VIDEO Corupţii din vămi sunt bine mersi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 29 din cei 222 de funcţionari reţinuţi în vămile din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Suceava, Vaslui şi Botoşani sunt cercetaţi în stare de arest. Ultima descindere a mascaţilor, desfăşurată vineri, în Botoşani, s-a soldat cu o arestare, după ce la audieri au fost aduse 12 persoane.

Cei mai mulţi dintre vameşii şi poliţiştii de frontieră reţinuţi de mascaţi în primele luni ale anului au fost eliberaţi din arest. Descinderile de la vămile din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Suceava,  Vaslui şi Botoşani s-au soldat cu 222 de arestări. În prezent, doar 29 de vameşi şi poliţişti de frontieră sunt judecaţi în stare de arest. Ceilalţi au fost eliberaţi de instanţe pe motiv că nu se impune măsura arestării.

Cea mai recentă operaţiune de combatere a corupţiei din punctele de frontieră, derulată vineri, în Botoşani, de ofiţerii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, s-a soldat cu o arestare, deşi la sediul Serviciului Teritorial Suceava au fost aduse pentru audieri 12 persoane.

Procurorii DIICOT au făcut 12 percheziţii domiciliare la Botoşani, Dorohoi şi Stânca, în urma cărora au cerut arestarea a doi angajaţi ai Biroului Vamal Stânca: Andrei Corneschi, şofer, şi Constantin Humă, controlor  vamal. Ei au fost prezentaţi sâmbătă seară la Tribunalul Suceava, iar magistraţii au acceptat măsura solicitată de procurori doar pentru conducătorul auto. Controlorul vamal a primit interdicţia de a părăsi localitatea. Toate celelalte persoane vizate în dosar sunt cercetate în libertate.

Avere de controlor vamal

Corneschi locuieşte în Botoşani, iar procurorii au găsit ţigări ascunse într-o canistră, precum şi într-o cutie de detergent. Acesta avea ţigări inclusiv în maşina Vămii, pe care o conducea, şi care era parcată în faţa casei. Imobilul se află vizavi de vila în care locuiesc tatăl său, Ramiro, şi fratele, Cornel, cel din urmă fiind angajat al unui serviciu secret.

Percheziţia s-a desfăşurat în ambele locuinţe. Pe pagina web a Autorităţii Naţionale a Vămilor nu se regăseşte declaraţia de avere a lui Andrei Corneschi, dar e postată cea a controlorului vamal Constantin Humă. Printre altele, acesta deţine, împreună cu soţia Elena, un teren intravilan de peste 2.000 metri pătraţi, un apartament, un spaţiu comercial, două autoturisme (un Ford şi un Audi, fabricate în 2001). În 2009, Humă a câştigat din salariu 30.150 de lei, însă ceea ce iese în evidenţă este faptul că două persoane fizice, Liviu Humă şi Vasile Colodiuc, i-au împrumutat câte 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, în 2008 şi 2010.

Arestaţii de la Moraviţa, puşi în libertate

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 110 persoane implicate în traficul cu ţigări în judeţul Timiş. Printre acestea se numără 65 de lucrători vamali şi  poliţişti de frontieră şi din IPJ Timiş. Cei 110 inculpaţi au fost împărţiţi în două loturi, unul de 69 de persoane şi altul de 41 de persoane, judecate în paralel la ­Curtea de Apel Timişoara.

Procesul dosarului „Moraviţa" a început în iunie. Dacă iniţial 65 de inculpaţi au fost arestaţi preventiv, pe parcurs toţi au fost eliberaţi. Până la termenul din septembrie, acuzaţii trebuie să se decidă dacă recunosc faptele de care îi acuză procurorii DNA. În acest caz vor fi judecaţi după procedura simplificată şi li se va reduce pedeapsa cu o treime.

Vameşii şi poliţiştii de frontieră au fost ridicaţi şi duşi la audieri la DNA Bucureşti la 8 februarie, în urma descinderilor făcute de ofiţerii DGA la Moraviţa şi Foeni. Funcţionarii sunt acuzaţi de procurorii DNA că au primit peste 80.000 de euro pentru a înlesni introducerea în ţară de ţigări de contrabandă în valoare de 3,3 milioane de euro. Pentru recuperarea prejudiciului s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a 48 de case şi apartamente, nouă terenuri, 16 autoturisme şi asupra mai multor conturi bancare.

Doar trei arestaţi în lotul Naidăş

Nici descinderile de la Naidăş, judeţul Caraş-Severin, nu s-au soldat cu un număr mare de arestaţi, deşi în luna februarie, 30 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost trimişi de procurorii DNA în faţa Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

În luna mai, doar pentru trei dintre cei 55 de inculpaţi - vameşi, poliţişti de frontieră şi contrabandişti-trimişi în judecată la Curtea de Apel Timişoara s-a menţinut starea de arest preventiv. Pentru ceilalţi, instanţa de judecată a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 55 de inculpaţi, printre care se numără 5 ofiţeri, 31 de agenţi de poliţie de frontieră, 13 lucrători vamali şi şase persoane implicate în traficul cu ţigări.

Cercetaţi în libertate

În cinci judeţe în care au fost reţinuţi vameşi şi poliţişti de frontieră, doar 29 de funcţionari se mai află în arest.

Timiş: 65 de reţinuţi iniţial, niciunul aflat în arest acum
Caraş-Severin: 49 de reţinuţi, 3 arestaţi în prezent
Suceava: 59 de reţinuţi, 25 de arestaţi acum
Vaslui: 47 de reţinuţi, niciun arestat în prezent
Botoşani: 2 reţinuţi, un arestat

Inculpaţii din dosarul „Albiţa" au revenit la serviciu

Descinderile la vămile din estul ţării au început la 3 februarie. Aproape 80 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Siret, judeţul Suceava, au fost ridicaţi de la serviciu sau de acasă şi duşi la Bucureşti. Pentru 59 dintre aceştia, între care 55 de poliţişti de frontieră şi 4 vameşi, au fost emise apoi mandate de arestare preventivă, sub acuzaţiile de luare sau dare de mită în formă continuată şi constituirea unui grup infracţional organizat. Ulterior, aceştia au fost eliberaţi pe rând din arest. În aprilie, din cele 48 de persoane care mai erau arestate, 23 au fost puse în libertate de Curtea de Apel Suceava şi au primit interdicţie de a părăsi localităţile de domiciliu.

Procurorii au făcut recurs la decizia Curţii de Apel Suceava, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis eliberarea din arest a tuturor arestaţilor din „lotul Siret". Dosarul a fost finalizat în aprilie, iar 66 de persoane au fost trimise în judecată.

Cum s-a golit arestul

La 21 februarie, descinderile au continuat la Vama Albiţa (foto), în judeţul Vaslui. 53 de poliţişti de frontieră au fost duşi la audieri, însă doar 47 de agenţi, în frunte cu Daniel Corban, fostul şef al Punctului de Trecere a Frontieri (PTF) Albiţa, au primit mandate de arestare pentru luare de mită. Pe rând, fiecare poliţist a fost pus în libertate, ultimul fiind chiar Daniel Corban, la jumătatea lunii iulie.



Potrivit procurorilor, ancheta în Vama Albiţa a început după un denunţ al lui Valeriu Bodoga, şeful Poliţiei de Frontieră Vaslui, formulat în noiembrie 2010, în care arăta că poliţiştii iau mită. Ulterior s-a stabilit că o parte din mita luată de poliţişti ajungea şi la Valeriu Bodoga. La jumătatea lunii aprilie, acesta a demisionat din funcţie, însă după doar câteva zile a fost numit adjunct al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră şi delegat în funcţia de inspector şef.

Cei 53 de poliţişti anchetaţi în dosarul „Albiţa" continuă să vină la serviciu, însă fac muncă de birou şi nu au voie să poarte armă. Niciunul dintre poliţiştii din lotul Albiţa nu face parte din lista celor 87 de cadre care vor fi disponibilizate începând din septembrie.  Adrian Opriş, Bogdan Ogrinj

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite