UPDATE Hidrologii au emis cod galben de inundaţii în 16 judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au anunţat ieşirea de sub codul galben de ploi şi vijelii, emis duminică dimineaţă, însă rămâne valabilă până diseară informarea de vreme rea. De asemenea, hidrologii au dat un cod galben de inundaţii valabil până la ora 24.00 în 16 judeţe din ţară. Din cauza vremii, au fost probleme de circulaţie pe mai multe rute naţionale şi pe căile ferate, iar Pasajul Unirii din Capitală a fost inundat.

UPDATE Râurile din bazinele hidrografice Olt, Argeş, Ialomiţa şi Siret, din 16 judeţe, sunt duminică, până la ora 24.00, sub avertizare cod galben de inundaţii, în urma scurgerilor pe versanţi şi a viiturilor rapide, potrivit Mediafax.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod galben de inundaţii, care a intrat în vigoare duminică, la ora 12.00 şi este valabilă până la ora 24.00.

Potrivit avertizării, inundaţii locale se pot produce pe afluenţii râului Olt (din judeţele Covasna, Braşov şi nordul judeţului Vâlcea), pe Argeşul superior (judeţul Argeş), în bazinele superioare ale râurilor Ialomiţa, Prahova şi afluenţii lor din judeţele Dâmboviţa şi Prahova, pe Buzăul superior şi pe afluenţii săi din judeţele Covasna şi Buzău, pe Râmnicu Sărat şi Putna, din judeţele Buzău şi Vrancea, precum şi pe afluenţii mici ai Bârladului şi Siretului, din judeţul Galaţi.

Scurge pe versanţi şi viituri rapide se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Prahova, Buzău, Covasna şi Vrancea, a precizat sursa citată.

Inundaţii locale se pot produce, până la ora 18.00, şi pe unele râuri mici din bazine hidrografice situate în zonele de deal şi munte din judeţele Maramureş, Mureş, Bacău, Vaslui, Iaşi şi Botoşani, precum şi pe unele râuri mici din judeţul Tulcea.

Avertizarea cod galben emisă anterior a fost ridicată duminică, la ora 12.00, rămânând sub atenţionare doar râurile din cele 16 judeţe.

Râurile mici din bazinele hidrografice Teleajen şi Cricovul Sărat, din judeţul Prahova, precum şi Nişcov, Slănic şi Câlnău, din judeţul Buzău, au fost, până la ora 12.00, sub avertizare cod portocaliu de inundaţii

Meteorologii au emis o informare de vreme rea, care a intrat în vigoare sâmbătă, ora 03.00, şi este valabilă până duminică, la ora 23.00, interval în care se vor semnala averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, posibil, grindină.

UPDATE  Şaispezece trenuri spre şi dinspre Bucureşti au avut întârzieri în medie de 66 de minute, din cauza lipsei de tensiune la centrul de dirijare a traficului din staţia Periş, cauzată de furtuna de duminică dimineaţă, mai multe ore traficul între Buftea şi Periş fiind dirijat de personalul feroviar, potrivit Mediafax. 

Circulaţia trenurilor pe segmentul Periş-Buftea a fost reluată în condiţii normale în jurul orei 9.30, după remedierea deranjamentului tehnic înregistrat.

Oana Brânzan a precizat că 16 trenuri de călători cu sosire sau plecare din Bucureşti Nord au înregistrat o întârziere medie de 66 de minute, în perioada în care au circulat la cale liberă, doar cu comanda personalului feroviar, între Buftea şi Periş.

De asemenea, pe raza Regionalei CF Timişoara, tot din cauza furtunii, tensiunea a fost întreruptă în linia de contact între staţiile Cruşovăţ şi Domaşnea Cornea. Trenurile IR 1696 Timişoara Nord - Bucureşti Nord şi IR 1695 Bucureşti Nord - Timişoara Nord, în care erau aproximativ 300 de pasageri, au staţionat până la intervenţia cu locomotiva Diesel. Ulterior circulaţia a fost reluată normal, cele două trenuri având întârzieri de aproximativ 280 minute (IR 1696) şi, respectiv, 120 de minute (IR 1695), a spus Oana Brânzan.

Întrucât există în continuare posibilitatea apariţiei de modificări sau perturbări în circulaţia trenurilor, din cauza vremii nefavorabile, pasagerii sunt sfătuiţi ca, înainte de călătorie, să se informeze despre eventualele întârzieri care se pot înregistra în graficul de circulaţie.

"Companiile feroviare ţin legătura operativ şi centralizat astfel încât personalul de serviciu din trenurile aflate în parcurs şi cel din gări să colaboreze în luarea celor mai potrivite măsuri pentru prevenirea situaţiilor neplăcute pentru călători", a mai spus Oana Brânzan.

UPDATE Potrivit ANM, nu mai este în vigoare la această oră nicio avertizare de ploi abundente şi furtuni, ultimele judeţe aflate sub atenţionare fiind Constanţa şi Tulcea.

România rămâne însă sub informarea de vreme rea, emisă sâmbătă şi valabilă până duminică la ora 23.00. În acest interval se vor semnala averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, posibil, grindină. Specialiştii au emis Cod galben de inundaţii pentru cursurile de apă din 23 de judeţe.

UPDATE Meteorologii au menţinut doar o avertizare de cod galben de vijelie şi ploi abundente, valabil până la ora 9.40, local în vestul şi nordul judeţului Constanţa, inclusiv în localităţile Cernavodă şi Hârşova şi local în sudul şi în vestul judeţului Tulcea.

Se vor semnala descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, cantităti de precipitatii care izolat vor depăşi 25 l/mp, grindina de mici dimensiuni, potrivit ANM.

UPDATE Pasajul Unirii din Capitală a fost inundat în urma furtunii care s-a produs duminică dimineaţă, fiind închis circulaţiei rutiere până când reprezentanţii Apa Nova vor scoate apa cu motopompe, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii Brigăzii Rutiere.

Ambele sensuri de mers sunt blocate în Pasajul Unirii, după ce sistemul de canalizare nu a mai făcut faţă şi apa s-a acumulat în pasaj.

Ambele sensuri de mers sunt blocate în Pasajul Unirii, după ce sistemul de canalizare nu a mai făcut faţă şi apa s-a acumulat în pasaj.

Până la deschiderea circulaţiei în Pasajul Unirii, şoferii pot circula pe deasupra pasajului sau pot folosi rute alternative. În zona Pasajului Unirii sunt poliţişti rutieri care deviază traficul, a precizat sursa citată.

Reprezentanţii Apa Nova intervin pentru scoaterea apei acumulate în Pasajul Unirii, iar circulaţia, oprită de aproximativ o oră, va fi reluată în 10-15 minute, au mai arătat sursele citate.

Bucureştiul a fost, duminică dimineaţă, sub avertizare cod portocaliu de ploi şi vijelii. Timp de aproximativ o oră, în Capitală a plouat torenţial, au fost descărcări electrice, iar vântul a depăşit la rafală 75-80 de kilometri pe oră, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

UPDATE Mai multe trenuri care vin şi pleacă din Bucureşti Nord au întârzieri între 30 şi 60 de minute, din cauza lipsei de tensiune la centrul de dirijare a traficului din zona staţiei Periş, cauzată de furtuna de duminică dimineaţă, a anunţat compania CFR, potrivit Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei CFR, Oana Brânzan, furtuna a cauzat o lipsă de tensiune la centrul de centralizare şi dirijare a traficului din zona Periş, toate trenurile care vin şi pleacă din Bucureşti Nord şi ajung în această staţie fiind oprite temporar, până la comanda de intrare în circulaţie a personalului feroviar pe segmentul Buftea-Periş.

"Circulaţia feroviară între staţile Buftea - Periş se desfăşoară la cale liberă, accesul trenurilor pe acest segment fiind permis doar sub comanda personalului feroviar", a precizat Oana Brânzan.

De asemenea, pe raza Regionalei CF Timişoara, tot din cauza furtunii, tensiunea a fost întreruptă în linia de contact între staţiile Cruşovăţ şi Domaşnea Cornea. Trenurile IR 1696 Timişoara Nord - Bucureşti Nord şi IR 1695 Bucureşti Nord - Timişoara Nord, în care sunt aproximativ 300 de pasageri, au staţionat până la intervenţia cu locomotiva Diesel.

La ora transmiterii acestei ştiri, cele două trenuri şi-au reluat circulaţia, având întârzieri de aproximativ 280 minute (IR 1696) şi, respectiv, 120 de minute (IR 1695), a spus Oana Brânzan.

Întrucât există ïn continuare posibilitatea apariţiei de modificări sau perturbări în circulaţia trenurilor, din cauza vremii nefavorabile, pasagerii sunt sfătuiţi ca, înainte de călătorie, să se informeze despre eventualele întârzieri care se pot înregistra în graficul de circulaţie.

"Companiile feroviare ţin legătura operativ şi centralizat astfel încât personalul de serviciu din trenurile aflate în parcurs şi cel din gări să colaboreze în luarea celor mai potrivite măsuri pentru prevenirea situaţiilor neplăcute pentru călători", a mai spus Oana Brânzan.

UPDATE Râurile mici din bazinele hidrografice Teleajen şi Cricovul Sărat, din judeţul Prahova, precum şi Nişcov, Slănic şi Câlnău, din judeţul Buzău, sunt duminică, până la ora 12.00, sub avertizare cod portocaliu de inundaţii, avertizează hidrologii.

Potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a ploilor torenţiale înregistrate, dar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide cu efect de inundaţii locale şi posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile mici din bazinele hidrografice Teleajen, Cricovul Sărat (judeţul Prahova), Nişcov, Slănic şi Câlnău (judeţul Buzău).

Aceste fenomene pot fi mai intense în bazinele hidrografice ale râurilor Teleajen şi Nişcov, se mai arată în avertizarea cod portocaliu.

Judeţele Buzău şi Prahova au fost, duminică dimineaţă, timp de aproximativ o oră, sub avertizare cod portocaliu de ploi şi vijelii. În aceste zone au fost averse şi descărcări electrice, iar vântul a depăşit la rafală 75-80 de kilometri pe oră, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

De asemenea, judeţul Buzău este, între orele 07.00 şi 09.00, sub avertizare cod galben de ploi, vijelii şi descărcări electrice.

UPDATE  Peste 300 de persoane au rămas blocate, duminică dimineaţă, peste patru ore, în două trenuri, în judeţul Caraş-Severin, după ce mai mulţi copaci au căzut peste linia ferată şi peste cablurile de înaltă tensiune, în urma unei furtuni, printre pasageri aflându-se şi un copil dependent de insulină, potrivit Mediafax.

Potrivit reprezentanţilor CFR, peste 300 de persoane au rămas blocate în două trenuri de călători în judeţul Caraş-Severin, într-o zonă de defileu cu vegetaţie abundentă, după ce mai mulţi copaci au căzut peste linia ferată şi peste cablurile de înaltă tensiune, în urma unei furtuni.

Conform sursei citate, printre pasageri s-a aflat şi un copil dependent de insulină, pentru care însă nu au fost solicitate intervenţii speciale.

”Tensiunea a fost întreruptă în linia de contact dintre Crusovat şi Domaşnea Cornea. Trenurile IR 1696 Timişoara - Bucureşti Nord şi IR 1695 Bucureşti Nord - Timişoara au staţionat până la intervenţia cu locomotiva Diesel”, se arată într-un comunicat al CFR Călători.

Mai mulţi angajaţi de la Infrastructură au intervenit în zonă pentru eliberarea liniei ferate.

Circulaţia a fost reluată către destinaţiile finale cu întârzieri de aproximativ de 280 minute pentru trenul IR 1696 şi 120 de minute pentru garnitura IR 1695, mai precizează CFR.

Localităţi fără curent electric

De asemenea, 30 de localităţi din judeţul Caraş-Severin au rămas fără energie electrică, iar acoperişurile a două case au fost afectate, în urma furtunii.

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râuri din 23 de judeţe, între care şi Caraş-Severin, unde începând de sâmbătă seară şi până luni dimineaţă se pot produce inundaţii, din cauza scurgerilor pe versanţi şi a viiturilor rapide.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică trei avertizări de cod galben de furtuni, vijelii şi ploi torenţiale, valabile în această dimineaţă.

Astfel, până la ora 9.00 este valabil codul galben pentru nordul şi estul judeţului Buzău (inclusiv localităţile Pogoanele, Buzău şi Râmnicu Sărat), cea mai mare parte a judeţului Brăila (localităţile Însurăţei, Făurei, Ianca şi Brăila) şi jumătatea de est a judeţelor Ialomiţa (inclusiv localităţile Griviţa, Slobozia şi Ţăndărei) şi Călăraşi (inclusiv municipiul Călăraşi).

„Se vor semnala intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, grindină, cantităţile de apă vor depăşi izolat 20 l/mp”, potrivit meteorologilor.

De asemenea, până la ora 8.00 este valabil codul galben emis pentru cea mai mare parte a judeţelor Bacău, inclusiv în municipiului Bacău şi Vrancea, inclusiv municipiul Focşani, în jumătatea vestică a judeţului Vaslui, inclusiv în municipiul Bârlad, dar şi în jumătatea vestică a judeţului Galaţi, inclusiv în municipiul Tecuci.

Aici „se vor semnala intensificări ale vântului, care trecător pot lua aspect de vijelie, cantităţi de apă ce vor atinge şi depăşi, izolat, 20..25 l/mp, descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni”, avertizează ANM.

Iar până la ora 07:35 este valabil codul galben în zona de munte din judeţul Braşov, mai ales în zona localităţiilor Zărneşti, Moieciu, Fundata, Bran, Predeal Săcele, Vama Buzăului, dar şi în zona de munte din judeţul Covasna, mai ales în zona localităţiilor Sita Buzăului, barcani, Zagon, Covasna, Zăbala, Comandău, Ghelinda.

Şi aici se vor semnala cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 25-30 l/mp, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, arată meteorlogii.

Trafic cu probleme din cauza vremii

Circulaţia se desfăşoară îngreunat pe mai multe drumuri naţionale, duminică dimineaţă, din cauza ploii torenţiale şi a vântului puternic, vizibilitatea fiind redusă pe artere rutiere din Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Teleorman, dar şi în Capitală, informează Centrul Infotrafic.

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa, între kilometrii 20 şi 35 plouă torenţial, iar pe restul autostrăzii carosabilul este ud.

Şoferii sunt sfătuiţi ca atunci când traversează zone unde carosabilul este acoperit cu apă să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic, cum ar fi depăşirile şi trecerile de pe o bandă pe alta.

De asemenea, în mai muilte judeţe sunt rafale de vânt, care afectează buna desfăşurare a traficului rutier.

"Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe", a precizat Centrul Infotrafic.


Pe aceeaşi temă:

UPDATE România sub informare de vremea rea. Cod galben de inundaţii şi grindină sâmbătă seara

Ploi în toată ţara, în weekend

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite