Valeriu Gheorghiţă, despre doza a treia: „Este important să ne raportăm la cum am tolerat doza doi. Personal, o să fac acelaşi tip de vaccin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a spus că pentru a treia doză este recomandat acelaşi tip de vaccin. Totuşi, persoanele care au avut reacţii adverse puternice după a doua doză de ser Moderna pot opta pentru doza de suprarapel pentru serul Pfizer.

Gheoghiţă a anunţat că săptămâna viitoare va primi a treia doză de vaccin, el alegând serul Pfizer, cu care a fost, de altfel, vaccinat în luna ianuarie a acestui an.

"Noi recomandăm ca, de primă intenţie, să se folosească acelaşi timp de vaccin, dar se poate opta pentru schimbarea tipului de vaccin. Personal, o să fac acelaşi timp de vaccin, în ianuarie, singurul vaccin disponibil în România era vaccinul de la compania Pfizer.”

Conform medicului, diferenţele între vaccinurile Pfizer şi Moderna sunt legate de dozaj:

„Ştim că o doză de vaccin de la compania Pfizer are 30 de micrograme de ARN Mesager, spre deosebire de o doză de la compania Moderna unde sunt 100 de micrograme de ARN Mesager, dar asta nu înseamnă că vom avea un răspuns imun de trei ori mai puternic, pentru că vorbim, în final, de proteina care rezultă din această cantitate de antigen şi atunci lucrurile sunt mult mai complexe la nivel celular.”

„Ceea ce ştim este că, într-adevăr, vaccinul de la Moderna este uşor mai reactogen, adică poate să dea reacţii locale sau reacţiile sistemice - febră, frisoane - mai frecvent decât înregistrăm la compania Pfizer. Dar nu există diferenţe ale profilului de siguranţă. Este important să ne raportăm la cum am tolerat doza doi”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

El a explicat că persoanele care au avut reacţii adverse puternice după a doua doză de ser Moderna pot opta pentru doza de suprarapel pentru serul Pfizer. Recomandarea pentru cei care nu au avut reactogenitate crescută la primele două doze cu Moderna este că pot face a treia doză cu acelaşi ser.

De asemenea, persoanele care au făcut o doză de ser Astra Zeneca şi au mai mult de trei luni de la inocularea serului se pot vaccina cu un vaccin pe bază de ARN Mesager fără a avea nevoie de recomandarea medicului. Ei se pot prezenta direct la centrele de vaccinare pentru a treia doză care va fi de ser Pfizer sau Moderna.

Gheorghiţă a menţionat că trecerea prin boală acţionează asemenea unui rapel, iar acesta este motivul pentru care persoanele care au avut şi boala şi s-au şi vaccinat cu schema completă nu este nevoie să se vaccineze, însă nici nu au contraindicaţie. Conform medicului, autorităţile nu au permis doza a treia şi acestei categorii.

Gheorghiţă: Dacă o persoană primeşte doza de booster şi generează din nou certificatul digital apar trei doze din trei efectuate

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că persoanele care primesc a treia doză de ser şi generează din nou certificatul digital vor constata că al doilea rapel se va regăsi în acest document. Medicul subliniază că schema completă de vaccinare va fi considerată, în continuare, cea iniţială.

"Dacă o persoană primeşte doza de booster şi generează din nou certificatul digital apar trei doze din trei efectuate. Deci practic este inserată această doză în certificatul digital”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la Dig 24. 

Medicul a menţionat că schema iniţială de vaccinare - o doză pentru vaccinul Johnson&Johnson şi cu două doze pentru serurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca - este în continuare considerată ca fiind schema completă de vaccinare.

"Este important să înţelegem că schema completă, în momentul de faţă, este cea cu două doze sau o doză, dacă vorbim de vaccinul de la Johnson&Johnson”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite