UPDATE Cod portocaliu de inundaţii prelungit pe două râuri, până duminică la prânz. Peste 300 de gospodării au fost inundate în judeţul Teleorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe locuinţe au fost distruse de inundaţii (foto)
Mai multe locuinţe au fost distruse de inundaţii (foto)

Avertizarea de cod portocaliu de inundaţii se prelungeşte pentru râul Neajlov, pe sectorul Vadu Lat - Călugăreni, judeţul Giurgiu, şi pe Pârâul Câinelui, afluent al Vedei, judeţul Teleorman, până duminică la ora 12.00, informează Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

UPDATE Peste 800 de hectare de teren arabil şi opt curţi din judeţul Olt sunt afectate de inundaţii, în timp ce în Dolj mai sunt acoperite de ape zece gospodării.

UPDATE Peste 300 de gospodării au fost inundate, 12 persoane au fost evacuate, iar mai multe locuinţe sunt izolate, sâmbătă, judeţul Teleorman, în urma revărsării mai multor râuri şi pârâuri, informează Mediafax.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, zece comune şi un oraş din judeţ au fost afectate de inundaţii, în urma revărsării mai multor râuri şi pârâuri, respectiv Teleorman, Tecuci, Câinelui, Burdea, Zâmbreasca, Vedea, şi Glavacioc.

Astfel, au fost afectate de inundaţii oraşul Videle şi comunele Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Dideşti, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca, Storobăneasa, Frumoasa, Balaci şi Orbeasca.

În aceste localităţi 12 persoane au fost evacuate, 46 de oameni sunt izolaţi, şase case au fost inundate, iar 11 sunt izolate.

De asemenea, 338 de gospodării au fost inundate şi 43 de anexe gospodăreşti au fost avariate.

Conform sursei citate, apele revărsate ca urmare a precipitaţiilor abundente au afectat infrastructura rutieră şi de utilităţi, fiind avariat un kilometru de reţea de alimentare cu apă, patru poduri, 28 de podeţe, aproape un kilometru şi jumătate de drum judeţean, peste şapte kilometri de drumuri comunale.

În plus, au fost inundate 286 de hectare de păduri, 1.062 de hectare de teren arabil, 626 de hectare de păşuni, iar 400 de fântâni au fost colmatate.

În comuna Ştorobăneasa, din cauza ploilor însemnate cantitativ şi a vântului puternic, două unităţi de învăţământ au fost avariate. Astfel, la Şcoala gimnazială "Vasile Racottă" din satul Ştorobăneasa tabla de pe acoperiş a fost parţial dislocată, iar planşeul a fost avariat pe o suprafaţă de 154 metri pătraţi, iar la fosta şcoală cu clasele I-VIII "Badea Negreanu" din satul Beiu acoperişul şi planşeul au fost, de asemenea, avariate.

Totodată, pompierii de la Detaşamentul de Pompieri Alexandria intervin pentru consolidarea digului pe pârâul Câinelui, în localitatea Vârtoapele de Sus.


Până duminică la ora 12.00, se vor afla sub cod portocaliu râul Neajlov, pe sectorul Vadu Lat - Călugăreni, judeţul Giurgiu, şi Pârâul Câinelui, afluent al Vedei, judeţul Teleorman.

De asemenea, Codul galben se menţine, până duminică la ora 14.00, pe cursul inferior al râului Teslui, judeţul Olt, pe cursul inferior al Vedei şi pe afluentul său Teleorman, judeţul Teleorman, pe Neajlov - sector amonte Vadu Lat, judeţele Arges şi Dâmboviţa, pe Colentina, judeţul Dâmboviţa, şi pe râul Sabar, judeţul Giurgiu.

Totodată, specialiştii au ridicat avertizarea hidrologică Cod galben şi portocapiu de pe celelalte râuri avertizate anterior începând cu ora 10.00. 

Specialiştii au anunţat că, în cursul zilei de sâmbătă, între orele 8:00-20:00, este posibil ca în zona de sud să mai plouă şi să se înregistreze cantităţi de maximum 10l/m2

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a informat, vineri, că 44 de case din 29 de sate şi comune erau afectate de inundaţii şi 51 de persoane au fost evacuate.

Din dispoziţia viceprim-ministrului pentru Securitate Naţională, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, începând de joi, s-au luat măsuri pentru limitarea efectelor inundaţiilor produse în unele localităţi din judeţele Argeş, Dolj, Galaţi şi Olt, potrivit unui comunicat emis de MAI.

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a condus o şedinţă tehnică cu responsabilii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă de la nivelul judeţelor sus-menţionate.

„Au fost activate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, însă situaţia se va stabiliza pentru că apele sunt în retragere. Până acum, nu a fost necesară intervenţia medicală, însă avem pregătite şi elicoptere SMURD pentru orice eventualitate. Important este ca acolo unde fântânile au fost afectate, populaţia să consume doar apă îmbuteliată. Deja în judeţele afectate, cei de la ISU au distribuit apă către familii”, a declarat pentru adevarul.ro medicul Raed Arafat.

În ultimele 24 de ore, peste 100 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, în special pompieri din cadrul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă (ISU), acţionează punctual pentru salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate, precum şi pentru limitarea efectelor inundaţiilor produse.

Potrivit situaţiei centralizate la nivelul MAI, vineri dimineaţă erau afectate de inundaţii 44 de case din 29 de sate şi comune. Din totalul celor 51 de persoane ce au fost evacuate (din localităţile Movileni şi Schitu din judeţul Olt, respectiv Sopot, judeţul Dolj), şase mai sunt găzduite în spaţii administrative locale, restul de 45 fiind cazate la rude. Pentru persoanele cazate în spaţiile administrative, autorităţile locale au asigurat apă şi alimente de primă necesitate.

Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a cerut structurilor pentru situaţii de urgenţă, ca pe lângă intervenţiile operative în zonele afectate de inundaţii, să sprijine acţiunile de ajutorare a persoanelor care au fost evacuate. În acest context, o astfel de acţiune are loc în comuna Breasta, judeţul Dolj, unde forţe ale ISU Dolj transportă alimente cetăţenilor ale căror gospodării au fost afectate de ape.

În contextul avertizării hidrologice cod portocaliu, emisă vineri dimineaţă pentru cursurile de apă din judeţele Teleorman şi Giurgiu, au fost activate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Cod portocaliu de inundaţii

Potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, codul portocaliu de inundaţii a fost prelungit, până sâmbătă la ora 18.00, pe râurile Desnăţui (judeţul Dolj) şi Raznic (afluent al Jiului - judeţul Dolj).

De asemenea, o avertizare cod portocaliu a fost emisă pentru râul Teleorman, pe sectorul aval Tătărăşti - Olteni (judeţul Teleorman), care a intrat în vigoare vineri, de la ora 10.00, precum şi pentrurâul Neajlov, sectorul Vadu Lat-Călugăreni (judeţul Giurgiu), care va fi valabilă de vineri, ora 12.00, până sâmbătă, la ora 18.00.

Hidrologii au menţinut până vineri, la ora 18.00, şi codul galben emis pentru râurile Drincea (judeţul Mehedinţi), Jiu - sector aval Filiaşi (judeţul Dolj), Motru şi unii afluenţi din bazinul inferior al Jiului (judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj), pe Olteţ, aval Oteteliş (judeţele Vâlcea şi Olt) şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior (judeţul Olt), pe râurile din bazinul Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe Călmăţui (judeţul Teleorman) şi pe Neajlov - amonte Vadu Lat (judeţele Argeş şi Dâmboviţa).

 

O avertizare cod galben a fost instituită şi pe râul Olt - aval de Drăgăneşti (judeţul Olt), valabilă de vineri, ora 12.00, până sâmbătă, la ora 18.00.

Avertizarea cod portocaliu emisă anterior pe râurile Terpeziţa (judeţul Dolj), Teslui şi Beica (judeţul Olt) a fost ridicată vineri, la ora 10.00.

Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale a „Apele Române” (ANAR), pământul este deja saturat, iar  dacă va continua să plouă am putea avea parte de inundaţii. Cu toate acestea, ei precizează că pagubele produse până în acest momentu au fost cauzate de scurgerile de pe versanţi.

Sudul ţării, sub inundaţii

Din cauza precipitaţiilor abundente căzute în ulimele zile, peste 35 de hectare de teren au fost acoperite de ape vineri, în localitatea mehedinţeană Cordun din comuna Corcova, după ce râul Coşuştea a depăşit cota de atenţie cu 30 de centimetri.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi, 5 hectare din cele 35 de hectare de teren inundate sunt cultivate cu cereale. Astfel: au fost inundate 20 de hectare fâneţe, 5 hectare cultivate cu grâu şi 10 hectare - teren arabil.

Pârâurile din comuna dâmboviţeană Răscăieţi au ieşit din matcă, vineri, din cauza ploilor abundente, în acest moment 16 gospodării fiind inundate şi 10 fântâni colmatate.

„În urmă ploilor abundente din această săptămână, în comuna Răscăieţi, satul Vultureanca, pâraiele Holboca şi Jirnov au ieşit din matcă, inundând 16 gospodarii şi afectând 10 fântâni. La dispoziţia Preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, Victor Sanda, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a€“ Rascaieti, va asigură apa potabilă cu o cisternă, familiilor afectate. De asemenea Crucea Roşie Dâmboviţa va distribui familiilor afectate, apa plată şi minerală”, a declarat Adreea Spiroiu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Dâmboviţa. 

     

După retragerea apelor, detaşamentul Găeşti al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa, va interveni pentru decolmatarea puţurilor iar cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa se va interveni pentru dezinfecţia acestora. 

     

„Voluntarii Crucii Roşii Dâmboviţa vor duce în comuna Răscăieţi 300 de sticle de apa minerală în urma Apelului primit de la autorităţi. În Apel se precizează că din cauza ploilor abundente, pâraiele Holboca şi Jirnov, au inundat 16 locuinţe”, a declarat Gheorghe Popescu, directorul filialei de Cruce Roşie, Dâmboviţa.

Sute de gospodării din judeţul Olt, afectate

În ultimele 24 de ore, sute de gospodării din judeţul Olt au fost afectate şi aproape 40 de oameni din câteva localităţi au fost evacuaţi din calea apelor. Sunt probleme din cauza apelor în 11 localităţi, iar pompierii din Olt sunt pregătiţi să intervină cu motopompe în localităţile afectate de inundaţii, după ce se va opri scurgerea apelor de pe versanţi, iar o echipă de la DSP va ajunge în zonă pentru a lua probe din fântânile oamenilor şi a stabili dacă apa mai este potabilă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, Alin Băsăşteanu, o echipă a ISU se află în zonele afectate de inundaţii pentru a "inventaria situaţia”.

„În prezent, o echipă de la ISU Olt a plecat în teren. Va trece prin toate localităţile afectate de inundaţii şi va inventaria situaţia pentru a ne pune la punct cu ultimele date din teren. În acelaşi timp, suntem pregătiţi să intervenim cu motopompe când se va opri scurgerea apelor de pe versanţi", a spus Alin Băsăşteanu.

El a precizat că şi o echipă de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt va ajunge vineri în localităţile inundate "pentru a prelua probe din fântânile publice şi ale oamenilor pentru a vedea dacă apa mai este potabilă”, a precizat Alin Bărăşteanu.

„În cazul în care se va constata că apa nu mai este potabilă, de la ISU Olt se va deloca un fond de urgenţă pentru achiziţionarea de apă plată, pentru a fi distribuită localnicilor”, a mai spus reprezentantul ISU Olt.

Alin Băsăşteanu a mai spus că se păstrează în permanenţă legătura cu primăriile din zonele afectate pentru a se vedea dacă va mai fi nevoie să fie evacuaţi oameni. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

16 gospodării inundate în Răscăieţi. Crucea Roşie va distribui apă potabilă, întrucât fântânile au fost colmatate

Pârâurile din comuna dâmboviţeană Răscăieţi au ieşit din matcă, vineri, din cauza ploilor abundente, în acest moment 16 gospodării fiind inundate şi 10 fântâni colmatate.

FOTO Inundaţii în Olt: zeci de localnici, evacuaţi din calea apelor

Aproximativ 50 de localităţi din judeţul Olt, oraşe şi comune, se află în pericol de a avea în următoarele ore anumite zone inundate. La acest moment, cel mai mare pericol este în comuna Movileni, unde câteva zeci de pompieri construiesc diguri din saci de nisip pentru a împiedica aproape 50 de gospodării să fie acaparate de apele unui pârâu. Judeţul Olt se află sub cod galben de inundaţii de joi dimineaţă.

FOTO VIDEO Gospodării inundate înainte de a intra în vigoare codul galben

Nici nu a intrat în vigoare codul galben de inundaţii şi în Argeş deja ploile au început să facă ravagii. Deşi atenţionarea meteorologică este valabilă începând cu ora 21.00, mai multe gospodării au fost deja inundate. Este vorba de curţi situate în oraşele Piteşti şi Costeşti.

Inundaţii în Mehedinţi. Peste 35 de hectare de teren sunt acoperite de ape la Cordun

Din cauza precipitaţiilor abundente căzute în ulimele zile, peste 35 de hectare de teren au fost acoperite de ape vineri, în localitatea mehedinţeană Cordun din comuna Corcova, după ce râul Coşuştea a depăşit cota de atenţie cu 30 de centimetri.

FOTO VIDEO Mai multe gospodării inundate într-o comună din Dâmboviţa

Mai multe gospodării au fost inundate în comuna Dragodana, din judeţul Dâmboviţa, după ce canalizarea nu a mai făcut faţă debitului mare de apă venit de pe versanţi. Apa a inundat şi Drumul Judeţean 721 A.  Oamenii spun că apa a venit dintr-o dată mare, iar curţile s-au inundat. Apa depăşea 30 de centimetri.

FOTO VIDEO Gospodării inundate înainte de a intra în vigoare codul galben

Nici nu a intrat în vigoare codul galben de inundaţii şi în Argeş deja ploile au început să facă ravagii. Deşi atenţionarea meteorologică este valabilă începând cu ora 21.00, mai multe gospodării au fost deja inundate. Este vorba de curţi situate în oraşele Piteşti şi Costeşti.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite