Unde e în largul său campionul Patzaichin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul as al sportului românesc te invită să vâsleşti alături de el în Delta Dunării, la începul lunii viitoare. Proiectul Rowmania, iniţiat de Ivan Patzaichin, şi-a propus să promoveze tradiţiile din Delta Dunării, cu ajutorul bărcii cu vâsle, a gastronomiei lipoveneşti şi a turismului eco.

Marele campion român la canoe nu şi-a uitat niciodată satul natal, Mila 23, o localitate din inima Deltei Dunării. Chiar dacă au fost perioade lungi, de ani de zile, în care nu trecea pe-acasă, Ivan nu i-a uitat pe lipovenii săi. Tocmai de aceea, în perioada 2-4 septembrie, Patzaichin organizează la el acasă „Festivalul bărcilor cu vâsle".

Sute de turişti români şi străini sunt aşteptaţi să se înscrie la această competiţie, să guste din bucatele lipovenilor şi să descopere Delta ­într-un mod inedit: prin intermediul bărcii cu vâsle. Patzaichin a conceput un nou model de barcă, o combinaţie între canoe şi vechea lotcă a băştinaşilor, pe care a numit-o canotcă. „Senzaţia pe care ţi-o dă barca fără motor care alunecă împinsă de vâsle printre nuferii Deltei este unică", ne mărturiseşte Doru Frolu, partenerul campionului în proiectul Rowmania. 

Şi câinii din Mila 23 îl recunosc pe ivan

Ivan Patzaichin se simte cel mai bine la el acasă, la Mila 23

E sfârşitul verii şi Patzaichin îşi vizitează locurile natale ca să pregătească terenul pentru festivalul din septembrie. Plecăm din Tulcea şi oprim la un ponton unde urmează să sosească primele două canotci pe care campionul le va băga la apă.

O maşină de teren le aduce la ponton şi Ivan coboară din barcă (dintr-una cu motor, de data asta!) pentru a le studia. Este vizibil emoţionat, îşi trece palma bătătorită peste lemnul crud şi faţa i se luminează. Este mulţumit de ceea ce-a ieşit. Meşteşugeşte două frânghii pe care le înnoadă pescăreşte şi agaţă cele două canotci ­nou-nouţe de catamaranul modern, cu motor şi canapele de pielea.

„Catamaranul nu-i al meu, l-am împrumutat. Dar ai nevoie şi de motor ca să ajungi dintr-un loc ­într-altul, pe distanţe mari", spune Ivan, care nu-şi poate lua ochii de la jucăriile sale.

Tot drumul până la Crişan, prima noastră oprire, a stat mai mult în spatele catamaranului mânuind cele două frânghii pentru ca bărcile să nu se lovească una de alta. Am ajuns greu la Crişan, la o pensiune unde gazdele îl aşteptau ca pe un oaspete drag. Cu ospitalitatea specifică zonei, gazdele ne-au pus la masă, la o ciorbă de peşte şi un crap pe varză. Ivan a terminat primul de mâncat şi până au terminat ceilalţi, a mai dat o raită pe-afară să vadă ce-i fac bărcuţele. De fapt, abia aştepta să ajungă acasă, la Mila 23.

„Incident" cu catamaranul

Soarele era la apus când, în sfârşit, după mai multe opriri, ne-am apropiat la două mile de satul campionului. Catamaranul s-a oprit brusc şi toţi am crezut că Patzaichin vrea să-şi vadă satul de la distanţă. „Am rămas fără benzină", ne anunţă „căpitanul", care, cu ochii pe bijuteriile lui din lemn agăţate de catamaran, a uitat să mai alimenteze ambarcaţiunea cu combustibil. Un telefon, un vecin, două bidoane de plastic cu benzină şi gata! În sfârşit am legat catamaranul de pontonul din Mila 23.

Imediat ce a coborât din barcă, Ivan Patzaichin a rămas minute în şir ţintuit în ţărâna uliţei. Şi-a pus mâinile în şolduri şi a privit roată peste acoperişurile de stuf ale caselor. Şi-a aprins o ţigară, şi abia apoi s-a urnit din loc. „Să trăieşti, Ivane!" sau „Salut, campionule", auzeai din când în când. Oamenii îl opreau, îl pupau, îl îmbrăţişau, iar Ivan îi cunoştea pe fiecare în parte. Dacă nu-şi mai aducea aminte de cineva... cerea ajutorul.

„De-al cui zici că eşti?  Ah, de ce nu spui aşa?" şi imediat cei doi îşi scuturau mâinile cu putere. Pe străduţele pline de nisip fin, gardurile şi acoperişurile de stuf mai erau ştirbite din loc în loc de câte un acoperiş roşu sau un gard de fier forjat.

„Uite, nu-mi plac modernismele astea aici, însă exact asta mi-am propus să fac: să-i conving pe localnici să-şi păstreze tradiţiile şi obiceiurile. Pot câştiga bani din asta", spune Ivan. Nu era câine la vreo poartă pe care Ivan să nu-l ia în braţe, să-l mângâie, ca mai apoi patrupedele să se ţină cârd după Ivan ca după un cal breaz. La fiecare intersecţie, înaintaşii şi urmaşii patrupezi ai lui Patzaichin era mai mulţi.

Centru gastronomic în mijlocul satului

De cazat, ne-au cazat Lenuţa şi Lucica, două gospodine lipovence din Mila 23. Au gătit dumnezeieşte, toate bucatele fiind doar din peşte. Ivan a mâncat pe săturate şi şi-a adus aminte de mesele cu peşte fript din copilărie: „Acum mâncăm ştiucă umplută, icre frecate cu ulei, hamburgeri din peşte, însă în copilăria mea mâncarea era mult mai simplă, dar la fel de gustoasă".

Că a venit vorba de mâncare, Ivan Patzaichin ne asigură că se va construi în centrul satului, lângă căminul cultural, un centru gastronomic în care turiştii care vizitează Delta să se poată înfrupta din bucatele tradiţionale lipoveneşti. Ce înseamnă acest lucru? Turiştii, atât români, dar mai ales străini, vor fi fascinaţi de preparatele localnicilor.

Conceptul de ­„slow-food" (prezervarea bucătăriei tradiţionale) capătă tot mai mult interes şi comunitatea are în final de câştigat dacă va reuşi să îşi promoveze tradiţiile, cultura şi gastronomia.

În plus, campionul va construi şi centre de închiriere pentru bărcile cu vâsle, pentru cei care vor să se plimbe pe canalele Deltei protejând mediul. „Am făcut o hartă cu Doru (Doru Frolu, partenerul său în proiectul Rowmania - n.r.) şi vom avea centre de închirieri în toate satele din zonă", spune Patzaichin.

"Senzaţia pe care ţi-o dă barca tăind luciul apei este unică."
Doru Frolu
reprezentant Rowmania

"Îmi doresc să păstrăm tradiţiile şi obiceiurile Deltei Dunării."
Ivan Patzaichin
multiplu campion olimpic şi mondial

Secretul longevităţii locuitorilor din Deltă

image

Lipovenii au o reţetă specială de ardei umpluţi cu carne de peşte

„Nicio masă fără peşte!" Au ţinut cont oare deltaşii de această zicere atunci când au conceput zecile de reţete pe bază de peşte? Sigur că nu! Doar că peştele reprezintă principala sursă de trai, pescuitul este activitatea lor de bază, iar localnicii din Delta Dunării au fost nevoiţi să devină extrem de inventivi atunci când a venit vorba de gătitul peştelui.

Meniul preponderent pe bază de peşte este unul dintre secretele longevităţii şi sănătăţii uimitoare a localnicilor. Zona Deltei Dunării este renumită în toată lumea pentru specificul culinar care constituie deliciul turiştilor. Toate preparatele sunt proaspete, naturale, foarte sănătoase şi gustoase.

Ciorba de peşte lipovenească preparată în inima Deltei are un gust unic. Ştiuca umplută, chifteluţele din peşte sau crapul gras „trântit" pe varză dulce sunt numai câteva din reţetele lipoveneşti păstrate cu sfinţenie în localităţile din Deltă. Turiştii care le calcă pragul familiilor din Chilia, Mila 23, Caraorman, Crişan sau Sulina se pot înfrupta din toate aceste bunătăţi preparate după reţete vechi de secole.

Câştigă o canotcă cu „Adevărul"!

image



O barcă specială, concepută de multiplul campion mondial şi olimpic la caiac-canoe Ivan Patzaichin!  Aceasta este provocarea pe care ţi-o propune „Adevărul", în parteneriat cu fostul mare sportiv. Pe scurt, Ivan Patzaichin a pregătit în primul weekend al lunii septembrie un festival internaţional al bărcilor cu vâsle. Evenimentul face parte din proiectul Rowmania, prin care Patzaichin şi-a propus să promoveze tradiţiile din Delta Dunării, bărcile cu vâsle, gastronomia lipovenească şi turismul eco, iniţiativă sprijinită de cotidianul „Adevărul". În perioada 2-4 septembrie 2011, la Tulcea, vor fi organizate competiţii cu canotci, concerte, expoziţii şi demonstraţii cu bărci cu vâsle.

Cu acest prilej, „Adevărul" şi Ivan Patzaichin vor pune la dispoziţia doritorilor de aventură zece canotci. Iar celor care doresc să intre în competiţie pentru marele premiu, o canotcă, detaliile se găsesc la http://concurs-rowmania.adevarul.ro. Înscrierile se pot face trimiţând către www.adevarul.ro, până la data de 15 septembrie, una sau mai multe fotografii personale din vacanţele cu caracter eco, dată după care va fi desemnat şi câştigătorul marelui premiu.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite