealul Tompeea în perioada de rusificare din secolul al XIX-lea. Ea a fost atât de tare urâtă de estonieni, încât autoritătile au decis s-o demoleze în 1924. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată din lipsă de fonduri. Catedrala dedicată Fecioarei Maria, construită de danezi în secolul al XIII-lea, este singura clădire de pe Tompeea care a rezistat incendiului din secolul al XVII-lea. În turnul Margarita, care a găzduit cândva arsenalul Talinului, ba chiar şi o închisoare, se află acum Muzeul Maritim.

Platoul Raekoja, centrul vieţii sociale în Talin încă din secolul al XI-lea, este dominat de singura clădire de primărie gotică din nordul Europei, înconjurată de câteva clădiri drăguţe, vopsite în culori pastel, din secolele al XV-lea şi al XVII-lea. Palatul Kadriorg, construit între 1718- 1736, înconjurat de spectaculosul parc cu acelaşi nume, a fost comandat de Petru cel Mare pentru soţia lui. Ecaterina I. Acum găzduieşte Muzeul de Artă Străină. În spatele somptuosului palat se află un mic conac, unde ţarul obişnuia să stea atunci când venea la Talin, în perioada în care palatul nu era terminat. Puteţi admira aici seturi de îmbrăcăminte şi încălţăminte care au aparţinut ţarului, dar şi o colecţie mică de mobilă din secolul al XVIII-lea.

Un răgaz la o cafenea e doar un preludiu la orele de seară petrecute în restaurantele şi barurile din Talin

Un răgaz la o cafenea e doar un preludiu la orele de seară petrecute în restaurantele şi barurile din Talin

Un pahar de cidru şi o cergă de ren

Oraşul mai are ceva greu de egalat: cultura cafenelelor. Iar o cafea tare şi bună puteţi bea oriunde: într-o patiserie artdeco, ­într-un subsol întunecos, din care răsar mistic măsuţe cu lumânărele sau într-o curte interioară însorită. Evident, cafeluţa şi privitul oamenilor din jur sunt doar un preludiu la orele petrecute la restaurantele şi barurile atrăgătoare. Puteţi încerca tot felul de mâncăruri în dining-room-urile decadente, în pivniţe-vinării sau în bistrouri stilate. Toate acestea vă vor înarma cu un chef mostruos de a pierde noaptea ­într-un club, lounge sau bar.

Înainte de a pleca spre Talin asiguraţi-vă că aveţi în bagaje haine groase, indiferent de anotimp. Verile sunt destul de răcoroase: temperatura medie în lunile iunie-septembrie e de 20 de grade, dar poate oricând coborî la 12-13 grade. Estonienii sunt pregătiţi şi pentru turiştii care aterizează în Old Town în pantaloni scurţi şi sandale, dotându-şi terasele cu încălzitoare sau cu cergi din ren, pe care le oferă la pachet cu un pahar mare de cidru. După ce vă încălziţi, comandaţi neapărat o friptură, indiferent că e de ren, vită sau miel.

Va veni asortată cu cartofi prăjiţi, o minisalată şi un sos de usturoi. Peştele e delicios; codul sau heringul ţinute la saramură se pregătesc aşa de pe vremea vikingilor. Pentru o masă decentă, la care consumaţi un fel de mâncare şi o băutură, veţi plăti în jur de 25-30 de euro.

Cum ajungeţi la Talin

City Break: cazare la Hotel Radisson Blu Talin, 4 stele - de la 218 euro/persoană pe noapte, transport cu avionul, două nopţi cazare cu mic dejun inclus. Detalii pe site-urile www.cocktailholidays.ro şi www.besttourism.ro.
Cazare: puteţi sta în Talin şi la Clarion Hotel Europa, 4 stele - de la 50 Euro/persoană pe noapte.
Detalii pe www.ghidhoteluri.ro

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite